Vasul Oleg Naydenov, pescador sub pavilion rusesc cu peste 100 de metri lungime, este o ameninţare pentru fauna şi flora din zona arhipelabului spaniol al Insulelor canare.
Acesta a fost denunţat în mai multe rânduri în faţa Comisiei Europene pentru că pescuia în zone interzise, dar acum este un pericol real, deoarece poate provoca un dezastru ecologic.
Pescadorul rusesc Oleg Naydenov a fost dus în larg pentru a fi scufundat, dupa ce a luat foc în portul La Luz din insula Gran Canaria. Incendiul nu a putut fi oprit, iar autorităţile au decis scufundarea lui în ocean. Specialiştii avertizează în legătură cu o posibilă contaminare produsă de vărsarea combustibilului în apa oceanului, iar organizaţiile ecologiste vorbesc despre un dezastru într-o zonă protejată.
Scufundat în noaptea de luni spre marţi la 30 de km distanţă de coastă, pescadorul continuă să fie nu numai o problema, ci şi un pericol. Cu o încărcătură de peste 1500 de tone de combustibil la bord, vasul rusesc poate distruge fauna şi flora marine.
Gradul ridicat de toxicitate a combustibilului care se poate vărsa din depozitele vasului, înseamnă, pe termen lung, o rată mare a mortalităţii păsărilor de apă şi a mamiferelor marine.
Organizaţia ecologistă Greenpeace a cerut extragerea urgentă a combustibilului din interiorul vasului, avertizând că posibila contaminare a zonei ar duce la pierderi ireparabile.
Purtătorul de cuvţnt al organizaţiei, Julio Barea, spune că „dacă perscadorul ar fi fost scufundat în apropiere de mal, retragerea resturilor de la o adâncime de 20 de metri oprea şi contaminarea. Acum este extrem de dificil nu numai să fie oprita extinderea petelor de combustibil uşor şi de ulei care deja au ieşit la suprafaţă, ci şi extragerea combustibilului greu din acest vas. Are o încărcătură de aproape 1500 de tone şi se află la o adâncime de 2400 de metri”.
Zona în care a fost scufundat vasul rusesc este declarată Rezervă Naturală Specială, este una din cele mai productive suprafeţe din Insulele Canare şi habitat pentru broaşte ţestoase şi pentru delfini, caşaloţi şi balene.
„Indepartarea combustibilului este dificilă, pentru că are o consistenţă vâscoasă şi aderenţă mare”, spun ecologiştii, care au denunţat în faţa autorităţilor locale şi a celor de la Madrid acţiunea inacceptabilă privind scufundarea pescadorului.