#Madrid –

Rezumatul activităților programate în perioada 17-20 octombrie

Agenda culturală a Comunității Madrid pentru acest weekend va fi condusă de cea de-a 19-a ediție a Festivalului Suma Flamenca, care tocmai a început și se va desfășura până pe 3 noiembrie sub motto-ul Flamenco Est. De la Ronda la Cartagena. În aceste primele zile, scenele sale principale vor fi Teatros del Canal, Teatro de La Abadía și Centrul Cultural Pilar Miró din Villa de Vallecas, din Madrid, și Real Coliseo Carlos III, din San Lorenzo de El Escorial. În ele vă puteți bucura de 11 spectacole care vin din mâna unor artiști de talia lui Yerai Cortés, Manuela Carrasco, Miguel Ángel Cortés, Aurora Vargas sau Marina Heredia, printre alții.

Prin dans, cânt și chitară, expoziția organizată de guvernul regional și regizat de Antonio Benamargo, va urmări o călătorie prin acest est flamenco și contribuțiile care au fost făcute la Málaga, Jaén, Granada și Almería, cu La Unión și Cartagena . În acest context, Artistul din Alicante Yerai Cortés va interpreta noua sa lucrare, Choral Guitarîn care extinde limitele flamenco cu un tratament sonor inovator (Teatro de La Abadía, joi 17).

La rândul său, marea dansatoare – Premiul Naţional de Dans 2007 – Manuela Carrasco ajunge la festival cu Întotdeauna Manuelaun cadou pentru public pentru tot ceea ce a primit de-a lungul a peste cincizeci de ani de experiență. Va fi la Teatros del Canal (joi, 17). Chiar acolo, a doua zi (vineri, 18), are premiera Biznagas din Malagaun spectacol coral care îmbină cântatul de verdiales, malagueñas și rondeñas.

Fuziunea chitarelor maeștrilor Miguel Ángel Cortés și José María Gallardo, care de nouă ani fac turnee pe cele mai bune scene din lume, se reflectă în flamenco albéniz (Teatro de La Abadía, vineri, 18), care recreează muzica compozitorului spaniol Isaac Albéniz, subliniind fascinația, cunoștințele și recunoștința pe care autorul le-a simțit pentru flamenco.

José Canela, fiul amintitei Canela de San Roque, dă dovadă de o mare putere în interpretările stilurilor din repertoriul său extins, ca spectatori de baton de scortisoara (Centrul Cultural Pilar Miró, vineri, 18).

Diversitatea flamenco

Din intersecția dintre flamenco, dansul contemporan și cel neoclasic, dansatoarea catalană Patricia Donn a compusFemei 2.0un spectacol care afectează femeile care trăiesc îndrăgostite de artă, de viață și caută egalitatea (Colosseumul Regal Carlos III din San Lorenzo de El Escorial, vineri, 18). La rândul său, dansatorul Jerez Joaquín Grilo aduce un omagiu, în Cucharón y paso otro,celor care au falsificat cântecele de muncă, cântecele de minerit şi așa-numita fragua, subliniind evoluția naturală a flamenco de la origini până în zilele noastre (Teatros del Canal, sâmbătă 19).

Quejío țigan de Aurora Vargas are personajul pe care titlul emisiunii ei îl declară: Vaiatul nestăpânit. Cântărețul sevilian, împreună cu chitara lui Miguel Salado și ritmul lui Diego Montoya și Manuel Salado, afirmă în acest recital adevărul unei arte care nu se demodează (Teatro de La Abadía, sâmbătă 19).

În cazul noii lucrări a dansatorului Huelva El Choro, Porniți. Un act de ardere, Este rezultatul nevoii de schimbare a direcției în cariera sa, abandonul servituților artistice și îmbrățișarea unei mai mari libertăți în dans (Real Coliseo Carlos III de San Lorenzo de El Escorial, sâmbătă 19).

Când intri prin Cai este cea mai recentă creație a Las Mónicas, șapte veri din Cádiz care înțeleg și răspândesc flamenco, reprezentând în mod fundamental cele mai vesele și festive stiluri din Cádiz, asezonate cu alte stiluri muzicale (Centro Cultural Pilar Miró, sâmbătă 19).

Această primă săptămână a Suma Flamenca se încheie cu arta a două femei, cu o pretenție feminină puternică (duminică, 20). În Artesonao cântăreața Marina Heredia își arată viziunea artistică, care trage din surse precum Falla, Lorca și zambra del Sacromonte apropiată și familiară, justificând importanța femeilor în flamenco din Granada (Teatre Canal). Între timp, în Mai puțină pauzădansatorul La Tacha fuzionează intensitatea flamenco cu explorarea sinceră a schimbării care se produce la femei în perioada menopauzei. Prin dans, muzică și narațiune, el duce publicul într-o călătorie emoționantă plină de vitalitate și umor (Centrul Cultural Pilar Miró).

