#Spania – Ministrul Sănătății, Mónica García, cu participanții la întâlnirea Rețelei Europene de Fraudă și Corupție în Sectorul Sănătății

Distribuie pe Mónica García a prezentat Strategia națională împotriva fraudei și corupției în domeniul sănătății la Luxemburg în timpul discursului său la reuniunea Rețelei europene privind frauda și corupția în sectorul sănătății (EHFCN), la care Spania se alătură pentru prima dată odată cu încorporarea ministrului și a secretar general tehnic, Jacobo Fernández.

García a reafirmat angajamentul Guvernului față de integritate în sistemul de sănătate, subliniind strategia în lupta împotriva acestor practici: „Corupția în asistența medicală nu numai că erodează încrederea, ci are un impact asupra vieților și compromite sănătatea și bunăstarea întregii populații.”. În fața acestei provocări, Ministerul Sănătății a promovat crearea Observatorului împotriva Fraudei și Corupției în Sănătate, în vederea coordonării eforturilor de păstrare a încrederii cetățenilor și de asigurare a eficienței serviciilor publice.

„Nu este vorba doar de a reacționa la probleme atunci când apar, ci de a crea o infrastructură etică care face mai dificilă apariția unui comportament corupt sau lipsit de etică în primul rând.”apără ministrul.
Crearea Observatorului consolidează apartenența Spaniei la Rețeaua europeană împotriva corupției, reprezentând un progres decisiv în consolidarea unui sistem de integritate pe termen lung pentru promovarea transparenței și prevenirea fraudei. Cu acest obiectiv, Ministerul Sănătății a dezvoltat o abordare cuprinzătoare care îmbină prevenirea cu întărirea mecanismelor interne, promovând o cultură a integrității care să servească drept model pentru administrațiile regionale.

Strategia are misiunea de a identifica riscurile, de a acționa împotriva neregulilor și de a stabili un cadru etic solid în Sistemul Național de Sănătate. Pe lângă dezvoltarea unui manual de bune practici și a unei hărți a riscurilor, veți lucra la îmbunătățirea calității datelor și la implementarea alertelor timpurii pentru a asigura o monitorizare adecvată a contractului. De asemenea, va aborda conflictele de interese prin propunerea de modificări legislative pentru a le preveni, promovarea utilizării casetelor de reclamații și stabilirea unor sisteme de recunoaștere a celor mai bune practici.

Dezvoltarea acestui organism se va realiza cu mijloacele materiale și resursele personale deja existente în Ministerul Sănătății, deci nu va presupune o creștere a bugetului planificat. În acest fel, se garantează că Observatorul își va putea îndeplini funcțiile în mod eficient, optimizând resursele fără a genera costuri suplimentare sau a crește cheltuielile publice.

García a subliniat, de asemenea, importanța colaborării internaționale, subliniind că cadrul legislativ european și cooperarea cu organizațiile naționale și internaționale sunt esențiale pentru o strategie eficientă. „Acesta este modul în care putem conduce un serviciu de sănătate cu o misiune reînnoită de integritate, îmbunătățirea sănătății cetățenilor și a încrederii acestora în instituțiile noastre.”a concluzionat.

lRețeaua europeană împotriva fraudei și corupției, creată în 2005, este o organizație non-profit care își sprijină membrii în prevenirea, detectarea și investigarea actelor ilegale din sectorul sănătății. Acesta oferă o platformă pentru schimbul de instrumente, informații și bune practici și promovează standarde comune prin evenimente de formare, colaborând cu organizații internaționale în lupta împotriva corupției în domeniul sănătății.

Rețeaua oferă membrilor săi o platformă de schimb de informații, instrumente și bune practici, promovând dezvoltarea standardelor comune prin activități și evenimente educaționale, cum ar fi ateliere și zile porțile deschise. De asemenea, își reprezintă membrii în fața instituțiilor naționale, europene și internaționale din domeniul sănătății și în lupta împotriva fraudei și corupției.

Mai multe noutăți A aprobat primul Plan Strategic al Observatorului împotriva Fraudei și Corupției… Etichete: Sănătate Sursa: Guvernul Spaniei – Mónica García apără la Luxemburg strategia spaniolă împotriva fraudei în sănătate și a corupției