Cei 20.000 de romani care traiesc in orasul spaniol Alcala de Henares risca sa ramana fara biserica pentru care au donat deja sute de mii de euro si a carei constructie este aproape finalizata.
Consilierii socialisti cer sa fie returnata parcela, in ciuda faptului ca a fost semnat un protocol in 2007 intre primarie si parohia ortodoxa privind concesionarea pe 40 de ani a terenului. Socialistii au criticat de la inceput acordarea parcelei catre biserica ortodoxa din Alcala de Henares si acum solicita crearea unui centru social pe locul in care se ridica deja constructia.
Consiliul Local a aprobat in 17 septembrie, la solicitarea grupului Partidului Socialist (PSOE), aflat in opozitie, sa fie realizat un studiu juridic in vederea inapoierii parcelei care a fost acordata parohiei ortodoxe in 2007. Decizia a fost votata favorabil de toti consilierii locali, in timp ce Partidul Popular, care conduce primaria, s-a abtinut.
Motivele invocate de consilierii socialisti din Alcala de Henares au fost presupusa incetinire a lucrarilor si faptul ca parcela de teren trebuie sa fie destinata tuturor locuitorilor si nu doar pentru „uzul privat” al romanilor ortodocsi.
„Nu este vorba de faptul ca vrem sa se inapoieze terenul. In textul motiunii se cere realizarea unui studiu privind viabilitatea constructiei. Santierul este oprit, de 4 ani si este de ajuns sa treci pe acolo ca sa-ti dai seama ca nu se lucreaza. Intre timp cartierul are nevoie de locuri publice precum centre sociale sau biblioteci. Noi nu vrem ca acest loc sa fie doar pentru romanii ortodocsi si sa fie impartit cu ceilalti locuitori ai cartierului. Nu este vorba de o opozitie fata de Biserica Ortodoxa, ci de o recuperare a unui patrimoniu care este al tuturor locuitorilor orasului„, ne-a declarat Monica Gonzalez – consilier local din partea Partidului Socialist.
De cealalta parte, preotul bisericii ortodoxe din Alcala de Henares si Epicopia Ortodoxa a Spaniei si Portugaliei considera ca datele citate de grupul consilierilor socialisti sunt eronate.
„Ne-am trezit ca pe ordinea de zi era aceasta propunere. Nu a venit nimeni niciodata sa ne intrebe de cand lucram. S-au vehiculat niste date eronate ca lucram de 4 ani de zile, de mai bine de patru ani, cand de fapt noi avem licenta de constructie din 29 iunie 2010. Si noi am inceput lucrarea in septembrie. Sunt 2 ani de zile acum in septembrie. Nu pot sa inteleg, dar datele care au fost prezentate (n.r. in sedinta Consiliului Local), toate au fost false. Am incercat sa inchidem cat mai repede constructia la strada ca sa evitam probleme posibile pentru ca in apropiere este o scoala„, ne-a declarat preotul Adrian Pintea.
Constructia care include pe langa biserica, o casa parohiala si o sala de conferinte pentru clase de cateheza, este aproape de final. Preotul paroh Adrian Pintea se asteapta ca in curand sa fie instalat si acoperisul.
Pe deasupra in toata constructia s-au investit pana acum 900.000 de euro, bani donati in mare parte de 14.000 de romani din localitate, dar si de Statul Roman care a oferit 107.000 euro.
Pentru enoriasii parohiei „Sfantul Mucenic Gheorghe” din Alcala de Henares, vestea a fost un soc, pentru ca nu se astepta nimeni ca intelegerea semnata pe 40 de ani cu Primaria sa poata fi anulata.
„Nici ei si nici eu nu ne-am fi gandit la asa ceva. Din cate am inteles eu din hotarare, asa cum a iesit din plenul Consiliului Local, nu mai este o problema constructia si termenii de executie. Respectivul grup politic vrea sa atace conventia pe care a semnat-o primaria cu biserica ortodoxa in 2007 de concesionarea terenului. A fost asadar un pretext ca sa poata pleca discutia de undeva. Noi nu am incalcat cu nimic toate normele urbanistice, de aceea biserica nici nu e foarte inalta, asa cum o stim in Romania„, a mai spus preotul Adrian Pintea.
Asociatiile de romani se gandesc sa porneasca o campanie de strangere de semnaturi pentru a stopa aceasta initiativa a socialistilor.
„Partidul Socialist dintotdeauna a fost impotriva bisericii. Pentru ei nu reprezinta nimic, iar pentru noi, comunitatea romana, probabil e o pedeapsa pentru lipsa noastra de participare la viata sociala, economica si politica. Singuri nu cred ca o sa obtinem niciodata nimic, iar eu cred ca daca nu o sa reusim sa fim uniti sa conteze toti pe noi ca suntem dezbinati si o sa rada de noi. Ceea ce se intampla in momentul de fata”, ne-a declarat Anamaria Roman, presedintele Asociatiei IntegraMas.
Initiativa consilierilor socialisti vine dupa ce Bartolome Gonzalez, fostul primar care a semnat acordul cu biserica ortodoxa, a parasit aceasta functie, iar partidul sau nu mai detine majoritatea absoluta in Consiliul Local.