Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas , a exprimat nevoia de a căuta un consens european pentru aplicarea „clauzelor oglindă” pentru a preveni intrarea pe piața europeană a produselor care nu sunt produse în condiții echivalente de mediu, climă, sanitare, fitosanitare și de protecție a bunăstării animalelor.
Luis Planas a participat, prin videoconferință, la masa rotundă „Noi reguli comerciale internaționale pentru o politică coerentă în serviciul alimentației durabile”, în care au reprezentanți ai comunității. au participat instituții din chestiuni agroalimentare, precum și ministrul Agriculturii și Alimentației al Franței, Julien Denormandie, și ministrul Agriculturii, Regiunilor și Turismului din Austria, Elisabeth Köstinger.
În discursul său la conferința – organizată de Industria Interprofesională Franceză a Cărnii (Interbev) și organizațiile franceze „Fundația pentru Natură și Om” și „Institutul Veblen pentru Reforme Economice” – au exprimat oportunitatea acestei mese rotunde întrucât Uniunea Europeană este unul dintre principalii exportatori și importatori de produse agricole. -produse alimentare și menține un număr semnificativ de acorduri comerciale cu țări terțe, pe lângă tratamentul preferențial față de multe alte țări producătoare.
În acest context, el a subliniat că „avem o mare oportunitate de a exporta cadrul nostru de reglementare”, mai ales având în vedere că tranziția agroecologică și cerințele UE de mediu, sănătate, bunăstare animală sau fitosanitare sunt cele mai ridicate din lume. În acest fel, „ne vom asigura că cetățenii noștri sunt în siguranță, dar și fermierii noștri, fermierii și sectorul agroalimentar.”
Ministrul înțelege că nu putem include „clauzele oglindă” în mod unilateral, mai întâi avem nevoie de un consens politic în cadrul UE și să ne asumăm o sarcină de convingere internațională în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). „Suntem în favoarea comerțului bazat pe reguli, dar ne dorim ca fermierii și fermierii noștri să poată concura în aceleași condiții ca și cei din țări terțe.”
Ha a asigurat că „nu dorim să impunem un nou protecționism”, dar reciprocitatea regulilor este o problemă de bază pentru a asigura capacitatea de a concura în condiții de egalitate și pentru a avansa, de asemenea, în protecția mediului, a animalelor. bunăstarea și sănătatea oamenilor, nu numai în Uniunea Europeană, ci și în alte țări. Probleme precum rezistența la antimicrobiene, schimbările climatice sau reducerea biodiversității afectează pe toată lumea, așa că este esențial să creștem gradul de conștientizare și să avansăm în mod coordonat în rezolvarea diferitelor probleme.
. După cum ați subliniat, avem propriul model de producție definit, care poate fi îmbunătățit cu participarea instituțiilor comunitare și a organizațiilor reprezentative ale sectorului, „și trebuie să lucrăm cu convingerea că putem aceste standarde la nivel mondial. sphere”.
Sursa: Guvernul Spaniei – Planas apără căutarea unui consens european pentru aplicarea „clauzelor oglindă” în relațiile comerciale100222