Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut sâmbătă, 19 februarie 2022, în marja Conferinței de Securitate de la München, o întrevedere bilaterală cu ministrul afacerilor externe al Japoniei, Yoshimasa Hayashi.

În acest context, miniștrii Bogdan Aurescu și Yoshimasa Hayashi au remarcat cursul constant ascendent al raporturilor româno-japoneze, fiind evocat momentul foarte important al centenarului relațiilor diplomatice celebrat în anul 2021 și fiind discutate perspectivele de dezvoltare a acestora. 

Astfel, șefii diplomațiilor română și japoneză au discutat principalele repere ce vor contura agenda româno-japoneză în următoarea perioadă, cu accent pe determinarea celor două părți de a semna, în cursul acestui an, documentul privind stabilirea Parteneriatului Strategic România – Japonia, ridicând astfel relația bilaterală la un nou nivel, superior. Această evoluție va avea efecte pozitive și va stimula consolidarea cooperării în domeniile politic, securitar, economic și cultural-științific, cu beneficii pentru comunitățile de afaceri și cetățenii celor două state. 

De asemenea, miniștrii au apreciat potențialul deosebit de continuare a cooperării României şi Japoniei pe diverse dimensiuni, de la dialogul politic și buna colaborare la nivel regional și global, la proiectele economice cu caracter strategic, științifice și culturale. In acest sens, ministrul român de externe a evocat proiectul podului peste Dunăre de la Brăila, respectiv proiectul magistralei de metrou M6, iar omologul japonez exprimând satisfacția pentru participarea crescută a companiilor nipone la economia românească, Japonia fiind principalul investitor asiatic în România.

Cei doi oficiali au avut, de asemenea, un schimb substanțial de opinii privind situația de securitate din vecinătatea României, precum și perspectivele de evoluție. In acest context, ministrul japonez de externe a exprimat aprecierea pentru rolul României în asigurarea securității regionale și pentru eforturile diplomatice intense ale țării noastre, evidențiind importanța formatului București 9 în acest sens.

Discuția a pus în evidență și convergența de valori și evaluări în ceea ce privește importanța regiunii Indo-Pacifice în contextul unor transformări globale accelerate. Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că România va fi tot mai prezentă în această regiune, prin mai buna valorificare a relațiilor bilaterale solide deja existente, dar și în cadrul unor inițiative multilaterale mai largi, între care Strategia UE privind cooperarea cu Indo-Pacificul.

De asemenea, ministrul român a mulțumit părții japoneze pentru susținerea sa privind deschiderea negocierilor de aderare a României la OCDE, exprimând speranța că România va putea extrage lecții învățate din experiența Japoniei în cadrul acestei organizații.

La rândul său, ministrul japonez a apreciat schimbul de opinii cu omologul român și impulsul oferit, în acest mod, eforturilor comune în direcția încheierii Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, în cursul acestui an. De asemenea, a exprimat satisfacție pentru perspectivele de consolidare a cooperării bilaterale și pentru progresele înregistrate până în prezent, alături de cooperarea eficientă în cadrul organizațiilor multilaterale. 

Ministrul român de externe a adresat omologului său invitația de a face o vizită în România, primită cu deschidere de acesta.

 

Sursa: Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe al Japoniei, Yoshimasa Hayashi, în marja Conferinței de Securitate de la München