Realizator: Invitatul nostru la această oră este ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu. Domnule ministru, bună ziua, mulțumesc tare mult că v-aţi făcut timp pentru această discuție. Aș pleca de la apelul pe care Ministerul de la București l-a făcut: cere românilor care se află în Federația Rusă să părăsească de urgență țara. Daţi-ne detalii, vă rog.
Bogdan Aurescu: Este vorba despre un sfat de călătorie pe care l-am emis astăzi, care pleacă de la faptul că, în urma sancţiunilor pe care atât Uniunea Europeană, cât şi statele membre le-au aplicat în ceea ce privește interzicerea accesului în spațiul aerian al statelor membre ale Uniunii Europene al companiilor aeriene înregistrate în Federația Rusă. La rândul său, și Federația Rusă și-a închis spaţiul aerian pentru companiile europene. Prin urmare, neexistând posibilități de zbor direct, mai multe state europene au emis astfel de sfaturi de călătorie, solicitând cetățenilor europeni să examineze posibilitatea – așa cum am spus noi, „să ia în considerare” – părăsirea cât mai curând a teritoriului Federației Ruse cu zboruri comerciale cu escală. De altfel, am și indicat o serie de astfel de variante de escale, prin Istanbul – Turcia, prin alte state care sunt în afara spațiului Uniunii Europene. Acesta este motivul pentru care am emis acest sfat de călătorie, în sprijinul cetăţenilor români care se află în Federaţia Rusă.
Realizator: Deci nu există neapărat un risc de securitate pentru aceştia, un risc iminent, care să pună vreo problemă sau să le amenințe siguranța celor aflați în Rusia în acest moment.
Bogdan Aurescu: Nu. Aşa cum am explicat foarte clar în acest sfat de călătorie, acesta este motivul pentru care și noi și alte state membre, și Statele Unite, de altfel, am emis astfel de sfaturi de călătorie.
Realizator: Ce semnale, cum ar trebui să privim, domnule ministru, întâlnirea de la această oră, în plină desfășurare, Ucraina, Rusia, sunt la aceeași masă în Belarus?
Bogdan Aurescu: Noi urmărim cu foarte multă atenție rezultatele discuțiilor de astăzi dintre Ucraina și Federaţia Rusă, însă, aşa cum am mai spus-o, eu cred cu tărie, din experienţa mea de diplomat şi de negociator, că dialogul diplomatic nu poate fi purtat sub ameninţarea folosirii forței și sub folosirea forței, sub presiunea agresiunii militare care se desfășoară.
Astfel de discuții sigur că pot să aibă în vedere aspecte punctuale, de exemplu, pot să se refere la o încetare a focului sau pot să se refere la chestiuni care țin de managementul ostilităților, să spunem. Dar pe termen mediu și lung, ele nu pot să dea un rezultat corespunzător, pentru că ele se desfășoară sub această presiune pe care o exercită Federația Rusă prin amenințarea armelor, inclusiv în timpul desfășurării acestor negocieri.
Prin urmare, o să vedem care este rezultatul acestor discuții, dar personal nu am foarte multe așteptări, așa cum, de altfel, și partea ucraineană a spus-o înainte de desfășurarea acestor discuții.
Realizator: Vă uitați, domnule ministru, spre orele următoare în cel fel, cum vedeți că au produs efecte sancțiunile deja anunțate, modul în care toată comunitatea europeană, toată comunitatea occidentală s-a mobilizat pentru a ajuta Ucraina?
Bogdan Aurescu: Este o mobilizare fără precedent, coordonată și extrem de unitară, iar România a susținut în toată această perioadă necesitatea de a pregăti și finaliza cât mai rapid pachete de sancțiuni cât mai consistente, cât mai robuste, și, iată că, inclusiv la reuniunea de ieri, la care am participat, a Consiliului Afaceri Externe, a fost obținut acest acord politic din partea statelor membre pentru un nou pachet, al treilea pachet de sancțiuni din ultima săptămână: pe 23 februarie, un prim pachet de sancțiuni, după ce Federația Rusă a recunoscut în mod ilegal așa-zisă independență a provinciilor separatiste din estul Ucrainei, apoi, pe 25 februarie, tot la o reuniune a Consiliului Afaceri Externe la care am participat, în urma unei decizii din ziua precedentă a Consiliului European, s-a mai adoptat un pachet de sancțiuni. Și, în sfârșit, ieri, încă un pachet de sancțiuni foarte consistent, care conține deconectarea unor bănci rusești de la sistemul SWIFT, restricții suplimentare pentru Banca Centrală a Rusiei, listări individuale la adresa unor oligarhi, închiderea spațiului aerian despre care am menționat mai devreme, folosirea Fondului European pentru Pace pentru finanțarea asistenței militare pentru Ucraina, interzicerea unor mijloace de propagandă, de mass-media rusești. Deci, toate aceste sancțiuni creează un impact foarte puternic, pe care deja îl vedem, cum ați spus și dumneavoastră, în economia Federației Ruse.
