Votul imigranţilor din comunitatea Valencia înseamnă peste 11 procente, ceea ce îi determină pe oficialii spanioli să strângă relaţiile cu reprezentanţii diplomatici şi cu cei ai comunităţilor de străini stabiliţi în zonă. Consilierul de Solidaridad y Ciudadanía, Rafael Blasco, a explicat consulilor din Valencia politicile de integrare şi noile drepturi ale imigranţilor extra-comunitari la alegerile locale din 2011.
Valencia are aproape 900 de mii de imigranţi, iar integrarea lor este un obiectiv important pentru Generalitat, însă în ultimii ani oficialii au conştientizat şi importanţa prezenţei la vot a acestor noi locuitori din zonă.
24 de diplomaţi au fost invitaţi la un prânz de lucru, între ei şi consulul României la Castellón, Liviu Popa, în cadrul căruia Blasco a subliniat interesul autorităţilor din Valencia pentru dialogul cu grupurile de imigranţi şi cu reprezentanţii lor.
13 ţări au fost adăgate pe lista acordurilor bilaterale de vot reciproc, ceea ce înseamnă că cetăţenii din aceste ţări vor putea vota în Valencia, la alegerile locale şi, în acelaşi timp, spaniolii rezidenţi în aceste ţări se bucură de acelaşi drept.
După ce acordurile de reciprocitate vor intra în vigoare, 146.223 de noi electori se adaugă pe lista celor 436.758 de cetăţeni din UE şi Norvegia, care deja se bucură de acest drept. Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, românii au posibilitatea să voteze în localitatea de reşedinţă, la alegerile municipale, după ce în prealabil îşi exprima această dorinţă prin înscrierea în registrul electoral.