#Madrid –

Președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a inaugurat astăzi, în Sala Canal de Isabel II din capitală, expoziția Caprile Lorenzo care aduce un omagiu unuia dintre cei mai importanți couturieri ai creației spaniole și internaționale. Díaz Ayuso și-a evidențiat exemplul de multă muncă, bine făcută și normalitate binecuvântată” și și-a lăudat „talentul, înțelepciunea și coerența”, motiv pentru care l-a descris drept „un mare ambasador al acestei industrii”.

Șeful Executivului regional a subliniat că guvernul regional este conștient de rolul pe care moda îl joacă în „transportarea mărcii Spaniei și a mărcii Madrid în întreaga lume”. În acest sens, el a amintit de câteva dintre ținutele sale „imposibile de uitat”, precum cea pe care a purtat-o ​​regina Letizia în urmă cu 20 de ani la nunta prinților Frederick al Danemarcei și Mary Donaldson. „A marcat un înainte și după acel roșu pasional care reprezintă și multe dintre costumele sale”, a subliniat el.

Díaz Ayuso s-a referit și la rochia pe care Infanta Elena a purtat-o ​​la nunta Victoria Suediei, „o fustă pelerina cu jachetă de perle și cristale, un omagiu adus Spaniei lui Goya, o adevărată minune care a pus tendință în moda Goya și de atunci mulți oameni poartă aceste esențe cu mândrie”, a adăugat el.

Peste o sută de rochii

Expoziția cuprinde peste o sută de rochii, precum și tablouri, mobilier și obiecte de arte decorative, într-un tur al celor mai emblematice piese vestimentare ale ei, cu modele pentru covor roșu, costume de teatru și de mireasă. Realizat de Eloy Martínez de la Pera și José Luis Massó Guirao, se bazează pe premisa separării designerului madrilen de persoană pentru a înțelege cariera și opera sa de la origine și esență, de influențele și pasiunile sale. Piesele sunt plasate și lângă lucrări picturale ale unor maeștri precum Francisco de Zurbarán, Juan Pantoja de la Cruz sau Federico de Madrazo, printre alții. Expoziția poate fi vizitată gratuit și cu rezervare prealabilă, până pe 30 martie.

Caprile Lorenzo Nu urmeaza o ordine cronologica ci cauta un dialog constant intre diferitele piese, amestecand moda de mireasa, artele spectacolului sau modele de covor rosu cu mari criterii estetice. Toate acestea s-au dezvoltat într-un spațiu expozițional inspirat din Italia, unde se află rădăcinile creației sale; baroc, care îi permite să-l unească cu teatrul, și marii couturieri ai istoriei precum Madame Grés, Chanel, Givenchy, Flora Villareal, Pedro Rodríguez, Valentino sau Thierry Mugler.

Romantismul este prezent și cu rochii care evocă delicatețe și eleganță în fiecare cusătură, iar cinematograful și posibilitatea pe care o oferă arta a șaptea de a spune povești, de a călători în timp și de a visa prin marile dive ale celuloidului.

Cu ocazia expoziției, Comunitatea Madrid a co-publicat un catalog care conține texte atât ale curatorilor, cât și specialiști și figuri legate de Lorenzo Caprile precum Sandy Powell, Beatriz Miranda, Juan José Santiago Ramírez, Albert Wolsky, Amalia Descalzo, Lydia García López, Juan Gutiérrez, Helena López del Hierro, Cristina Martínez-Pardo sau Eduardo Vasco.

Mai multe informații la https://www.comunidad.madrid/activityes/2024/exposition-caprile-lorenzo

Sursa: Comunitatea Madrid – Díaz Ayuso inaugurează Caprile Lorenzo, un omagiu adus unui „mare ambasador” al modei „care poartă brandul Spania și Madrid în întreaga lume”