Realizator: Mai există marjă de manevră în ceea ce privește sancțiunile pentru perioada următoare?
Bogdan Aurescu: Putem să avem în vedere și în continuare și alte pachete suplimentare de sancțiuni. Sunt tot felul de idei la nivelul Uniunii Europene, le examinăm. În cazul în care Federația Rusă va continua agresiunea, nu exclud și noi astfel de sancțiuni.
Realizator: Contribuția României ca țară, punctual, pe mai departe, domnule ministru? Am văzut că trimitem ajutoare sub formă de medicamente, apă, utilități, de asemenea, o componentă militară în aceste ajutoare. Vom continua, vor mai apărea și alte tipuri ajutoare în perioada următoare?
Bogdan Aurescu: Cu siguranță vor mai putea să apară și alte tipuri de ajutoare. După cum știți, Guvernul, în ședința de ieri, a adoptat și acest pachet în valoare de peste 3 milioane de euro, cu muniţie și celelalte componente pe care le-aţi amintit și dumneavoastră. De asemenea, examinăm posibilitatea de a ajuta în continuare Ucraina, pentru că există o listă de solicitări din partea Ucrainei, care a fost transmisă atât Uniunii Europene, cât și la nivel NATO, inclusiv în ceea ce privește asistența cu caracter umanitar. Astăzi am discutat, ca și ieri, de altfel – am avut două discuții telefonice cu colegul meu, ministrul de externe ucrainean, și acesta a apreciat foarte mult sprijinul pe care România îl acordă, l-a acordat până acum și îl va acorda și în continuare și sperăm să putem să sprijinim cât mai bine, cât mai eficient Ucraina, împreună și cu celelalte state membre atât ale Uniunii Europene, cât şi ale NATO.
Realizator: Cât de mare e presiunea pe frontierele noastre, domnule ministru, cele care fac legătura cu Ucraina, cele care deschid intrările refugiaților la noi în țară?
Bogdan Aurescu: Există, într-adevăr, după cum vedeţi, o presiune care este în creștere și este firesc să fie așa. Sunt chestiuni pe care nu le gestionează Ministerul Afacerilor Externe, ci Ministerul de Interne, dar încercăm să facem fața acestor presiuni. Iată, astăzi, cu ajutor european, pentru că este și comisarul Ylva Johansson în vizită la București, facem tot ce putem pentru a sprijini acest efort de a gestiona această criză a refugiaților.
Realizator: Noi sosiri de trupe la noi în ţară, domnule ministru, în perioada următoare?
Bogdan Aurescu: Este un alt răspuns pe care comunitatea occidentală îl acordă în cadrul acestei crize, este vorba despre consolidarea Flancului Estic, a posturii de descurajare și apărare în această zonă unde suntem și noi, la Marea Neagră, în sudul Flancului Estic. După cum știți deja, Statele Unite au desfășurat militari în România. Există și alte state, Franța și alții, care în perioada imediat următoare vor aduce trupe și echipamente în România. Este o solicitare care nu este de dată recentă, dar criza pe care o înregistrăm în aceste zile a accelerat, practic, acest proces de consolidare a Flancului Estic.
Realizator: O chestiune de zilele, de săptămâni?
Bogdan Aurescu: În perioada imediat următoare. Nu vreau să dau termene exacte, dar veți vedea solidaritatea aliată și preocuparea tuturor aliaților pentru securitatea aliaților de pe Flancul Estic, inclusiv a României. Și vreau să reiau și cu această ocazie afirmaţia puternică pe care am făcut-o de fiecare dată și, anume, că România este în deplină siguranță, cetățenii români sunt protejați de garanţiile de securitate pe care Alianţa Nord-Atlantică le acordă. Suntem, în acest moment, în cea mai sigură postură de securitate pe care o putem avea.
Realizator: Mulţumesc tare mult pentru disponibilitate şi pentru acest dialog, domnule ministru! Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, în direct la DIGI24.
Sursa: Intervenția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la Digi24, Jurnalul orei 15.00