#ComisiaEuropeana – Cuprinzând punerea în aplicare a Directivei-cadru privind apa, a Directivei privind inundațiile și a Directivei-cadru „Strategia pentru mediul marin”, rapoartele evidențiază progresele înregistrate în vederea îmbunătățirii stării corpurilor de apă din UE în ultimii șase ani. Acestea identifică, de asemenea, domeniile-cheie în care sunt necesare eforturi suplimentare.

Rapoartele oferă informații valoroase cu privire la starea apelor dulci și marine din UE și la acțiunile întreprinse pentru îmbunătățirea acesteia, precum și la măsurile de reducere a riscurilor de inundații. Acestea oferă, de asemenea, informații specifice fiecărei țări și recomandări adaptate pentru a sprijini progresul continuu și gestionarea durabilă a apei în întreaga Europă.

Informațiile furnizate de rapoarte vor juca un rol esențial în conturarea viitoarei Strategii privind reziliența în domeniul apei, care urmărește să abordeze cele mai presante provocări legate de apă din Europa.

Sunt necesare mai multe eforturi pentru a asigura reziliența la apă

Raport privind punerea în aplicare a Directivei-cadru privind apa

Raportul privind punerea în aplicare a Directivei-cadru privind apa a identificat mai multe tendințe pozitive. În general, statele membre au îmbunătățit cunoștințele și monitorizarea corpurilor de apă de suprafață și subterane, au sporit cheltuielile și au îmbunătățit aplicarea legislației UE în domeniul apei, deși există diferențe regionale considerabile. Majoritatea corpurilor de apă subterană continuă, de asemenea, să atingă o stare cantitativă și chimică bună.

Cu toate acestea, sunt necesare eforturi semnificative pentru a îndeplini obiectivele UE privind calitatea și cantitatea apei dulci. Starea medie de sănătate a corpurilor de apă de suprafață din UE este critică, doar 39,5 % atingând o stare ecologică bună și doar 26,8 % atingând o stare chimică bună. Acest lucru se datorează în principal contaminării pe scară largă cu mercur și alți poluanți toxici. Deficitul de apă și seceta sunt, de asemenea, preocupări din ce în ce mai mari în cea mai mare parte a UE.

UE a adresat statelor membre recomandări-cheie de îmbunătățire a gestionării apei până în 2027, inclusiv:

creșterea gradului de respectare a legislației UE în domeniul apei prin respectarea limitelor de poluare, în special a poluării cu nutrienți din agricultură, și prin asigurarea faptului că evacuarea apelor uzate este tratată în mod corespunzător pentru a proteja mediul și sănătatea umană;să asigure o finanțare suficientă pentru a aborda deficitele de finanțare și pentru a garanta punerea în aplicare eficace a măsurilor de gestionare a apei;să pună în aplicare măsuri suplimentare pentru a aborda provocările persistente legate de mediu, cum ar fi poluarea chimică;Promovarea reutilizării apei și creșterea eficienței și circularității pentru a preveni supraexploatarea acviferelor, pentru a combate captările ilegale și pentru a atenua secetele.Raport referitor la Directiva privind inundațiile

Evaluarea punerii în aplicare a Directivei privind inundațiile arată îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește gestionarea riscului de inundații, o mai bună aliniere a obiectivelor și a măsurilor și luarea în considerare a provocărilor generate de schimbările climatice.

Cu toate acestea, majoritatea planurilor nu au inclus obiective cantitative, ceea ce face dificilă formularea unor concluzii cu privire la eficacitatea gestionării riscului de inundații. Având în vedere inundațiile mai frecvente și mai grave din Europa, statele membre trebuie să își extindă capacitatea de planificare și administrativă și să investească în mod adecvat în prevenirea inundațiilor. Pentru a realiza acest lucru, refacerea ecosistemelor și soluțiile bazate pe natură, precum și măsurile de pregătire, cum ar fi sistemele de alertă timpurie și sensibilizarea, sunt esențiale.

Raportul privind programele de măsuri din Directiva-cadru „Strategia pentru mediul marin”

În conformitate cu raportul referitor la Directiva-cadru „Strategia pentru mediul marin”, s-au înregistrat unele progrese limitate în ceea ce privește introducerea și punerea în aplicare a unor măsuri pentru atingerea obiectivelor directivei, în special în ceea ce privește deșeurile marine.

