#Madrid –

Aproximativ 40% dintre pacienții tratați nu au fost oncologici

Spitalul Universitar din Móstoles, parte a rețelei de sănătate publică a Comunității Madrid, a îngrijit 500 de pacienți și familiile acestora prin intermediul echipei sale de suport pentru îngrijiri paliative în 2023. Cei zece profesioniști care alcătuiesc echipa îngrijesc simptomele clinice, emoționale și sociale. circumstanțe care apar în ultima fază a vieții. Asistența în consultațiile în ambulatoriu și spitalizare este, de asemenea, coordonată cu resursele de îngrijire la domiciliu și cu spitalele de mediu de ședere din Comunitatea Madrid, putând astfel oferi îngrijiri globale care facilitează o calitate mai bună a vieții tuturor celor din jur, esențială pentru a putea trăi. . pe deplin această etapă finală. Adaptarea la nevoi, planificarea și oferirea continuității îngrijirii este esențială.

În prezent, echipa este alcătuită din medici specialiști împreună cu profesioniști în asistență medicală, psihologie clinică, asistență socială și personal administrativ. Evaluările pacientului sunt efectuate în comun din primul moment, oferind astfel o viziune cuprinzătoare și integrată asupra pacientului și familiei acestuia. Deși în mod tradițional majoritatea pacienților erau pacienți de oncologie, acest serviciu și-a crescut treptat activitatea cu pacienți îndrumați din alte servicii precum medicină internă, pneumologie, geriatrie, cardiologie și neurologie în cea mai mare parte. Anul trecut, aproximativ 40% dintre pacienții tratați nu erau bolnavi de cancer.

Pacienții cu nevoi paliative pot fi îngrijiți exclusiv de Echipa de Îngrijiri Paliative sau în colaborare cu un alt serviciu spitalicesc. Numai anul trecut au fost solicitate peste 200 de consultații de la echipa de îngrijiri paliative; iar media zilnică a pacienților internați tratați de această echipă este de 10, iar această cifră se poate dubla.

Pe de altă parte, în 2023, au fost înregistrate peste 600 de consultații în ambulatoriu, ceea ce reprezintă o formulă de îngrijire foarte eficientă pentru a evalua pacientul și familia acestuia, adaptarea la schimbări, perceperea precoce a nevoilor, abordarea limitărilor funcționale, pe scurt, menținerea continuă și flexibilă. contact pentru adaptarea îngrijirii la situația pacientului și a familiei acestuia în fiecare moment al evoluției bolii. Există multă îngrijire de oferit acestor pacienți.

Obiectivul acestei îngrijiri „personalizate” este de a obține un control mai bun al simptomelor, de a reduce numărul de internări și de a fi o întărire pentru familiile pacienților care se simt mai capabili să gestioneze situația atunci când simt sprijinul de îngrijire al echipei.

Pacientul din îngrijiri paliative este un pacient complex, cu nevoi clinice, sociale și psihologice în schimbare și simptome care sunt adesea foarte greu de controlat. Necesită o atenție specifică susținută de formare specializată și actualizare continuă.

Echipa de suport pentru îngrijiri paliative are de trei ani certificatul de calitate ISO 9001.

Planificarea moștenirii

În prezent, tabuul din jurul morții face dificilă acceptarea unei situații de sfârșitul vieții. Din punct de vedere psihologic, se realizează o evaluare individuală și relațională cu familia. Se pune în valoare cunoașterea situației clinice și prognostice, comunicarea în familie, exprimarea și coreglarea emoțiilor, se pregătește procesul de doliu și se previne ca acest proces să fie trăit singur.

Potrivit lui Miriam Félix, psiholog clinician la Unitatea de Suport de Îngrijiri Paliative a Spitalului Universitar din Móstoles, „deși există tot mai multe posibilități de a oferi această îngrijire cuprinzătoare, din punct de vedere social și cultural mai este mult de parcurs. . Familiile de multe ori nu îndrăznesc să se confrunte cu o situație de sfârșit de viață, totuși, acceptarea acesteia le ajută să reducă anxietatea și să se bucure cât mai mult de timpul care le rămâne. Vă putem face mai ușor să nu treceți prin acest proces simțindu-vă singur. În măsura în care familia pretinde că totul va fi reparat pentru pacient, iar pacientul se preface pentru a nu îngrijora familia, ambii trec prin proces singuri”, explică Miriam Félix. „Suportul social este cel mai bun protector la nivel emoțional în astfel de situații. Când pacientul recunoaște gravitatea situației și o acceptă, se poate concentra pe a trăi pe deplin în fiecare zi. Atâta timp cât suntem în viață, putem avea experiențe pozitive.”

În plus, „Acceptarea situației de la sfârșitul vieții ne permite să rezolvăm problemele în așteptare și să devenim conștienți de moștenire. În acest fel, se pregătește un proces de doliu în care, în ciuda absenței defunctului, acesta va rămâne prezent.”

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul public din Móstoles a tratat anul trecut 500 de pacienți prin intermediul echipei sale de îngrijiri paliative