Balet spaniol, dans contemporan și muzică din secolul al XVIII-lea ALLET ESPAÑOL,

Cel nou lansat primul spectacol al Baletului Spaniol al Comunităţii Madrid își continuă spectacolele până pe 27 octombrie la Teatros del Canal (Sala Roja-Concha Velasco). În fruntea acestei noi companii se află dansatorul și coregraful Jesús Carmona, Premiul Național de Dans 2020, care prezintă un program în care cei 20 de dansatori și trei muzicieni ai săi interpretează două piese: Suită spaniolă op.47 de Isaac Albéniz și Bobotează flamenco.

În Suităcare a fost coregrafiat pentru prima dată în ordinea sa inițială, păstrându-și astfel istoria și tradiția, distribuția este însoțită de Orchestra de Tineret a Comunității din Madrid (JORCAM). La rândul ei, a doua piesă are muzică originală de Juan Requena. Este o călătorie în timp, de la palosul forjat între Spania și America, cunoscut sub numele de cantes de ida y return, până la Caracoles, cel mai reprezentativ palo flamenco din Madrid.

În plus, în Camera Neagră – în cadrul Canalul Baila– vă puteți bucura de premiera lui Orgiede Laia Santanach (sâmbătă și duminică). O reflecție asupra importanței păstrării sărbătorilor tradiționale și, în același timp, a explorării de noi forme de exprimare colectivă într-o lume din ce în ce mai în schimbare și tehnologică.

Și în Colosseumul Regal Carlos III din San Lorenzo de El Escorial, Camerata Antonio Soler va interpreta partitura Brunetti I Simfonii (1780): Il Maniatico (duminică 20). În ultimii 10 ani, acest grup muzical a recuperat peste 25 de simfonii dintre cele 41 compuse de Cayetano Brunetti (1744-1798).

Povești cu femei în Madridul apare

În paralel, cel Expoziție de creație scenica Surge Madrid în toamna anului 2024se confruntă cu a patra săptămână cu figura femeii ca axă centrală. MANUELA zborul infinit, de Producciones Inconstante, abordează realitatea persoanelor cu dizabilități. Pentru aceasta, spune povestea adevărată a unei femei care a avut un accident în timp ce urca un munte și care participă la montaj (Sala Cuarta Pared, joi, 17 și vineri, 18).

De asemenea, Mwasi, femeie de culoare conștientă dă voce Besha Wear, care se definește ca o activistă, feministă, anti-rasistă, militantă și Bakongo (persoană care crede că lumea este multidimensională). Originară din Republica Democratică Congo, Wear interpretează câteva momente din viața ei ca femeie, migrantă, rasializată și săracă. Prin această lucrare ea vrea să dea speranță femeilor de culoare care au trăit sau trăiesc situații precum cele pe care le-a trăit ea (Teatro del Barrio, sâmbătă, 19 și duminică, 20).

La rândul său, colectivul cultural Evogia evocă, dintr-un arhetip feminin, legende și mituri străvechi care au persecutat femeile de-a lungul istoriei. Ei invită publicul să reflecteze asupra credințelor și prejudecăților care stau la baza acestor povești străvechi. Cum ne transformă experiența când vine vorba de viață în fața ochilor noștri? (ArtEspacio Plot Point, sâmbătă și duminică).

În plus, cel clovn Alberto Quirós se înfruntă Predareaaventurile unui actor care este cufundat în creația ultimei sale lucrări (Sala Tarambana, joi 17 și vineri 18); Se estompeazăun studiu despre lumina în relația ei cu corpul, vocea, gestul și mișcarea, de Milagros Galiano (La Mirador) și Blană de compania Al Discovered Physical Theatre (Sala Exlímite) (vineri și sâmbătă).

Sâmbătă, 19 și duminică, 20, Sufletul ca sferă perfectăde Jaime Vallaure, va privi lumea clasică și filosofia stoică pentru a reflecta asupra prezentului (Teatro Pradillo); pământ convexaprofundează în cazul unui ucigaș în serie care în secolul trecut a răpit, ucis și devorat copii, iar autorul său, Juana Escabias, face acest lucru într-o scriere care evită morbiditatea și descrie acțiunile de lăcomie, înșelăciune și avariție în interiorul unuiîncrederemedia de familie care dorește să profite de știri în folosul său în loc să denunțe faptele (Teatro Lagrada); iar coregrafa Ana Erdozain are premieraCorpul acumulatun proiect individual de dans, fotografie și artă video (Nave 73).

