EXTRACȚIA GRAFEI VENELOR SAFENE PRIN DOAR INCIZIE 2 CENTIMETRI
Serviciul Chirurgie Cardiaca la Spitalul Universitar de La Princesa tocmai a făcut un nou pas în utilizarea tehnicilor de chirurgie minim invazivă în intervențiile sale chirurgicale. În acest caz, este vorba despre aplicarea lor într-o porțiune a operației numită revascularizare miocardică, constând în folosirea grefelor dintr-una dintre venele piciorului (safenă) sau artere din altă parte a corpului, precum arterele mamare, care servi ca 'ocolire pentru a duce sânge la inimă printr-un alt conduct către arterele coronare, deoarece acestea sunt obstrucționate sau cu leziuni cauzate de ateroscleroză. Noua tehnică minim invazivă realizată de chirurgii cardiaci ai acestui spital public din Comunitatea Madrid presupune extracția venei safene printr-un endoscop printr-o incizie în zona laterală internă a genunchiului de doar doi centimetri, în față. a inciziei de 25 centimetri care fusese efectuată până în prezent. Avantajele acestei noi tehnici pentru recuperarea pacientului sunt evidente, deoarece reducerea dimensiunii plăgii chirurgicale determină să existe mai puține sângerări în sala de operație, posibilitățile de infecții post-chirurgicale sunt reduse și în același timp. durerea postoperatorie.Toate acestea favorizează mobilitatea precoce a pacientului şi pot fi externate.
De la implementarea acestei noi tehnici, șapte cazuri au fost realizate cu succes și este previzibil care se utilizează în toate procedurile de revascularizare miocardică în care sunt necesare grefe de venă. Poate fi aplicat și pentru revascularizarea membrelor inferioare (picioare) în chirurgia vasculară.
Alte tehnici chirurgicale minim invazive deja utilizate începând cu anul 2015 de către Serviciul de Chirurgie Cardiacă sunt mai mult de 200 înlocuiri de valve aortice, mitrale sau tricuspide, care consolidează vasta sa experiență în această disciplină. Odată cu încorporarea extragerii grefei de venă safenă printr-o incizie de doi centimetri, Serviciul de Chirurgie Cardiacă al Spitalului Universitar La Princesa acoperă toate procedurile minim invazive care pot fi oferite în domeniul chirurgiei cardiace.
În anul 2015, Serviciul de Chirurgie Cardiaca al Spitalului Universitar La Princesa a obtinut certificarea de calitate AENOR conform standardului ISO: 9001 , care cuprinde atât analiza tuturor proceselor legate de aria intervențiilor chirurgicale, cât și activitatea de asistență în consultație externă. Această certificare este dovada că toate procedurile efectuate au un sistem de calitate protocolizat.
Sursa: Comunitatea de Madrid – Spitalul de La Princesa promovează tehnici de chirurgie minim invazivă în intervențiile de chirurgie cardiacă