#Spania – Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, în timpul apariției sale în Congresul Deputaților.

Distribuie pe Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, și-a arătat satisfacția față de bilanțul primului an de aplicare a noii Politici Agricole Comune (PAC), deoarece datele arată că aceasta este mai echitabilă și mai socială, și că există este o distribuție mai echitabilă a ajutorului de care beneficiază, în primul rând, agricultura și creșterea animalelor familiale mici și mijlocii.

Într-o apariție în fața Comisiei pentru Agricultură, Pescuit și Alimentație a Congresului Deputaților pentru a face bilanțul primului an al Planului Strategic Național al PAC (PEPAC), ministrul a considerat că acesta este un succes. „clară și răsunătoare”o afirmație care a fost susținută de trei motive principale.

În primul rând, datorită sumei fondurilor, 4.830 milioane euro, cea mai mare sumă de ajutor direct din istorie.

În al doilea rând, datorită distribuirii acestora, de la introducerea plății redistributive, care a presupus plata a sumei totale de 490 de milioane de euro, a permis ca jumătate dintre beneficiari să vadă o creștere a cuantumului ajutorului pe care îl primesc 22% o mențin la același nivel.

Și, în sfârșit, datorită succesului eco-regimurilor, cea mai inovatoare linie a noii PAC, de care au profitat trei sferturi dintre solicitanții de ajutor, cu o suprafață care reprezintă 87% din totalul declarat.

Cele 4.830 de milioane de euro în ajutoare directe plătite până pe 13 octombrie sunt cu 34 de milioane mai mult decât până la aceeași dată a anului precedent, ceea ce reprezintă o creștere de 0,70%. Exercitarea Fondului European de Garantare Agricolă se încheie pe 15 octombrie, astfel că suma este practic definitivă (execuție peste 99%), dar nu complet închisă.

Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației a început transferul de fonduri către comunitățile autonome care au solicitat plata în avans a ajutorului pentru campania 2024 în sumă de 2,6 miliarde de euro. Ministrul a subliniat că aceste avansuri, pe care fermierii și fermierii le vor primi până pe 30 noiembrie, reprezintă o injecție importantă de lichiditate pentru aceștia, tocmai în momentul în care trebuie să facă față cheltuielilor pentru plantare, recoltare și alte sarcini tipice toamnei.

Deși în 2023 numărul solicitanților de ajutor direct a fost redus cu 3,95% (622.404 în total), suprafața declarată a rămas peste 22,2 milioane de hectare, semn al îmbunătățirii dimensiunii fermelor. Pentru campania 2024, numărul solicitanților a fost din nou redus, 598.151, dar suprafața abia a scăzut cu o zecime. Dimensiunea medie a fermelor. În consecință, există o cantitate mai mare de ajutor pentru aceeași suprafață cultivată.

Ministrul a precizat că PAC este o politică care vizează fermierii și fermierii, oamenii și fermele, și nu un fond de compensare interteritorială. „Cine face socoteala din punct de vedere provincial sau autonom, face o greșeală foarte gravă.”a avertizat și a precizat că, în orice caz, dacă se efectuează transferuri teritoriale, variațiile dintre perioada anterioară și noua perioadă nu depășesc 5%, cu excepția cazului Insulelor Baleare, unde modificarea de model a a însemnat o creștere semnificativă a ajutorului.

Succes în aplicarea noii PACPlanas a subliniat că acest succes clar al noii PAC a fost obținut în ciuda dificultăților pe care le implică întotdeauna aplicarea unui nou model și, în special, a acestuia, care răspunde celei mai mari reforme a PAC realizată până în prezent. „Proiectarea acestei politici agricole comune nu a fost ușoară, din punct de vedere al planificării, reglementărilor și managementului.”a subliniat el. El a amintit însă că începutul aplicării noii PAC a avut loc într-un moment complex din cauza creșterii costurilor de producție și a altor consecințe ale războiului din Ucraina și secetei.

El a mulțumit tuturor guvernelor regionale, înainte și după alegerile regionale din mai 2023, pentru colaborarea lor în aceste realizări și pentru consensul adunat atât pentru aprobarea Planului Strategic în iulie 2021, cât și pentru propunerea de reformă transferată anul acesta către Comisia Europeană și pe care a aprobat-o în august.

Planas a subliniat „succes” a eco-regimurilor, figura cea mai inovatoare a noii PAC. Până pe 13 octombrie, pentru eco-regimuri fuseseră plătite 1.110 milioane de euro, cu trei milioane mai mult decât era planificat inițial. Este al doilea cel mai important volum din Uniunea Europeană de remunerare a fermierilor și fermierilor pentru practici voluntare în favoarea mediului, după Franța, și deasupra unor țări precum Germania sau Italia.

Ministrul a menționat și îmbunătățirea cu 17% a ajutoarelor asociate, destinate sectoarelor cu dificultăți deosebite de rentabilitate, care s-au ridicat în total la 655 de milioane de euro.

El a subliniat, de asemenea, creșterea semnificativă a plății complementare pentru tineri, un stimulent pentru a răspunde uneia dintre principalele provocări cu care se confruntă în prezent sectorul agricol spaniol, schimbarea generațională. În primul an al noii PAC, suma plătită în această linie de sprijin aproape s-a dublat, 98 de milioane de euro în total (anul precedent a fost de 46,5 milioane de euro).

Ministrul a insistat că una dintre prioritățile departamentului său este să țese o strategie solidă pentru promovarea schimbării generaționale necesare în activitatea agricolă.

Mai multe noutăți Planas face o evaluare pozitivă a Politicii Agricole Comune, cu cifre istorice de… Ce este Politica Agricolă Comună (PAC)? Etichete: Agricultură SIDA Cresterea vitelor UE Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas: „Datele din primul an arată că noua PAC este mai echitabilă, mai socială și aduce beneficii agriculturii familiale și creșterii animalelor”