#Spania – Ministrul Transformării Digitale și Serviciului Public, Óscar López, intervine în cadrul II „Ziua împotriva dezinformarii”,

Distribuie pe Ministrul Transformării Digitale și Serviciului Public, Óscar López, a subliniat rolul Strategiei Naționale de Inteligență Artificială (IA) și al Planului de Acțiune pentru Democrație pentru combaterea consecințelor dezinformarii, care „În această revoluție digitală, profită pentru a-și multiplica viteza și acoperirea.”. În discursul său la a II-a Conferință împotriva Dezinformarii, organizată de Clubul Editorilor Deschiși (CLABE), el a subliniat că Guvernul are „responsabilitatea de a genera condițiile garanției democratice astfel încât să poată fi îndeplinit articolul 20 din Constituția Spaniei, care garantează dreptul la informații veridice”.

Óscar López a explicat că misiunea Strategiei Naționale AI este de a promova utilizarea acestei tehnologii, dar și de a preveni riscurile pe care le presupune. „când cade în mâini greșite”variind de la falsificarea imaginilor până la încălcarea proprietății intelectuale sau difuzarea de „știri false”. În ceea ce privește Planul de acțiune pentru democrație, López a amintit că printre obiectivele acestuia se numără „crearea unui registru media și a unui ghișeu unic care raportează proprietatea și investițiile în publicitate primite;”cu scopul ca „Cetățenii pot ști cine deține mass-media și ce conflict de interese poate apărea în spatele muncii lor.”. „Transparența descurajează efectiv riscurile de interferență editorială”a rezumat el.

López a amintit că Planul include și o Lege privind secretul profesional pentru jurnaliști „ca garanţie legală pentru protecţia izvoarelor sale” și finanțare pentru mass-media în valoare de 100 de milioane de euro „pentru a vă îmbunătăți productivitatea și securitatea cibernetică. Finanțare care oferă robustețe, modernizare și valoare adăugată jurnalismului profesional și independent. Pentru ca mass-media să poată concura cu canale informale care partajează toate tipurile de conținut fără criterii pentru milioane și milioane de utilizatori.”. De asemenea, Planul prevede crearea unei noi comisii de dezinformare în Congresul Deputaților și reforma legii electorale astfel încât desfășurarea dezbaterilor electorale să fie obligatorie, cu scopul – a explicat ministrul – ca partidele politice „de asemenea, acordă-și umărul și se angajează în favoarea transparenței și a pluralității democratice”.

Mai multe noutăți Guvernul prezintă Planul de acțiuni pentru democrație pentru consolidarea transparenței,… Ce este Strategia de Inteligență Artificială 2024? Guvernul aprobă Strategia de Inteligență Artificială 2024 Etichete: Transformare digitală Inteligenţă artificială Serviciu public Legile Sursa: Guvernul Spaniei – Oscar Lopez: „Avem responsabilitatea de a ne asigura că dreptul constituțional la informații veridice este îndeplinit.”