#Madrid –
Predat la Centrul de Sănătate Valdelasfuentes din Alcobendas de către kinetoterapeuți de la primul nivel de îngrijire
Managementul Asistenței Primare evidențiază rolul kinetoterapeuților săi în managementul multidisciplinar al durerii cronice, o recunoaștere care devine vizibilă odată cu participarea sa la prima Săptămână a Durerii și Fizioterapiei, care este sărbătorită în perioada 14-20 octombrie. În cadrul acestei inițiative, organizată de Colegiul Profesional al Fizioterapeuților din Comunitatea Madrid în colaborare cu Societatea Spaniolă pentru Durere, trei profesioniști din Asistența Primară au susținut marți, 15 octombrie, o sesiune a Atelierului de abordare activă a durerii persistente: educația neuroștiințifică. și expunerea progresivă la exerciții fizice la Centrul de Sănătate Valdelasfuentes, din Alcobendas.
Fizioterapeuții Mª Isabel Gallardo Vidal, de la Centrul de Sănătate Valdelasfuentes, Mª Eugenia Hernández Jiménez, de la Centrul de Sănătate Arroyo de la Vega, și Silvia Fernanda García Vila, de la Centrul de Sănătate Buenos Aires, au fost însărcinați cu prezentarea acestei activități.
Din 2021, aceste activități de educație pentru sănătate au fost desfășurate în diferite centre de sănătate din Comunitatea Madrid. Fiecare atelier se desfășoară pe parcursul a 10 până la 12 săptămâni, cu o medie de 15 sesiuni de două ore și participarea a între 8 și 16 pacienți per grup.
Intervenția comunitară se adresează persoanelor de peste 18 ani cu dureri musculo-scheletale cronice cu durată mai mare de șase luni care îndeplinesc o serie de cerințe din chestionarele de evaluare prealabilă. Atelierul este integrat într-un proiect de educație pentru sănătate de grup în cadrul abordării multidisciplinare a durerii cronice în Asistența Primară.
Inițiativa se bazează pe ideea că kinetoterapie joacă un rol foarte important în prevenirea dizabilității legate de durerea cronică. De asemenea, se bazează pe strategii active de coping care includ comunicarea și educația durerii, precum și expunerea progresivă la exerciții terapeutice.
Convingerile pacientului despre cauzele durerii și teama cu care se confruntă cu aceasta sunt factori fundamentali pentru a o croniciza, potrivit experților. Cu acest atelier, scopul este ca pacientul să reconceptualizeze durerea și să identifice cum gândesc, cum vorbesc despre ea și cum o tratează. Toate acestea, urmând cele mai recente recomandări incluse în diferitele ghiduri de practică clinică.
Pentru includerea în aceste ateliere, se efectuează în prealabil o examinare inițială a pacientului, se abordează cunoștințele acestuia despre durere, experiența personală și așteptările lor. În plus, participantul completează diferite chestionare care măsoară predispoziția la durerea cronică, frica de mișcare, ceea ce consideră că o poate crește, intensitatea durerii…, care se repetă la sfârșitul activității și în diferite perioade. și permiteți profesioniștilor să evalueze rezultatul intervenției dumneavoastră.
Teorie și multă practică
Ce este durerea? Durerea este aceeași cu deteriorarea? Acestea sunt câteva dintre întrebările din care sunt aprofundate percepția și cunoștințele anterioare ale pacienților. Sesiunile îmbină astfel o parte teoretică a educației în neuroștiințe, cu cunoștințe de bază despre mecanismele centrale de procesare a durerii care întrețin experiența dureroasă, cu diferite tehnici menite să modifice convingerile și percepția acestora asupra acesteia. Durerea cronică, se amintește pacienții, nu înseamnă că va dura toată viața, ci mai degrabă este durerea care persistă peste 3 sau 6 luni.
În paralel, și ținând cont de faptul că exercițiul fizic terapeutic este tratamentul de elecție pentru durerea persistentă, kinetoterapeuții efectuează o intervenție menită să-și piardă frica de mișcare, cu scopul de a le permite să-și recupereze funcționalitatea și să reducă oboseala.
Pentru a face acest lucru, kinetoterapeuții folosesc numeroase dinamici cu exerciții de mobilitate, forță, echilibru, jocuri populare precum jocurile de ascunselea în limba engleză sau jocurile pe scaun care sunt asociate cu amintiri pozitive din copilărie, diferite tehnici de relaxare, activități de stimulare cognitivă precum cititul, scrisul. , memorarea… La fel, pacienții sunt încurajați să recupereze activitățile care le plac: mersul, înotul, dansul… ceva care îi motivează și este fezabil.
Obiectiv: reconceptualizarea durerii și reducerea fricii de mișcare
Deși în acest tip de intervenție scopul pacientului este ca durerea acestuia să dispară, pentru kinetoterapeut scopul principal este de a-și actualiza cunoștințele despre durere, de a reduce frica de mișcare, de a câștiga rezistență și încredere și de a-și recupera treptat funcționalitatea. De acolo, și durerea începe să scadă, spun ei.
Experiența acumulată în acest timp indică faptul că acest tip de Educație pentru Sănătate ajută pacientul să-și reducă vederea catastrofală și kinesofobia (frica de a se mișca), îmbunătățind în același timp autoîngrijirea, durerea și calitatea vieții.
Sursa: Comunitatea Madrid – Asistența primară comunitară se alătură Săptămânii durerii cu atelierul său de neuroștiință și educație fizică