Comunitatea Madrid sărbătorește 15a aniversare de la crearea Institutului de Studii Avansate din Madrid –IMDEA– creat de guvernul regional în 2007 și care au atras mai mult de 62 milioane de euro datorită aproape 2.000 proiecte de cercetare și dezvoltare. Aceste șapte centre publice de cercetare dezvoltă știință și tehnologie de ultimă oră, cu scopul de a genera cunoștințe pentru a transforma societatea.

Ministrul Educației, Universităților și Științei și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Enrique Ossorio, a participat, la Real Casa de Correos, sediul Președinției Comunității Madrid, la evenimentul comemorativ al aniversarea acestor institute de referință de știință și inovare mondială, datorită colaborărilor cu companii precum Airbus, Microsoft, Google, Boeing, Acciona, Telefónica sau Abengoa.

Fiecare dintre IMDEA se concentrează pe domenii strategice: apă, alimente, energie, materiale, nanoștiință, rețele și software. Liniile de cercetare ale acestor centre sunt orientate către cerințele pieței și ale societății. Dovadă în acest sens este că, de la înființare, au fost înregistrate aproape o sută de brevete și mai mult de 20 dezvoltări de software. În plus, au participat cu mare succes la programul Uniunii Europene Orizont 2020, în cadrul căruia s-au dezvoltat 70 proiecte, conducând 25 dintre ele.

La fel, experții săi au luat parte la crearea spin off (companii care apar ca spin-off din alții) în sectoare de activitate atât de diverse precum dezvoltarea de noi markeri și terapii antitumorale, fabricarea de noi materiale metalice avansate cu aplicații medicale și auto sau producerea și comercializarea instrumentației și suprafețelor nanostructurate.

Prestigiul național și internațional

IMDEA reunește mai mult decât 900 cercetători, dintre care 50% au a obţinut doctorate în centre internaţionale şi în împrejurimi până la 25% provin din alte țări. În aceste centre au fost citite mai mult de 100 teze de doctorat, iar profesioniștii acestora au publicat aproximativ 5.000 articole în reviste internaționale precum Natura , Știință , Scrisori de revizuire fizică sau Scientific American . Aceste texte au fost citate în mai mult de 100.000 ocazii de către alți cercetători.

În mod similar, IMDEA of Nanoscience, Materiale și Energie, ocupă poziții proeminente în domeniul chimiei și științelor fizice. La rândul lor, institutele de Rețele și Software sunt repere în domeniile criptografiei și verificării, calculului în rețele de telecomunicații (fixe și mobile) și limbajelor de programare. De asemenea, merită evidențiate lucrările privind micropoluanții din apă, precum și cele privind genomica nutrițională și biologia computațională la IMDEA pentru apă și, respectiv, alimente.

În Spania, mai multe ale institutelor publice din Madrid au obținut acreditări remarcabile care le plasează printre cele de eminență științifică din țară, cum este cazul Nanoscience, cu recunoașterea Centrul de excelență Severo Ochoa sau Materiale și energie, ambele recunoscute ca María de Maetztu Unitatea de Excelență .

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid sărbătorește 15 a aniversare din IMDEA care atrag peste 62 milioane de euro în proiecte de cercetare și dezvoltare