#Spania – Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, în timpul discursului său la ziua de informare despre Riegos del Alto Aragón

Distribuie pe Ministrul a insistat că angajamentul pentru irigarea durabilă este „absolut strategic” și constituie una dintre prioritățile politicilor agricole ale acestui Guvern. După cum a subliniat el, „Dacă reușim să mergem către o producție mai durabilă, vom avea un viitor garantat și aici irigarea joacă un rol fundamental.”. Pentru ministru, irigarea modernă, care folosește cât mai bine fiecare picătură de apă, este o parte decisivă a soluției problemei producției de alimente.

Luis Planas a încheiat astăzi cea de-a 26-a zi de informare despre Riegos del Alto Aragón, desfășurată la Huesca sub deviza „Voci din sectorul agricol: cereri și propuneri”unde experți în domeniu și reprezentanți ai sectoarelor agricole și-au adus contribuția la îmbunătățirea sistemului de irigații.

După cum se precizează, Spania este țara cu cea mai mare suprafață irigată, cu 3,7 milioane de hectare, ale cărei culturi asigură aproape 70% din valoarea producției vegetale. Ministrul a subliniat că acest Guvern pune la dispoziția fermierilor mai mult ca niciodată sprijin pentru îmbunătățirea eficienței irigațiilor, modernizarea fermelor și aplicarea inovației în mediul rural.

El a amintit că Guvernul urmează să investească peste 2.400 de milioane de euro în irigații, în perioada 2021-2027, pentru a se îndrepta către o modernizare a aproximativ 700.000 de hectare, de care vor beneficia circa 200.000 de fermieri și fermieri. Din această sumă, 17% corespunde Aragonului, cu un total de 411 milioane de euro pentru 24 de acțiuni. Comunitatea Generală de Irigații Alto Aragón, cel mai important sistem de irigații din Spania și UE, va avea o investiție de peste 271 de milioane de euro, în 13 acțiuni.

Planaș a evidențiat investițiile Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență (PRTR) și s-a referit la stimulul pe care îl reprezintă aceste investiții pentru a promova nu doar modernizarea irigațiilor, ci și inovarea în favoarea unui mod mai modern, durabil și competitiv.

Pentru a ajuta sectorul agricol, Guvernul a promovat masa de dialog care a convenit asupra a 43 de măsuri de sprijinire a fermierilor și fermierilor. Planas a reamintit că, de când a ocupat funcția de ministru al Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, deciziile au fost luate prin dialog și ascultarea sectorului, „A vorbi, a asculta și a acționa este singura modalitate de a rezolva problemele, aceasta este atitudinea Guvernului Spaniei”.

Planas s-a referit și la raportul privind Dialogul strategic privind viitorul agriculturii al UE, care include elemente de mare interes pentru a trasa liniile pentru viitor. Pentru ministru, acest document stă la baza reconcilierii producției alimentare cu conservarea mediului, „o problemă dificilă, dar necesară, pentru că există durabilitate doar dacă există profitabilitate”. În acest sens, ministrul a apreciat că acest raport consideră că managementul apei este un element cheie pentru viitorul unei agriculturi mai rezistente.

De asemenea, acesta a afirmat că garantarea securității alimentare a populației este una dintre marile provocări ale agriculturii, pentru care este esențial să avansăm în transformarea sistemelor alimentare spre durabilitate, în tripla sa concepție: economică, socială și de mediu. „Dacă reușim să mergem către o producție mai durabilă, vom avea viitorul garantat”.

Mai multe noutăți Luis Planas asigură că acest Guvern promovează mai mult planul de modernizare a irigațiilor… Planas prezintă un set „solid” de 43 de măsuri care răspund principalelor… Planas semnează un acord cu Uniunea Micilor Fermieri și Crescătorilor la data de 43… Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas: Irigarea durabilă reprezintă viitorul și progresul