Am lucrat in Romania in perioada 1971-2001, acumuland o vechime de 27 de ani. Din anul 2005 pina in anul 2013 am lucrat in Spania. In anul 2013 am intrat somaj pina in anul 2015 cu o decizie fortata si vreau să știu dacă pot sa ma pensionez anticipat si in ce conditii? Avind in vedere ca anii cumulati in Romania si Spania impreuna sint un total 37 ani de vechime. M-am născut în 1953. (R. Isaia)
Răspuns oferit de doamna Cristina Florea, atașat pe probleme de muncă la Ambasada României din Madrid:
Si in Spania, si in Romania, pentru pensionarea anticipate trebuie respectate criteriul de varsta si cel de cotizare stabilite de legislatia nationala.
In SPANIA exista:
1) “jubilación anticipada por voluntad del trabajador”, care se poate solicita cu doi ani inainte de varsta stabilita anual pentru pensionare pentru limita de varsta (de exp. in acest an varsta de pensionare pentru limita de varsta este de 65 de ani si 4 luni, deci pensionarea anticipata la cerere se poate face la 63 de ani si 4 luni), daca solicitantul are o vechime in munca de cel putin 35 de ani.
Domnul care vi s-a adresat va implini 63 de ani si 4 luni in iunie, moment la care, avand o vechime totala in munca de peste 35 de ani, poate solicita la Seguridad Social pensionare anticipata, iar peste doi ani poate solicita recalcularea acesteia si stabilirea pensiei normale, pentru limita de varsta.
2) “jubilacion anticipada derivada del cese no voluntario en el trabajo”, si se refera la somerii inregistrati la SEPE care beneficiaza de un ajutor (subsidio) la momentul in care implinesc varsta cu 4 ani mai mica decat varsta stabilita anual pentru pensionare pentru limita de varsta (de exp. in acest an, in care varsta de pensionare pentru limita de varsta este de 65 de ani si 4 luni, pensionarea datorata incetarii involuntare a activitatii se poate face la varsta de 61 de ani si 4 luni), daca solicitantul are o vechime in munca de cel putin 33 de ani.
Spre deosebire de pensionarea anticipata la cerere, care poate fi ceruta de catre cetatean, pensionarea pentru incetarea involuntara a activitatii este solicitata doar de catre Serviciul Public de Ocupare, in cazul in care cetateanul primeste vreun tip de ajutor (subsidio), pentru a se inlocui ajutorul respectiv cu pensia anticipata.
In România pensionarea anticipata se poate solicita cu 5 ani inainte de indeplinirea varstei legale de pensionare (calculul se face personalizat de catre Casa de Pensii Teritoriala, in functie de data nasterii, vechime in munca, grupa de activitate), daca solicitantul a realizat un stagiu de cotizare cu 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de lege.
In cazul domnului, eu cred ca deja sunt indeplinite conditiile si pentru iesirea la pensie pentru limita de varsta in Romania, nu doar pentru pensionare anticipata, iar pensionarea pentru limita de varsta in Romania da dreptul si la desfasurarea in continuare a unei activitati remunerate, cumulativ cu pensia.
Pensionarea anticipata nu mai da dreptul la continuarea activitatii remunerate.