#Madrid –

Președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a anunțat astăzi că Executivul regional va aproba prima sa Lege a vânătorii în 2025, cu un decret specific ulterior care va reglementa șoimul. „Obligația noastră este să protejăm moștenirea naturală și culturală pe care am avut norocul să-l moștenim și, la rândul nostru, să-l transmitem în cea mai bună stare posibilă generațiilor viitoare”, a subliniat Díaz Ayuso într-un eveniment la Real Casa de Correos, unde a a sărbătorit declararea șoimii ca Bun de Interes Cultural (BIC) la categoria Patrimoniu Imaterial.

Scopul atât al acestei declarații, cât și al includerii ei în viitoarele reglementări este reglementarea și protejarea acestei străvechi activități de vânătoare. Díaz Ayuso a primit premiul de la președintele Breslei Regale a Soimirilor, Antonio de Castro. Sfântul Francisc de Borja, Duce de Gandiapentru sprijinul lor, fiind prima personalitate căreia i se acordă. La fel, vicepreședintele Asociației Spaniole de Soimărie, Luis Mozo, a livrat o glugă (element care acoperă capul păsării) cu peste 10.000 de ochiuri realizate manual.

Obiectivul recunoașterii șoimii ca BIC, care a fost aprobată în luna mai anul trecut de Consiliul de Guvern, este păstrarea unei arte cu mare semnificație istorică, bazată pe cunoașterea naturii, respectul față de animale și strâns legată de regiune.

Díaz Ayuso a reamintit unele dintre măsurile pe care Executivul de la Madrid le-a implementat în favoarea mediului și a peisajului rural, precum protecția speciilor unice, unele în pericol de dispariție, precum vulturul imperial și regal, vulturul comun și bufnița vulturului. , vulturul negru, dropia, pisica sălbatică sau râsul iberic. El a evidențiat, de asemenea, construcția Arco Verde, 200 de kilometri de biodiversitate care leagă parcurile regionale din sud-vest de Parcul Național Sierra de Guadarrama, introducând flora și fauna în zeci de orașe și orașe în care aceasta s-a pierdut sau nu a existat niciodată.

El s-a referit și la extinderea catalogului de zone umede protejate, trecând de la 23 la 40. „Astăzi au fost din nou adăpostul a sute de specii de animale și vegetație. Și vorbim despre zonele umede care se află pe tot teritoriul Madridului, în Sierra Norte, în Ceniientos, în vest, vest sau în San Martín de la Vega, Algete, Arganda del Rey sau Rivas Vaciamadrid.

Antrenamentul păsărilor de pradă

Soimul constă în antrenamentul păsărilor de pradă pentru a captura animale libere în mediul lor natural. Se încadrează în categoriile de bunuri culturale intangibile care sunt interdependente, cum ar fi utilizările sociale, ritualurile și evenimentele festive; tradiții și expresii orale; cunoștințe legate de natură, printre altele.

În acest sens, păstrează valori ancestrale care s-au transmis de-a lungul generațiilor, cu un vocabular propriu și un trusseau specific care i-au permis să fie inclus de către UNESCO în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

S-a născut cu un scop practic, obținerea de hrană, dar cu timpul șoimul a devenit o activitate recreativă și educativă. În plus, este folosit în toate aeroporturile din lume pentru a controla și eradica prezența păsărilor pe piste și pentru a evita accidentele. De asemenea, în sudul regiunii, este folosit pentru controlul faunei sălbatice în cazurile de leismanioză.

Este, de asemenea, o tradiție strâns legată de Madrid, care a fost o enclavă fundamentală pentru dezvoltarea acestei arte vânătorii. Totuși, în 1478, regele Ferdinand Catolic, care era pasionat de păsări de curte, a ordonat ca Breasla Regală Soimirilor să fie găzduită în ceea ce este acum districtul Carabanchel din capitală.

Evenimentul, care a reunit pentru prima dată peste 50 de păsări în curtea Poștei Regale, a inclus câteva elemente ceremoniale tipice acestei activități de vânătoare, precum prezența halebardirilor îmbrăcați în costumul Escadrilului de Onoare a Breasla Regală a Soimirilor inițială din secolul al XVII-lea, care au interpretat mai multe piese medievale legate de șoimul.

Sursa: Comunitatea Madrid – Díaz Ayuso anunță că prima Lege a vânătorii va reglementa șoimul: „Obligația noastră este să protejăm patrimoniul natural și cultural”