#ComisiaEuropeana – Evenimentul „Fondul Social pentru Climă: Provocări și Oportunități” s-a desfășurat la București și a constat în prezentarea rezultatelor activității grupului de lucru pentru elaborarea unui document programatic referitor la Planul Social pentru Climă, aflat sub coordonarea Departamentului Climă și Sustenabilitate din cadrul Administrației Prezidențiale a României. Grupul de lucru reunește experți în domeniile tranziției climatice, sărăciei energetice, finanțării verzi și transportului sustenabil.
În cadrul intervenției sale, Ramona Chiriac a reiterat faptul că Fondul social pentru climă este primul fond de acest gen și de această amploare. El este instituit pentru a contribui la o tranziție echitabilă din punct de vedere social către neutralitatea climatică și pentru a asigura faptul că nimeni nu este lăsat în urmă pe parcursul tranziției verzi.
De asemenea, obiectivul său specific este de a aborda impactul social al noului mecanism de stabilire a prețului carbonului pentru combustibilii utilizați în sectorul clădirilor și în cel al transportului rutier (ETS2) asupra celor mai vulnerabili cetățeni din UE, în special asupra celor afectați de sărăcia energetică și de sărăcia din perspectiva transporturilor.
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România s-a concentrat și pe faptul că Fondul social pentru climă va mobiliza cel puțin 86,7 miliarde EUR în perioada 2026-2032, menționând faptul că toate statele membre vor beneficia de acest fond. „Cu alte cuvinte, s-ar putea spune că Fondul social pentru climă este pilonul de tranziție justă al cadrului privind clima pentru 2030. El este conceput să aibă un dublu element de solidaritate: între statele membre și pentru grupurile cele mai vulnerabile dintr-un stat membru.”
„România se numără printre primii 3 beneficiari neți ai fondului. România va primi 9,25% din pachetul financiar al Fondului social pentru climă, adică aproximativ 6 miliarde EUR. Împreună cu contribuția națională a țării (minimum 2 miliarde EUR), Planul social pentru climă al României va valora cel puțin 8 miliarde EUR. Aceasta este o ocazie uriașă pentru România de a aborda problema sărăciei energetice și a sărăciei din perspectiva transporturilor și de a-și decarboniza sectorul clădirilor și cel al transporturilor”, a declarat Ramona Chiriac.
Ramona Chiriac a reamintit faptul că responsabilitatea pentru implementarea fondului pe teren le revine statelor membre, începând cu pregătirea unor planuri sociale pentru climă naționale care să fie relevante, eficiente, eficace și coerente. Aceste planuri trebuie prezentate până la 30 iunie 2025. Implementarea corectă a Fondului social pentru climă este esențială în vederea atragerii unui sprijin mai larg pentru tranziția verde și energetică în rândul cetățenilor europeni. De asemenea, este o oportunitate de a integra politici din domeniul climei, al energiei și al transporturilor cu politici sociale și regionale, pentru a aborda provocările reale cu care se confruntă grupurile cele mai vulnerabile, asigurând în același timp realizarea de reduceri de emisii în sectorul clădirilor și în cel al transporturilor.
„Doresc să felicit România, care se remarcă prin pregătirea la timp pentru implementarea Fondului social pentru climă. Salutăm faptul că sunteți unul dintre puținele state membre care au început să instituie din timp structura de guvernanță adecvată pentru pregătirea planurilor sociale pentru climă, inclusiv grupurile de lucru interministeriale și implicarea părților interesate. Am fost și suntem de asemenea foarte mulțumiți să constatăm că România profită de oportunitatea de a beneficia de sprijin în cadrul instrumentului de sprijin tehnic al Comisiei. Permiteți-mi să subliniez faptul că nu sunteți singuri în procesul dumneavoastră de pregătire”, a mai declarat Ramona Chiriac.
Sursa: Participarea Ramonei Chiriac la evenimentul „Fondul Social pentru Climă: Provocări și Oportunități”