#Madrid –

Mai mult de jumătate din măsurile prevăzute în document sunt în dezvoltare înainte de a ajunge la jumătatea planului de acțiune

Comunitatea Madrid, prin Biroul Regional de Sănătate Mintală și Dependențe al Ministerului Sănătății, a organizat o zi pentru a aborda nivelul de acțiune desfășurat în implementarea Planului de prevenire a sinuciderii în regiune. Un document, care la mai puțin de doi ani de la implementare, înainte de a ajunge la jumătatea perioadei de timp, are deja în dezvoltare peste cincizeci la sută din măsurile avute în vedere. La această întâlnire au participat responsabili cu serviciile de Psihiatrie și Sănătate Mintală ale spitalelor publice ale Serviciului de Sănătate din Madrid, precum și echipele specifice de prevenire a sinuciderii lansate recent. Reprezentanți ai tuturor departamentelor guvernamentale regionale din zonele care participă, precum și membri ai Direcției de Asistență Primară, SUMMA 112 și ai direcției generale de Sănătate Publică. De asemenea, liderii de prevenire a sinuciderii din municipalități și comunități.

Prin intermediul a două mese rotunde au fost împărtășite principalele probleme legate de implementarea măsurilor aflate în curs de implementare. „Traiul” este motto-ul unui Plan ambițios care abordează prevenirea sinuciderii din diferite domenii și abordări și include întreaga societate în inițiativă, printr-o rețea care merge de la ministere la cele 179 de municipii din regiune.

Astfel, pentru lansarea sa, Oficiul Regional de Sănătate Mintală și Dependențe din Comunitatea Madrid a desfășurat o activitate intensă de promovare și coordonare cu acțiuni de suport tehnic în aproape toate sectoarele administrative. Datorită interconexiunilor și intersectorialității, există deja 57 de referințe de prevenire a sinuciderii în municipalități și asociații, care sunt punctul de plecare al spațiilor de colaborare, sau al comitetelor de bunăstare emoțională și sănătate mintală.

La toate aceste măsuri derulate se adaugă măsurile de sănătate, cu implementarea a 21 de echipe de prevenire a sinuciderii create în Serviciile de Psihiatrie și Sănătate Mintală, prevăzute în Planul de Sănătate Mintală și Dependențe 2022-2024, precum și deja dezvoltă 11 active. și extinderea programelor specifice de asistență pentru prevenirea sinuciderii. Măsuri care au în vedere nu numai tratament versus încercări, ci și depistare prin acțiuni de colaborare cu agenții de mediu și sănătate ai municipiilor.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid reunește toți participanții la Planul de prevenire a sinuciderii într-o zi de lucru