Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 4 martie, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a miniștrilor de externe din statele membre NATO, la care au mai luat parte miniștrii de externe ai Suediei și Finlandei, precum și Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell.
Discuțiile s-au concentrat pe agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, impactul acestei crize asupra securității în Vecinătatea Estică a Alianței, în special asupra regiunii Mării Negre, și la nivel european și euroatlantic, precum și pe acțiunile de răspuns ale Alianței Nord-Atlantice, cu accent pe măsurile privind consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic.
Șeful diplomației române a subliniat implicațiile grave de securitate, fără precedent, care decurg în mod direct din decizia Rusiei de încălcare a ordinii internaționale bazate pe reguli, atât pentru regiunea Mării Negre, cât și la nivel european, euroatlantic și global.
Ministrul Bogdan Aurescu a accentuat că, în acest context, este necesară regândirea fundamentală a conceptului, structurii și elementelor constitutive ale posturii NATO pe Flancul Estic, având în vedere că circumstanțele actuale sunt substanțial diferite față de momentul în care a fost proiectată actuala abordare privind Flancul Estic. Astfel, ministrul afacerilor externe a arătat că este necesar să se aibă în vedere prezența forțelor armate și echipamentelor militare ale Rusiei în Ucraina și în Belarus, față de momentul ocupării ilegale a Crimeii, în 2014.
Șeful diplomației române a reiterat necesitatea consolidării semnificative cel puțin pe termen mediu a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră, prin dislocarea de forțe aliate și a pledat, din nou, pentru constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România.
Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a informat, în context, despre anunțul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, după desfășurarea ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 1 martie, cu privire la creșterea procentului din PIB alocat bugetului apărării de la 2%, cât este în prezent, la 2,5% – anunț apreciat la nivel aliat.
Totodată, a subliniat necesitatea continuării sprijinului acordat Ucrainei și a prezentat măsurile luate de România în acest sens, inclusiv crearea unui centru logistic (hub regional) pentru colectarea și facilitarea tranzitului asistenței umanitare către Ucraina, de asemenea anunțată de Președintele României la 1 martie.
Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit și la importanța continuării consolidării sprijinului acordat partenerilor Alianței – Ucraina, R. Moldova și Georgia, în vederea creșterii rezilienței acestora.
În marja reuniunii, ministrul Aurescu a avut o serie de contacte cu mai mulți omologi care au adresat mulțumiri deosebite pentru modul în care România a facilitat accesul în țara noastră a cetățenilor acestor state și a cetățenilor ucraineni care se refugiază din cauza agresiunii Rusiei.