#Madrid –

Serviciul de Reumatologie încearcă să ofere acestor pacienți instrumente și îndrumări pentru o viață sănătoasă.

Serviciul de Reumatologie al Spitalului Universitar Infanta Sofía, un centru public din Comunitatea Madrid, desfășoară ateliere de educație pentru sănătate destinate pacienților diagnosticați recent cu artrită reumatoidă, artrită psoriazică și spondilită anchilozantă, cu scopul de a le oferi linii directoare pentru un stil de viață sănătos și să le ofere instrumente și resurse cu care să se implice și să învețe despre boala lor, având astfel o bună calitate a vieții. Aceste activități, predate de echipa de asistență medicală, pot fi frecventate însoțit de un membru al familiei care, ca și pacienții înșiși, va învăța să gestioneze și să trateze aceste patologii. Obiectivul este ca pacienții să se simtă susținuți de mediul lor.

Artrita reumatoidă este un proces autoimun care constă în inflamarea articulațiilor precum coatele, degetele sau genunchii și se caracterizează prin durere, umflare și senzație de amorțeală. Simptomele pot dura câteva zile, luni sau chiar ani și afectează mai ales femeile, într-un raport de trei femei la fiecare bărbat. Numărul cazurilor crește odată cu vârsta, cel mai frecvent fiind între 40 și 60 de ani.

Artrita psoriazica este o boala cronica caracterizata prin inflamarea pielii (psoriazis) si a articulatiilor care afecteaza aproximativ 2% din populatie. Leziunile cutanate au aspect și dimensiuni diferite, cea mai frecventă este prezența plăcilor roșii cu solzi care de obicei sunt situate în apropierea coatelor, genunchilor, scalpului, urechilor sau buricului. Între 10 și 30% dintre acești pacienți au, de asemenea, inflamații la tendoanele sau articulațiile. Aceștia sunt diagnosticați cu artrită psoriazică.

Spondilita anchilozantă este o boală cronică în care coloana vertebrală devine inflamată și uneori provoacă rigiditate și pierderea mișcării la nivelul spatelui. Pe lângă o predispoziție genetică, se bănuiește că unii germeni intestinali pot juca un rol important în dezvoltarea acestei boli. Simptomele variază ca intensitate, alternând perioade de activitate, numite focare, cu altele în care pacientul are mai puțin disconfort.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul public Infanta Sofia oferă ateliere pentru pacienții cu artrită reumatoidă și psoriazică și spondilită anchilozantă