#Madrid –

Comunitatea Madrid sărbătorește cea de-a 60-a aniversare a Spitalului Public Universitar Puerta de Hierro -Majadahonda-, un reper național și internațional pentru asistența medicală publică regională, care tratează aproape 200.000 de urgențe anual sau 100 de operații chirurgicale zilnic. Centrul, care a fost fondat în 1964 în capitală, va recupera acum acele prime facilități pentru a deschide prima reședință din lume exclusiv pentru pacienții cu SLA.

Ministrul Sănătății, Fátima Matute, a participat astăzi la evenimentul instituțional de comemorare a acestor șase decenii în slujba sănătății publice din Madrid și Spania cu motto-ul 60 de ani de angajament și leadership. Totul într-un centru care se află în topul celor mai bune spitale la nivel național și internațional, conform principalelor clasamente de referință ale profesioniștilor din sector. În plus, Puerta de Hierro a devenit recent primul spital din Spania care a atins trei cifre record: 1.000 de transplanturi de ficat, 1.000 de transplanturi de inimă și 1.000 de transplanturi de plămâni.

Spitalul universitar public Puerta de Hierro a fost fondat în 1964 în vechiul său sediu din cartierul Puerta de Hierro din Madrid. În 2008, s-a mutat în locația actuală din municipiul Majadahonda, extinzându-și și îmbunătățindu-și facilitățile și portofoliul de servicii. Ca rezultat al naturii inovatoare a acestei resurse de sănătate publică din Madrid, complexul a fost un pionier în inițierea și dezvoltarea multor programe de transplant de organe și măduvă osoasă.

De-a lungul istoriei sale au existat sute de profesioniști care și-au desfășurat activitatea profesională acolo sau au dus bunul nume și munca bună a Puerta de Hierro către alte centre de sănătate naționale sau internaționale.

Majadahonda este în prezent unul dintre spitalele publice din Madrid de referință națională din cadrul Sistemului Național de Sănătate, prin desemnarea Ministerului Sănătății. Astfel, dispune de cinci CSUR (Centre, Servicii și Unități de Referință) recunoscute pentru care primește și tratează pacienți din toată Spania cu boli complexe care necesită îngrijiri de înaltă specializare: Transplant pulmonar pediatric și adult, Transplant cardiopulmonar adult, Boală cardiacă familială, Scleroză. multiplă și Iradierea totală cu electroni în micoza fungoide.

Cifre mari de la un spital mare

Profesioniștii complexului participă în medie la aproape 650.000 de consultații și la peste 195.000 de urgențe în fiecare an. În plus, gestionează peste 27.300 de internări și efectuează peste 36.600 de intervenții chirurgicale atât în ​​sala de operație, cât și în afara blocului operator și în regim ambulatoriu. Anual, în plus, gestionează peste 83.700 de prezențe în Spitalele de zi și asistă peste 2.600 de nașteri.

De la naștere, au fost efectuate peste 4.100 de transplanturi de organe solide (inima, rinichi, plămâni și ficat) și peste 1.300 de transplanturi de celule stem hematopoietice, fiind unul dintre centrele de pionier din Spania în implementarea multor dintre acestea. De fapt, el a fost primul din lume care a efectuat conservarea ex vivo plămân, pe lângă faptul că este promotorul donării în asistolia controlată și conservarea organelor pentru transplant.

La rândul ei, vechea infrastructură Puerta de Hierro va deveni viitorul Centru de Recuperare Funcțională și va găzdui Unitatea Spital-Rezidențială pentru pacienții cu scleroză laterală amiotrofică (ALS). Comunitatea Madrid a demarat proiectul de construcție a acestei reședințe de pionierat cu o investiție de 4,3 milioane de euro.

În domeniul didactic, are pregătire universitară, postuniversitară și postuniversitară, precum și pregătire de specialitate și formare continuă, adăugând peste 8.500 de studenți în fiecare an.

Cu peste 60 de proiecte de cercetare în desfășurare, 13 proiecte de inovare în derulare și 740 de publicații științifice publicate în 2023, Institutul de Cercetare Puerta de Hierro-Segovia de Arana, care tocmai a primit reacreditare, este o piesă indispensabilă a istoriei sale. Datorită muncii tuturor lucrătorilor din domeniul sănătății care lucrează în ambele entități, pacienții pot beneficia în fiecare zi de oportunități terapeutice inovatoare.

Pe scurt, peste 4.100 de oameni lucrează în fiecare zi pentru ca Spitalul Puerta de Hierro Majadahonda să continue să fie un reper în excelență, leadership, avangardă și angajament.

60 de ani de angajament și leadership

Cu 60 de ani de angajament și leadershipsau se va desfășura în următoarele câteva zile o amplă program de activitate destinat întregului personal al acestuia, pacienților și familiilor, printre care se remarcă ceremonia de decernare a premiilor Institutului de Cercetare în Sănătate Puerta de Hierro-Segovia de Arana și o expoziție formată din comunicări orale și 58 de postere științifice. De asemenea, este inclus un tabel cu vorbitori științifici de nivel înalt pentru a vorbi despre știință, inovație și viitor și altul pentru a aborda evoluția relației medic-pacient din punct de vedere uman de-a lungul călătoriei sale.

În acest context, se remarcă și adeziunea centrului la Mișcarea Hipocratică Internațională, care se va concretiza printr-o ceremonie, răspunzând astfel nevoii de conștientizare a actualilor profesioniști din domeniul sănătății cu privire la importanța păstrării celei mai umane chipuri a medicinei prin consolidarea relației. între profesioniștii din domeniul sănătății, prin grupuri de lucru din centrele de sănătate și universitățile care susțin filozofia hipocratică.

În ceea ce privește activitățile axate pe pacienți și familii, va avea loc un forum în care personalul medical și de asistență medicală vor aborda cele mai relevante aspecte ale bolii inflamatorii intestinale, bolii cronice de rinichi și sindromului Angelman.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Puerta de Hierro împlinește 60 de ani, participând la 200.000 de urgențe anuale și 100 de operațiuni zilnice în sistemul de sănătate din Madrid.