#Spania – Ministrul Transformării Digitale și Serviciului Public, Oscar López, în Congresul Deputaților.

Distribuie pe Ministrul a anunțat în Congresul Deputaților un pachet de măsuri pentru combaterea escrocherilor telefonice, a „fraudă care a devenit prea comună”cu infractorii cibernetici pretinzând a fi o bancă sau o administrație publică.

Una din trei întrebări la care se răspunde la numărul de telefon 017 al Institutului Național de Securitate Cibernetică (Incibe) are de-a face cu fraude efectuate prin SMS, telefon și e-mail.

Pentru a stopa fraudele comise atât prin apeluri telefonice, cât și prin mesaje text, Óscar López a precizat măsurile pe care Ministerul Transformării Digitale și Serviciului Public le va reglementa în cadrul apariției sale în Congres pentru a prezenta liniile generale ale departamentului său pe tema Transformării Digitale:

Blocarea de către operatori a apelurilor care utilizează numere care nu au fost alocate niciunui serviciu, atribuite niciunui operator sau atribuite niciunui client.Blocarea de către operatori a apelurilor și SMS-urilor cu numere naționale, dar cu origine internațională, una dintre cele mai frecvente surse de fraudă.Crearea unei baze de date, care va fi gestionată de Comisia Națională a Piețelor și Concurenței, cu utilizatorii care folosesc numere alfanumerice în mesajele lor (de exemplu, numele companiei). Acele mesaje care provin de la entități care nu sunt incluse în această bază de date vor fi blocate.Interzicerea numerotării mobile pentru apelurile comerciale, astfel încât cetățenii să poată detecta că este o fraudă dacă primesc un apel de la un număr de acest tip. În plus, utilizarea numerelor 800 și 900 va fi în general permisă de către entitățile cărora li s-au atribuit aceste numere pentru a efectua apeluri comerciale, astfel încât, dacă un utilizator are un număr 800 sau 900 salvat în agenda telefonică ca serviciu al unei companii de care sunteti client, apare ca atare atunci cand va cheama pentru a face o oferta comerciala.Óscar López și-a început discursul îndemnând grupurile parlamentare să ajungă la acorduri, să împărtășească propuneri, să asculte vocile critice, pe scurt, să „continuă să transformăm țara, economia ei și societatea cu reforme care ne mențin în prim-plan”.

Schema la care se va lucra în următorii ani, a subliniat López, se bazează pe trei piloni: dezvoltarea capacităților tehnologice, promovarea Inteligenței Artificiale și a utilizării sale etice și transformarea Administrației Publice.

Dezvoltarea capacităților tehnologiceÎn primul rând, ministrul a subliniat că economiile au nevoie de infrastructură puternică, conectivitate ridicată, talent, producție strategică și companii digitalizate. Și Spania, a subliniat el, „parte a unei poziții privilegiate. Țara noastră este a treia din lume cu cea mai mare implementare de fibră optică, doar după Coreea de Sud și Japonia; Cu 66% din competențele digitale de bază, populația spaniolă este cu 10 puncte peste media europeană și, în sfârșit, în șase ani am creat aproape jumătate de milion de locuri de muncă în profesii cu cea mai mare valoare adăugată.”a enumerat López. Toate acestea, a adăugat el, sunt posibile datorită impulsului pentru suveranitatea digitală și autonomia strategică. „Am folosit 30% din fondurile Next Generation pentru transformarea digitală a economiei noastre”a subliniat el.

Printre ajutoarele pe care Guvernul le acordă digitalizării afacerilor independenților și companiilor mici și mijlocii, „Avem o poveste de succes care ne susține, Kitul Digital”. Acest program, a spus López, a acordat peste 485.000 de ajutoare în valoare de peste 2.000 de milioane de euro; În fiecare zi, Red.es primește în medie peste 2.000 de solicitări și acestea sunt procesate în timp record, trei minute. Până la sfârșitul anului, a anunțat López, vor fi deschise apeluri pentru IMM-urile cu între 50 și 250 de angajați pentru a le ajuta să încorporeze soluții integrate de IA și securitate cibernetică.

Pentru a implementa aceste tehnologii, și noi „Am lansat Kit-ul de consultanță, pentru ca întreprinderile mici să poată angaja servicii de consultanță”. Potrivit datelor furnizate de ministru, din iunie acest serviciu a fost deja solicitat de peste 10.500 de IMM-uri și au fost acordate peste 3.000 de ajutoare.
Cu același obiectiv de promovare a adoptării de noi tehnologii, Ministerul Transformării Digitale și Serviciului Public va aloca 100 de milioane de euro pentru digitalizarea mass-media în cadrul Planului de acțiuni pentru democrație.

