Departamentul de Egalitate și Feminism inițiază o anchetă împotriva unui lanț multinațional de modă care activează în Catalonia și are doar cele mai mici dimensiuni (XS/S), în cadrul Planului de acțiuni pentru combaterea presiunii estetice care a fost aprobat astăzi ca Acord de Guvern și care înființează și o Comisie interdepartamentală pentru elaborarea și monitorizarea acestuia. Elaborarea Planului va avea participarea entităților, experților și acelorași sectoare implicate
Planul urmărește combaterea presiunii estetice, pentru a da un răspuns politic violenței a canoanelor estetice care produc și perpetuează stereotipuri de gen și discriminări, rasiale și capacitare. Presiunea estetică care este o formă de violență împotriva femeilor care are ca scop disciplinarea lor: ce și cât ar trebui să mănânce, cum ar trebui să se îmbrace sau cum își pot împiedica fața sau corpul să-și exprime vârsta.
În plus, acțiunile acestui Plan vor avea ca scop eradicarea acestei violențe și creșterea conștientizării sociale cu privire la impactul presiunii estetice asupra bunăstării fizice și emoționale de-a lungul întregii vieți. ciclu de oameni, în special cel al femeilor. În acest sens, este imperativ să se îndrepte spre o nouă normalitate feministă în care femeile să fie confortabile cu corpul lor, deoarece idealurile de frumusețe impuse de patriarhat nu pot fi acceptate în continuare ca fiind normale.
) Aceste acțiuni împotriva unui lanț multinațional au fost inițiate în urma primirii unei plângeri prin formularul online pe care Departamentul l-a pus la dispoziția publicului și care este disponibil pe site-ul Departamentului pentru Egalitate și Feminisme. Plângerea se referă la modul în care hainele acestui magazin pentru femei sunt piese care pot fi purtate doar de femeile cu tenul de fete, precizând că acest ten ca corp prepubertal și premenstrual, deși nu este un magazin destinat copiilor de sex feminin. Se mai adauga ca hainele oferite nu ar fi potrivite pentru fete, deoarece ar incita la o sexualizare a corpului (corsete, decolteuri, topuri sub piept, pantaloni scurti la fese).
Acțiunile deschise de Egalitate și Feminisme urmăresc să determine eventualele discriminări prin aspectul fizic pe care o poate suporta compania, întrucât exclude persoanele care poartă mărimi medii sau mari. Documentele care susțin această anchetă oferă indicii că faptele presupuse ar putea încălca dreptul la egalitate de tratament și nediscriminare și ar putea aduce atingere demnității persoanelor și a liberei dezvoltări și liberei exprimari, fără nicio discriminare, a propriei personalități și abilități personale, ceea ce este garantat de Lege 19 / 2020, de 30 decembrie, privind egalitatea de tratament și non- Discriminare. În special, ar putea contraveni scopului legii de a preveni orice formă de discriminare pe motive de aspect fizic, adăugând că practica vânzării exclusiv și excesiv de mici ar putea prezenta un risc de promovare a unor posibile tulburări grave de alimentație la o parte a populației. a copiilor, adolescenților și tinerelor. Ne îndreptăm spre o nouă normalitate fără presiune estetică
Presiunea estetică pe care o experimentează în mod constant femeile trebuie să înceteze să mai fie normală, deoarece provoacă nemulțumiri permanente față de organism pe tot parcursul vieții. Nu este neobișnuit ca femeile să fie judecate în mod continuu după aspectul lor fizic și să impună idealuri de frumusețe asupra corpului care este acceptat și dorit. Nici nu poate fi normal ca femeile să se simtă anxioase dacă se îngrașă sau îmbătrânesc, sau să nu mai facă sport sau să meargă la plajă pentru că le este rușine să-și învețe corpul. Toată această presiune întărește stereotipurile de gen și afectează stima de sine.
Conform datelor Asociației împotriva Anorexiei și Bulimiei din Catalonia din , procentul 47 de fete dintre eu ani doresc să slăbească, iar cei 28% au ținut vreodată dietă pe cont propriu și fără sfaturi profesionale. Aceste boli, conform datelor de la Departamentul de Sănătate, afectează în jur de 30. adolescenți și tineri din Catalonia, aproximativ 5% dintre fete.
