Departamentul pentru Acţiune Socială şi Federaţia Radiourilor locale au semnat un acord pentru promovarea cunoaşterii populaţiei de origine străină din zonă. Radiourile locale vor emite un program intitulat „Vivimos juntos” (Trăim împreună) în colaborare cu Secretariatul pentru Imigraţie din cadrul Guvernului regional şi cu Unescocat (filiala Unesco din Catalunia).
Obiectivul acestei acţiuni este acela de a populariza cât mai mult realitatea care se trăieşte în rândul străinilor şi de a-i conştientiza din ce în ce mai mult pe locuitori de bogăţia multiculturală a Cataluniei.
“Vivimos Juntos” este un program care include, deocamdată, 12 capitole de câte 5 minute şi fiecare este orientat spre un colectiv anume. La început, programul se va emite săptămânal şi va încerca să-i familiarizeze pe toţi cu specificul fiecărei comunităţi de străini din regiune. În cadrul programului se va vorbi despre anumite curiozităţi culturale, despre motivele emigrării, despre adaptarea în Catalunia şi despre principalele probleme ale integrării.
După această primă etapă, „Vivimos juntos” va conţine şi alte episoade despre pluralitatea religioasă, despre integrare, despre asociaţiile străinilor, despre anumite situaţii juridice cum este azilul politic, despre reîntregirea familiei, despre femeile imigrante şi despre micii întreprinzători.
Prin acest proiect, Departamentul de Acţiune Socială îşi propune să întărească acţiunile de sensibilizare şi cunoaştere reciprocă aşa cum se prevede în Pactul Naţional pentru Imigraţiei 2009 – 2012.
Federaţia Radiourilor Locale din Catalunia lucrează, de mai multă vreme, în vederea diversificării programelor în pas cu diversitatea culturală din regiune. La ora actuală, federaţia este constituită din mai mult de 100 de radiouri locale şi regionale, majoritatea de caracter public şi care adună peste 300 de mii de ascultători. Deocamdată, mai bine de 40 de radiouri s-au arătat interesate de difuzarea acestui program despre imigranţi.
La momentul semnării acordului de colaborare, secretarul pentru Imigraţie din partea guvernului catalan, Oriol Amorós, a remarcat importanţa de a promova astfel de proiecte pentru care este nevoie de sprijinul şi implicarea mijloacelor de comunicare în masă, care au o responsabilitate mare în ceea ce priveşte promovarea convieţuirii şi coeziunii sociale. „Radiourile locale au un mare potenţial în faptul că oferă informaţia apropiată de ascultător şi beneficiază de o mare audienţă în rândul populaţiei din orice municipiu„, a declarat Oriol Amorós.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Radiourilor Locale din Catalunia, Manel Ramon, a precizat că „radiourile locale au fost încă de la apariţia lor un sprijin pentru societăţii locale şi prin astfel de programe, pe lângă faptul că se oferă un serviciu radiourilor federate, se oferă şi un serviciu public important pentru coeziunea socială din Catalunia„.