Statele membre sunt încurajate să depună mai multe eforturi pentru a obține o stare ecologică bună a tuturor apelor marine ale UE și pentru a proteja în mod durabil baza de resurse de care depind activitățile economice și sociale legate de mediul marin.

Printre principalele recomandări ale UE în acest sens se numără:

îmbunătățirea elaborării și a punerii în aplicare a măsurilor de protejare și refacere a biodiversității marine și de reducere a poluării fonice cu nutrienți, chimice și subacvatice;Introducerea unor măsuri de finanțare și de guvernanță noi și îmbunătățite pentru a asigura punerea în aplicare eficace a unor măsuri ambițioase și coerente în toate mediile marine ale UE.Cerere de contribuții privind viitoarea Strategie europeană privind reziliența în domeniul apei

Pentru a însoți rapoartele, Comisia Europeană lansează o cerere de contribuții pentru a oferi părților interesate posibilitatea de a face schimb de contribuții și de a contribui la elaborarea viitoarei Strategii europene privind reziliența în domeniul apei. Cererea de propuneri răspunde unei cereri clare de acțiune pentru a aborda provocările legate de apă și pentru a inversa degradarea generalizată și gestionarea structurală defectuoasă a resurselor de apă și a ecosistemelor în întreaga UE.

Cererea de propuneri este deschisă reprezentanților din întreaga UE, inclusiv publicului larg și părților interesate care își desfășoară activitatea în domenii legate de apă. Procesul de consultare va include, de asemenea, un eveniment de consultare a părților interesate, care va avea loc la 6 martie 2025.

Contextul

Rapoartele de astăzi vin în completarea raportului din 2024 privind starea apei în Europa, elaborat de Agenția Europeană de Mediu.

Resursele de apă ale UE se confruntă cu o presiune semnificativă din cauza utilizării nesustenabile a terenurilor, a schimbărilor hidromorfologice, a poluării, a schimbărilor climatice, a creșterii cererii de apă, a urbanizării și a creșterii populației.

Întrebați despre principalele amenințări legate de problemele legate de apă din țara lor, majoritatea europenilor menționează poluarea, urmată de supraconsum și de irosirea apei.

Directiva-cadru a UE privind apa impune statelor membre să se asigure că toate apele de suprafață (lacuri, râuri, ape de tranziție și de coastă) și apele subterane ating o stare bună de calitate până în 2015. Acest termen poate fi amânat până în 2027 în anumite condiții.

Directiva privind inundațiile impune statelor membre să identifice și să cartografieze zonele predispuse la inundații și să elaboreze planuri pentru a reduce la minimum riscurile și daunele potențiale prin intermediul planurilor de gestionare a riscului de inundații. Astăzi, Comisia publică evaluarea sa cu privire la acestea pentru perioada 2021-2027.

Planurile de management al bazinelor hidrografice și al riscului de inundații sunt elaborate pentru perioade de șase ani. Astăzi, Comisia publică evaluarea sa cu privire la acestea pentru perioada 2021-2027.

Directiva-cadru „Strategia pentru mediul marin” (MSFD) impune statelor membre să evalueze, să monitorizeze și să ia măsuri pentru a proteja și a îmbunătăți starea mărilor lor în vederea atingerii unei stări ecologice bune. Programele de măsuri evaluate sunt cele prezentate pentru perioada 2021-2027. Evaluarea Comisiei se axează pe măsurile pe care statele membre le-au elaborat pentru strategiile lor marine respective. Aceste programe reprezintă o actualizare a primelor programe de măsuri raportate în 2016.

Pentru mai multe informații

Rapoarte privind punerea în aplicare a Directivei-cadru privind apa și a Directivei privind inundațiile – site web

Articol nou referitor la raportul privind programele de măsuri din Directiva-cadru „Strategia pentru mediul marin”

Articol de știri privind cererea de contribuții

Cerere de contribuții

Evaluarea din 2024 a programelor de măsuri prevăzute de Directiva-cadru „Strategia pentru mediul marin”

WaterWiseEU

*Această pagină a fost tradusă prin traducere automată. Comisia Europeană nu își asumă nicio responsabilitate în ceea ce privește calitatea și acuratețea acestei traduceri.

Sursa: Rapoartele Comisiei arată că sunt necesare progrese mai rapide în întreaga Europă pentru a proteja apele și a gestiona mai bine riscurile de inundații