#AlcaladeHenares – Al II-lea Raport de Transparență Dyntra al Consiliilor Locale din Comunitatea Madrid a scos la iveală că Consiliul Local Alcalá de Henares ocupă podiumul clasamentului, plasându-l pe locul trei după Consiliile Capitalei și Las Rozas. La fel, potrivit Dyntra, Alcalá de Henares ocupă locul cinci în clasamentul național al consiliilor orășenești.

Raportul menționat mai sus include evaluarea conformității cu transparența a patruzeci și cinci de municipalități. O face printr-un indice care le evaluează pe criterii de Transparență și Guvernare Deschisă, prin 162 de indicatori grupați în cinci categorii: Transparență Instituțională; Participarea și colaborarea cetățenilor; Transparență economico-financiară; Contractarea Serviciilor; Urbanism și lucrări publice; și date deschise.

Acești indicatori includ reglementări legale privind transparența și dreptul de acces la informații; bune practici promovate de entități naționale precum organismul de control al transparenței, OCDE; UE și OGP (Parteneriatul pentru guvernare deschisă) ca promotori ai guvernării deschise și a modelelor de guvernanță emergente.

Doar trei consilii municipale din Comunitatea Madrid depășesc un rating de 90%. Consiliul Municipal Alcalá de Henares realizează un scor de 91,36%, după consiliile capitalei Madrid și Las Rozas care leagă cu 93,83%.

Potrivit consilierului pentru Transparență, Inovare Tehnologică și Guvernare Deschisă, Antonio Saldaña, „acest rezultat este rezultatul muncii unei echipe guvernamentale care crede în transparență ca legătură cu cetățenii, fiind conștientă că mai este un drum de parcurs și aspecte care se îmbunătățesc pentru a continua să fie la nivelul cerințelor vecinilor noștri.”

Sursa: Consiliul Local Alcalá de Henares, printre cele mai transparente trei din Comunitatea Madrid și al cincilea în Spania