Aproape 75 de mii de romani vor putea sa-si aleaga, pe 25 mai, candidatii din Spania la Parlamentul European.
Acesta este numarul celor care sunt inscrisi in registrul electoral al cetatenilor comunitari, potrivit autoritatilor spaniole care citeaza evidenta inregistrata pana la 1 octombrie 2013.
Doar 10 la suta dintre romani se vor putea prezenta la urnele din Spania pe 25 mai ca sa voteze listele candidatilor la Parlamentul European. Cu toate ca romanii sunt cei mai numerosi cetateni europeni comunitari din Spania, raportul fata de alegatorii celorlalte nationalitati este negativ. Pricipalele comunitati participa la alegerile europene cu un procentaj de 20 – 25 la suta. Din cei 380 de mii de britanici stabiliti in Spania la 1 octombrie 2013, 80 de mii erau deja inscrisi la alegerile europene, iar italienii participa cu 33 de mii de inscrieri dintr-un total de 180 de mii.
Peste 2 milioane de cetateni europeni comunitari au dreptul sa voteze in Spania la alegerile europarlamentare, dar numai daca solicita acest lucru pana in 30 ianuarie 2014.
Institutul National de Statistica (INE) din Spania a transmis peste 566 de mii de scrisori cetatenilor europeni care nu sunt inscrisi in registrul electoral si specifica modul in care se poate face acest lucru.
Datele actuale ale INE indica faptul ca doar 322.878 de cetateni comunitari sunt in registrul electoral.
Potrivit datelor publicate de autoritatile spaniole, numarul romanilor care indeplinesc conditiile ca sa se inscrie in registrul electoral pentru alegerile europarlamentare din 25 mai este 736.795.
INE a transmis aproape 200 de mii de scrisori romanilor care nu au mai votat in Spania si care nu au mai primit vreodata aceeasi scrisoare de la Oficina del Censo Electoral. In aceste scrisori se explica modalitatea prin care se poate solicita inscrierea in registrul electoral pentru alegerile la Parlamentul European din 25 mai 2014.
Inscrierea se poate face prin exprimarea oficiala a dorintei de a vota in Spania:
A. Cetatenii care vor primi prin posta informatiile transmise de Oficina del Censo Electoral (OCE) trebuie sa completeze si sa semneze declaratia, care apoi trebuie trimisa delegatiei provinciale a Oficiului Registrului Electoral. De asemenea, cei care au numarul de identificare NIE isi pot exprima dorinta de a vota prin internet la adresa https://sede.ine.gob.es
B. Cetatenii altor tari din cadrul UE care rezida in Spania, sunt inregistrati la Primarie („empadronamiento”), dar nu au primit scrisoarea cu aceste informatii, pot sa-si exprime dorinta de a vota in Spania la sediul primariei din localitatea in care traiesc. De asemenea, cei care au certificat digital („certificado electrónico”) asociat cu numarul de identitate NIE care sa fie cunoscut de OCE, isi pot exprima dorinta de a vota prin internet la adresa https://sede.ine.gob.es
C. Cetatenii europeni care nu sunt inscrisi in evidenta populatiei din Spania trebuie sa se prezinte la sediul primariei ca sa ceara inscrierea in „padron municipal” si sa completeze formularul de inscriere in registrul electoral.
In toate aceste situatii procedura trebuie indeplinita pana in 30 ianuarie 2014 ca sa permita accesul la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai 2014.
Infomatii suplimentare se pot obtine la primarii, la sediile provinciale ale OCE, prin telefon la 901 101 900 sau pe internet la adresa www.ine.es.
{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}