#Madrid –

PUBLICAT ÎN REVISTA AMERICANĂ „SLEEP MEDICINE”

Spitalul Universitar La Princesa, un centru public din Comunitatea Madrid, a participat prin intermediul Serviciului său de Neurofiziologie la un studiu în care a fost analizat somnul pacienților cu insomnie cronică. Rezultatele studiului, publicate în jurnalul american „Sleep Medicine”, au ajuns la concluzia că această tulburare este strâns legată de un risc crescut de a suferi de boli cardiovasculare datorită activității mai mari a sistemului nervos simpatic în timpul somnului.

Insomnia cronică este o tulburare de somn care afectează aproximativ 10% din populația lumii. În Spania, se estimează că între 20 și 48% din populația adultă suferă la un moment dat de dificultăți la inițierea sau menținerea somnului și că în cel puțin 10% din cazuri se datorează unor tulburări cronice și grave de somn, conform datelor de la Societatea Spaniolă de Neurologie (SEN).

Studiulla care au participat și cercetători de la universitățile Politehnice și Complutense din Madrid, a fost efectuat cu 51 de pacienți care au dormit peste noapte în Unitatea de Somn a Spitalului Universitar La Princesa. Prin intermediul unui dispozitivpurtabileSemnalele fiziologice de transpirație, temperatură, accelerometrie și fotopletismografie (modificări locale ale volumului sanguin) în timpul somnului au putut fi măsurate. Echipa a analizat somnul pacienților cu insomnie persistentă, comparându-l cu rezultatele unui grup de control de persoane fără probleme de somn.

Rezultatele au arătat o diferență semnificativă în activitatea sistemului nervos simpatic, fiind considerabil mai mare în grupul persoanelor care sufereau de insomnie, comparativ cu cei care nu au suferit. Această activitate nervoasă excesivă se manifestă prin temperatură crescută a pielii și transpirație crescută, factori care ar putea explica legătura dintre insomnie și riscul de a dezvolta probleme cardiovasculare.

Descoperirile studiului subliniază importanța abordării insomniei nu numai ca tulburare de somn, ci și ca factor de risc pentru problemele cardiovasculare.

Unitatea multidisciplinară de tulburări de somn la Spitalul La Princesa

Dr. Rybel Wix Ramos, co-director al Unității de Somn de la Spitalul Universitar La Princesa, a participat la studiu. Este o unitate multidisciplinară pentru tulburările de somn, acreditată de Societatea Spaniolă de Pneumologie și Chirurgie Toracică (SEPAR), formată din neurofiziologi, pneumologi, neurologi, otolaringologi și chirurgi maxilo-faciali, unde este diagnosticată și tratată patologia somnului. În cadrul acestuia se desfășoară consultații de evaluare, studii de polisomnografie (PSG) și testul de latență multiplă (TLM) pentru diagnosticarea diferitelor patologii ale somnului, precum și consultații de tratament și de urmărire pentru pacienții cu patologii precum Sindromul picioarelor neliniştite, parasomnia. , și insomnie, printre altele.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul public din La Princesa participă la un studiu privind insomnia cronică și relația acesteia cu bolile cardiovasculare