Implementarea 5GUn alt domeniu în care se vor face progrese, a explicat ministrul, este cel al conectivității, accelerarea implementării 5G. „Astăzi putem spune cu mândrie că avem acoperire 100% în bandă largă fixă”a spus Lopez. „Oricine, oriunde ar locui, are acces la internet de mare viteză la un preț accesibil. În acest scop, au fost investiți peste 2.000 de milioane de euro în conectivitate fixă ​​și mobilă și a fost lansat programul prin satelit Conectate35.”. O strategie, a explicat el, care se completează cu programe de implementare a 5G în municipiile cu mai puțin de 10.000 de locuitori.

Strategia spațiului de datePe de altă parte, ministrul Transformării Digitale a anunțat o Strategie Sectorială pentru Spații de Date, proiect care va mobiliza aproape 400 de milioane de euro din Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență. Acest lucru va fi posibil datorită colaborării public-privat, dezvoltând spații de date în Spania, precum cel recent aprobat de Consiliul de Miniștri pe care FEMP îl va dezvolta; facilitarea convergenței cu Europa și promovarea competitivității tehnologice și a industriei naționale.

În domeniul tehnologic, López a evidențiat angajamentul Guvernului „pentru a atinge suveranitatea tehnologică”. În acest scop, a explicat el, a fost creată Societatea de Stat pentru Transformare Tehnologică (SETT), o entitate care va grupa investițiile publice în companii spaniole emergente cu tehnologii strategice care să stimuleze productivitatea economiei noastre. În ciuda existenței sale scurte, „este deja în curs de dezvoltare cu proiecte la fel de importante precum IMEC din Malaga, un centru notabil de inovare a cipurilor”și-a amintit Lopez.

SETT va gestiona 16.000 de milioane de euro din trei fonduri: PERTE Chip, Next Tech și España Hub Audiovisual. Acest lucru se va traduce în progrese în semiconductori, în microelectronică, în studii care produc serii și filme sau în tehnologii medicale care îmbunătățesc diagnosticul de epilepsie, a declarat López. Concret, Hub-ul Audiovizual, care a început în 2021, a acordat deja 1,6 miliarde de ajutoare industriei, iar o a doua fază a Planului a fost deja concepută cu 1,5 miliarde de euro.

Proiecte de genul acesta „Au nevoie de oameni talentați, așa că pregătirea digitală este esențială”a spus ministrul. Ministerul a alocat 45 de milioane de euro pentru formarea a peste 1.000 de studenți în microelectronică și semiconductori prin catedre cu cip în universitățile spaniole.

Ministrul a mai menționat și promovarea, cu 16 milioane de euro, a 22 de Catedre de Securitate Cibernetică cu INCIBE și Catedre ENIA, cărora Ministerul le-a alocat încă 16 milioane de euro pentru domeniul Inteligenței Artificiale.

Inteligența artificială și utilizarea ei eticăÎn ceea ce privește cel de-al doilea pilon, Óscar López a indicat că Consiliul de Miniștri a aprobat Strategia Națională de Inteligență Artificială în luna mai, aproape 1.500 de milioane de euro pentru 2024 și 2025. În prezent, a amintit ministrul, Spania are unul dintre cele mai puternice zece computere din lume. la Centrul Național de Supercomputing din Barcelona și are rețeaua spaniolă de supercomputing; provocarea acum „este de a consolida capacitatea MareNostrum 5 astfel încât să aibă o actualizare suplimentară pe care o putem prezenta în curând”a subliniat el.

Óscar López s-a referit la evoluția rapidă a AI și la necesitatea de a avansa în paralel în dezvoltarea capacităților de calcul și de date. În acest sens, a anunțat „dezvoltarea unei strategii durabile de centru de date care ne permite să îmbinăm transformarea digitală și economia datelor din țara noastră cu tranziția ecologică și utilizarea responsabilă a resurselor limitate precum apa sau energia”.

În ceea ce privește Agenția Spaniolă de Supraveghere a AI (AESIA), ministrul a subliniat că „se pregătește să își asume și să implementeze 100% din funcțiile sale înainte de 2025. În cadrul competențelor acestei inițiative inovatoare și de pionierat în Europa, vom lansa în curând AI Sandbox-uri pentru a sprijini IMM-urile și startup-urile în conformitate cu reglementările privind Inteligența Artificială”.

În sfârșit, ministrul a făcut o scurtă trecere în revistă a modernizării serviciilor publice la care lucrează ministerul său și care va face obiectul de prezentare la apariţie pentru a prezenta liniile generale ale Funcţiei Publice.

Mai multe noutăți Kit digital: ce este și cum pot participa? Kit Consulting: ce este și care este obiectivul său? Ce este Strategia de Inteligență Artificială 2024? Etichete: Consum Sursa: Guvernul Spaniei – Óscar López anunță măsuri pentru combaterea escrocherilor telefonice și face apel la consens pentru a transforma țara din punct de vedere tehnologic