#AlcaladeHenares – Consiliul Municipal Alcalá de Henares a adus un omagiu sportivei paralimpice din orașul nostru, Alba García Falagán, pentru marea sa performanță la Jocurile Paralimpice de la Paris desfășurate vara trecută, unde a câștigat medalia de bronz la săritura în lungime. Din acest motiv, tânărul sportiv complutens a primit recunoaștere municipală într-un eveniment instituțional desfășurat în Sala de Plen a Primăriei.

Primarul, Judith Piquet, a prezidat acest eveniment, la care au participat și al doilea viceprimar și președinte al Ciudad Deportiva, Víctor Acosta, și consilierul pentru Educație, Universitate și Sport, Lola López Bautista, pe lângă alți reprezentanți ai Corporația Municipală. Au fost prezenți și în sala de clasă plină de elevi de clasa a V-a de la Școala Publică Luis Vives, unde García Falagán a efectuat exerciții de kinetoterapie anul trecut.

În cadrul evenimentului i-a fost înmânată o placă sportivului, care a semnat și carnetul de onoare sportivă al Consiliului Local.

Însoțită de tatăl ei, José María, sportiva și-a amintit de momentul emoționant pe care l-a trăit pe 30 august pe stadionul olimpic din Paris, când a reușit să câștige medalia de bronz la proba de sărituri în lungime T11 (nevăzători) cu un record de 4,76 metri. El și-a amintit, de asemenea, începuturile sale la școală „unde am învățat că sunt capabil să fac multe lucruri și, odată cu evoluția, învățarea și adaptarea, mi-am atins obiectivele”.

García Falagán are de la naștere o dizabilitate vizuală numită amauroză congenitală Leber care afectează retina, ceea ce nu l-a împiedicat să practice atletismul încă de la o vârstă foarte fragedă. De altfel, după ce a devenit campioană mondială de tineret în 2019 la 100 de metri și a doborât recordul Spaniei, primele ei Jocuri Paralimpice au fost cele de la Tokyo, desfășurate în 2021, unde a obținut o diplomă olimpică la proba de 200 de metri.

Din experiențele sale olimpice a evidențiat că rămâne alături de prietenia dintre toți sportivii. „Este un mediu incredibil în care împărtășiți experiențe și momente cu mulți oameni din întreaga lume. Și acolo suntem cu toții uniți pentru că suntem sportivi, nu suntem nici eroi, nici oameni săraci”, a explicat el.

Fost student al CEIP Mozart și al IES Antonio Machado, García Falagán studiază o diplomă în Fizioterapie la Universitatea din Alcalá, în timp ce se pregătește și la Madrid. În discursul său, primarul a evidențiat această traiectorie de „pregătire, muncă și perfecționare” și a apreciat, mai presus de toate, „exemplul de viață, dorință și pasiune pe care îl reprezentați pentru sportul spaniol și pentru societatea noastră în general”.

„Suntem foarte norocoși să te avem, dragă Alba, pentru că ești motivație și inspirație pură pentru toată lumea. Mândrie Alcalaíno sută la sută”, a adăugat consilierul Alcalaíno.

Sursa: Omagiu din partea Consiliului Local medaliatei Paralimpice Complutense Alba García Falagán