Dacă eram obișnuiți până acum, să vedem la Sevilla, pe plantaţiile cu măslini, foarte mulți români, anul acesta, puţini au mai obținut contracte din cauza moratoriului impus în iulie 2011.
Angajatorii români din regiunea Sevilla sunt primii care se lovesc de problema legală a restricțiilor atunci când vor să contracteze români.
”Anul acesta avem foarte puțini români, doar 120. În alți ani am avut contractați 300 – 400, dar în fiecare an a scăzut numărul lor pe câmpurile andaluze. Din păcate nu putem să ne permitem nici creșterea salariilor. Ce pot să vă spun este că orele sunt plătite cam la fel, iar românii câștigă aproximativ 45 euro pe zi. Sunt zile când lucrează patru, cinci ore, iar altele nu mai mult de 6 – 7.
Depinde de câte camioane avem de cules și de încărcat, dar și de vreme. Dacă plouă nu putem merge la cules și atunci nu ne permitem să le plătim ziua de muncă.
Pot să vă spun însă că la sfârșitul lunii fiecare muncitor, agricultor, câștigă un salariu acceptabil, ținând cont de criza economică care afectează pe toată lumea”, ne-a precizat Paul Calotă, un angajator român din regiune.
Multi români sunt nemulțumiți pentru că reactivarea moratoriului i-a prins nepregătiți sau chiar în timp ce erau în afara sistemului.
De aceea, anul acesta, foarte mulți compatrioți nu au putut fi contractați și au fost nevoiți să se întoarcă în țară, pentru că nu putu obține cardul de rezidență comunitară. Sunt tot mai numeroase și controalele pe plantațiile agricole, iar amenzile sunt usturătoare. În consecință, nimeni nu riscă să ia la muncă muncitori fără rezidență sau contract.
Aceeași problemă o au și românii care muncesc în case și care cu greu reușesc să obțină un contract de muncă legal din cauza restricțiilor.
{loadposition publi-in-article}