Guvernul denunta ca presiunea estetica este data in multe situatii cotidiene. De exemplu, este presiunea estetică faptul că corpurile care apar la televizor, în filme, pe rețelele de socializare sau în reclamă sunt corpuri citite ca fiind „perfecte”, tinere și slabe, în unele cazuri chiar sub niveluri sănătoase, care creează un imaginar social în care sunt corpuri în afara normei. Este, de asemenea, o presiune estetică faptul că în magazinele de îmbrăcăminte nu există adesea mărimi peste 41 sau 42, o excludere care afectează stima de sine zilnică, în special cea a femeilor mai tinere. Altele expresii ale presiunii estetice pe care o primesc femeile sunt „operația de bikini” permanentă, care face ca multe femei să țină aproape întotdeauna dietă, sau faptul că trebuie să arătăm ca 20 ani când le avem 40, sau că făcând acest lucru 47 ar trebui să pară că suntem mai aproape de 41.
Prin urmare, ca orice violență de gen, presiunea estetică trebuie semnalată astfel încât să înceteze să fie normalizat și trebuie recunoscut că are un impact diferit în funcție de vârstă, dizabilitate, culoarea pielii sau expresia genului.
Din toate aceste motive, Departamentul pentru Egalitate și Feminism elaborează acest Plan de acțiuni pentru combaterea presiunii estetice, cu măsuri de conștientizare și prevenire, reglementare reglementară, sancționare, însoțire și reparare a paguba cauzata.
Un plan cu 4 axe
Măsurile ale Planului de Acțiune pentru Combaterea Presiunii Estetice sunt structurate în jurul a patru axe strategice, care sunt Publicitatea, Consumul și Alimentația; Retele sociale; Cultură și media; şi Sfera socială care cuprinde, printre altele, lumea muncii şi a sportului
Pe lângă cercetările iniţiate, se vor desfăşura şi alte acţiuni în legătură cu controlul mărimii. La solicitarea Departamentului pentru Egalitate și Feminism, Agenția Catalană pentru Consum va examina modul în care se aplică în practică reglementarea europeană a mărimii în magazinele de îmbrăcăminte.
Întotdeauna Dacă hainele sunt etichetate cu insigna EUR, trebuie îndeplinită o clasificare a mărimii bazată pe mărimea corpului în centimetri, deci o mărime M sau L etichetată cu insigna EUR trebuie să aibă întotdeauna aceeași dimensiune. , indiferent de marcă.
Alte acțiuni care vor fi dezvoltate în cadrul Planului sunt:
Includerea educației continut despre presiunea estetica si efectele acesteia in scoli si institute, in cadrul programului Coeduca’t. Copiilor și adolescenților li se vor oferi instrumente pentru a-și iubi și accepta corpul și pentru a nu judeca oamenii în funcție de aspectul lor fizic. Designul a unei campanii de conștientizare pe rețelele de socializare, adresată în special tinerilor, cu privire la utilizarea filtrelor și retușurile foto pe rețelele de socializare și în publicitate. Adoptarea acordurilor sectoriale cu lumea reclamei și a modei, astfel încât reprezentarea organismelor să fie mai diversă și să se potrivească mult mai bine cu realitatea.
Încorporarea presiunii estetice în legislație
În cadrul cadrul planului, vor fi promovate modificări de reglementare în propria legislație, precum reforma Legii 16 / 2005 d’ egalitatea efectivă între femei și bărbați, să includă în mod expres presiunea estetică și să întărească cadrul de sancționare a Legii.
Se va modifica si Codul de contra. um să integreze toate domeniile de discriminare stabilite de Legea cu privire la egalitatea de tratament și nediscriminarea, așa cum este cazul discriminării pe bază de aspect fizic.
În plus, s’ va include abordarea presiunii estetice și a diferitelor forme de discriminare sexistă din Legea audiovizualului catalan, consolidarea competențelor Consiliului Audiovizualului Catalan în aceste chestiuni.
În paralel, guvernul spaniol va să fie îndemnat, prin modificarea reglementară corespunzătoare, să forțeze persoanele care folosesc rețelele sociale ca afaceri influențători ) pentru a indica dacă folosesc un filtru în fotografiile lor sau dacă le-au editat, așa cum au făcut deja Norvegia sau Regatul Unit. Sursa: Guvernul investighează un lanț care oferă doar dimensiuni mici ca una dintre primele măsuri în Planul de acţiune sau pentru combaterea presiunii estetice