Galerie foto
[Check against delivery]
Nicolae-Ionel Ciucă: Bună ziua! Doresc să încep prin a menționa faptul că suntem aproape de finalizarea pachetului de măsuri la nivelul Guvernului, pentru a continua măsurile de protecție a populației şi a economiei față de evoluția prețurilor la energie și gaze. Am avut analize desfășurate la nivelul ministerelor Energiei, Finanțelor, Mediului, Muncii, Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și, desigur, întâlniri și discuții în cadrul comitetului interministerial. Am avut, de asemenea, întâlnire la nivelul coaliției, măsurile fiind în principiu finalizate. Mâine urmează să desfășurăm o nouă întâlnire în cadrul comitetului interinstituțional, urmând ca apoi să comunicăm aceste măsuri, care, încă o dată, vin să asigure un set de mecanisme, astfel încât protejarea populației și a economiei să se realizeze pe o perioadă mai lungă de timp.
Totodată, având în vedere evoluția situației pandemice, am discutat și am spus public că urmează să desfășurăm o analiză după data de 15 februarie la nivelul Ministerului Sănătății și al celorlalte instituții implicate în gestionarea crizei pandemice. Au avut loc aceste evaluări. Este foarte clar că în momentul de față, în ceea ce privește valul 5, am intrat pe o linie descendentă și am discutat cu domnul ministru Rafila, urmând ca în perioada imediat următoare, ținând cont de faptul că la începutul lunii martie urmează să își înceteze efectele hotărârea de guvern, să avem o analiză cât se poate de concretă și să venim cu măsuri care să se preteze la nivelul situației concrete. Sigur, există foarte multe așteptări din partea populației. Ieri, am avut un număr de peste 14.000 de infectări, avem în continuare peste 1.000 de oameni la ATI, dar, așa cum am înțeles de la domnul ministru, există speranța ca în perioada următoare această tendință să fie în continuare descrescătoare, ceea ce poate să genereze un alt set de măsuri pe care să îl avem în vedere la nivel guvernamental.
Doresc, de asemenea, să fac referire la situația din proximitatea noastră, situația de securitate, mă refer la ceea ce se întâmplă la granița Ucrainei. Doresc să îi asigur pe toți românii că la nivel instituțional au fost luate toate măsurile în conformitate cu hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Sunt măsuri pe care, de asemenea, le-am coordonat cu aliații noștri și, desigur, cu statele membre ale Uniunii Europene. Au fost deja întocmite planurile necesare, verificarea mijloacelor și mecanismelor interne și aliate. Le solicit în continuare tuturor miniștrilor cu responsabilități în domeniu să continue analiza și, desigur, partea aceasta de evoluție a situației, fiind în continuare nevoie de coordonare și vigilență, astfel încât să putem să asigurăm cetățenii că suntem în măsură să ne garantăm securitatea și apărarea.
Înainte de a încheia aș dori, domnule ministru Budăi, să ne prezentați o actualizare a evoluției plăților compensatorii la nivelul Ministerului Muncii și, de asemenea, domnule ministru al energiei, nivelul la care ne găsim pe evoluția acestor plăți pentru a putea să confirmăm că tot ceea ce am discutat și ne-am angajat în dialogul nostru cu instituţiile și societatea civilă se realizează.
Marius Budăi: Mulțumesc frumos, domnule premier. Așa cum v-am informat, joi a avut loc ultima discuție cu furnizorii, cu tot ce ține de atribuțiile Ministerului Muncii, prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială. Începând de luni, după redepunerea noilor cereri de solicitare de sume, se fac plăți. Ieri, am avut 18 milioane lei, astăzi, până la ora intrării în Guvern, cât am discutat cu colegii de la ANPIS, avem trei furnizori cu 6,5 milioane, dacă până în ora 13:00, când putem trimite la Trezorerie lucrăm în continuare și actualizăm oră de oră sumele. Ce este important de reținut, că începând de luni se fac plăți, se ține legătura cu furnizorii și zi de zi, cum avem situațiile înaintate de dumnealor și verificările de rigoare, imediat punem în plată, fără să mai așteptăm cele 30 de zile, cum scrie în lege, pentru că ne dorim să închidem această acțiune cât mai repede.
Nicolae-Ionel Ciucă: Vă mulțumesc, domnule ministru!
Marius Budăi: Și eu vă mulțumesc!
Nicolae-Ionel Ciucă: Domnule ministru Popescu!
Virgil Popescu: Da, domnule prim-ministru. La Ministerul Energiei au început plățile în urmă cu două săptămâni; săptămâna trecută au fost plăți făcute în valoare de 5 milioane de lei. Noi facem plăți săptămânal vinerea, vinerea se transmit la ordonanțare. Procedura de plată la Ministerul Energiei trebuie să ia în calcul inclusiv verificarea pentru întreprinderile mici și mijlocii a ajutorului de minimis. De aceea, sumele sunt mai mici la solicitare decât pentru consumatorul casnic, dar trebuie să verificăm dacă au primit ajutor de minimis. Regulamentul european ne obligă să facem acest lucru, dar facem față și de aceea facem plăți săptămânal.
Nicolae-Ionel Ciucă: Sigur, este importantă și suma, dar important este să ne respectăm angajamentele. Vă mulțumesc foarte mult!