Caprile Lorenzo, în Sala Canal de Isabel II

Propunerile expoziționale ale Administrației regionale continuă în diferitele lor spații, toate cu intrare gratuită. Ca și cel dedicat lui Lorenzo Caprile, unul dintre cei mai relevanți couturieri ai creației spaniole și internaționale. Sub titlul de Caprile Lorenzo, În Sala Canal de Isabel II au fost reunite peste o sută de rochii, precum și tablouri, mobilier și obiecte de artă decorativă, într-un tur al celor mai emblematice piese vestimentare ale ei. Se poate vizita până pe 30 martie 2025, cu rezervare prealabilă.

În Sala Alcalá 31 (până pe 12 ianuarie 2025) continuă Spațiul dintre degeteo retrospectivă care reunește lucrări create de Jacobo Castellano în ultimii douăzeci de ani alături de altele de producție nouă. De asemenea, la Muzeul Centrului de Artă Dos de Mayo CA2M (până pe 5 ianuarie 2025) rămâne Caut socorde venezueleanul Sol Calero.

În Alcalá de Henares, Locul Nașterii lui Cervantes găzduiește (până pe 27 octombrie) La aerul tânăr al clasicilor. Modesto Higueras de la la Barraca la TEUcare revendică figura lui Higueras în cadrul panoramei pitorești a secolului XX. Între timp, Muzeul Regional de Arheologie și Paleontologie (MARPA) prezintă vânători de dragoni (până în ianuarie 2025).

În Buitrago del Lozoya, șiOferte Muzeul Picasso-Colecția Eugenio Arias (până la 1 decembrie) maestru olar Picasso. Ceramica care l-a inspirat pe artistun tur al pieselor istorice din ceramică care l-au inspirat pe bărbatul din Malaga, alături de lucrări realizate de acesta, expuse într-un dialog între tradiție și modernitate.

În plus, se menține activitatea Rețelei Itiner, the platformă de colaborare culturală între guvernul regional și municipalitățile din Madrid, care urmărește să promoveze descentralizarea culturală și accesul la artă printr-un program anual de expoziții temporare care călătoresc prin cele 77 de municipalități participante.

Vineri 18 octombrie

Suită spaniolă, op. 47 de I. Albeniz / Bobotează Flamenco

Baletul Spaniol al Comunităţii Madrid

Ora 20:00 – Sala Roșie-Concha Velasco. Teatrele Canal. MADRID

Programul complet al celui de-al 19-lea Festival Suma Flamenca din Comunitatea Madrid

Programul celei de-a XI-a expoziții de creație interpretativă Surge Madrid în toamnă

Sambata 19 octombrie

Orgie

Laia Santanach

Până pe 20 octombrie – 18:30 – Sala Neagră. Teatrele Canal. MADRID

Programul complet al celui de-al XIX-lea Festival Suma Flamenca din Comunitatea Madrid

Programul celei de-a XI-a expoziții de creație interpretativă Surge Madrid în toamnă

Duminică 20 octombrie

Brunetti I Simfonii (1780): Il Maniatico

Camerata Antonio Soler

19:00 – Colosseumul Regal Carlos III. SAN LORENZO DE EL ESCORIAL

Programul complet al celui de-al 19-lea Festival Suma Flamenca din Comunitatea Madrid

Programul celei de-a XI-a expoziții de creație interpretativă Surge Madrid în toamnă

Muzee și expoziții

La aerul tânăr al clasicilor. Modesto Higueras de la la Barraca la TEU

Până pe 27 octombrie – Muzeul Casa Nașterii lui Cervantes. ALCALÁ DE HENARES

maestru olar Picasso. Ceramica care l-a inspirat pe artist

Până la 1 decembrie – Muzeul Picasso-Colecția Eugenio Arias. BUITRAGO DEL LOZOYA

Sol Calero. Caut socor

Până pe 5 ianuarie 2025 – Muzeul Centrului de Artă Dos de Mayo CA2M. MÓSTOLES

vânători de dragoni

Până pe 12 ianuarie 2025 – Muzeul de Arheologie și Paleontologie (MARPA). ALCALÁ DE HENARES

Jacobo Castellano. Spațiul dintre degete

Până pe 12 ianuarie 2025 – Sala expozițională Alcalá 31 MADRID

Caprile Lorenzo

Până pe 30 martie 2025 – sala de expoziții Canal de Isabel II. MADRID

Programul Red Itiner 2024

Sursa: Comunitatea Madrid – Al XIX-lea Festival Suma Flamenca ajunge pe agenda culturală a Comunității Madrid