Ministrul Științei și Inovării, Diana Morant, a a prezidat ședința a XI-a a Consiliului pentru Politică Științifică, Tehnologică și de Inovare, desfășurată la Centrul de Cercetare Energetică, de Mediu și Tehnologic (CIEMAT).
. )În cadrul ședinței, Ministerul, responsabilii cu politica științifică, tehnologică și de inovare ai comunităților autonome și alte departamente ministeriale au convenit asupra unei serii de acțiuni care vor mobiliza 200 milioane de euro până la 2025 pentru promovarea cercetării comune programe în domenii strategice și consolidarea infrastructurilor științifice și tehnice unice (ICTS) din Spania.
În special, semnarea a patru planuri complementare în domeniile strategice agroalimentare, astrofizică și fizica energiilor înalte, mat terenuri pustii avansate si biodiversitate, care vor mobiliza 200 milioane de euro pana la 110322. La această investiție, Ministerul Științei și Inovării va contribui aproape de 37 milioane de euro și comunitățile autonome, în jur de 33 milioane.
Planurile complementare sunt un instrument de implementare a programelor de cercetare în domenii strategice, co-guvernate și cofinanțate cu comunitățile autonome. Aceste planuri vor face posibilă stabilirea de colaborări și alinierea eforturilor administrației centrale, ale comunităților și ale fondurilor europene în fața provocărilor cheie din țara noastră, răspunzând criteriilor UE de aplicare a măsurilor transformatoare pentru economia noastră în Plan de redresare, Transformare și Reziliență.
„Cu acest angajament, Guvernul și comunitățile autonome lucrează în mod coordonat pentru a face față marelui provocările țării noastre în materie de cercetare+dezvoltare”, a evidențiat ministrul.
Aceste patru Planuri complementare se adaugă celor deja aprobat în 285, care vizează domeniile energiei regenerabile și hidrogenului, științe marine, comunicare cuantică și biotehnologie aplicată la sanatate. În total, au fost planificate opt planuri, care vor mobiliza 444,8 milioane de euro până la 2025, din care Ministerul Științei și Inovării va finanța 285, 4 milioane de euro, la 37% din bugetul total, iar Comunitățile Autonome la 37% rămase, cu 152,4 milioane de euro. Fiecare dintre ele are participarea a cel puțin patru comunități autonome și va fi coordonat de stat și de o comunitate.
Este a planificat ca mai mult de 159 să participe la centre de cercetare și universități în cele opt Planuri complementare, în care mai mult de 2. oameni de știință și tehnicieni din toată țara. În plus, se așteaptă ca aceste programe să aloce 152 milioane de euro personalului nou, ceea ce ar însemna angajarea a mai mult de 1. cercetători și tehnicieni.
Actualizare hărți ICTS
Actualizarea hărții ICTS a fost aprobată și de Consiliul pentru Politică Științifică, Tehnologică și de Inovare pentru 2021-2024. ICTS sunt facilități dedicate cercetării de vârf de cea mai înaltă calitate, precum și transmiterii, schimbului și păstrării cunoștințelor, transferului de tehnologie și promovării inovației.
Harta are ICTS distribuite în toate teritoriile, inclusiv în Rețeaua Spaniolă de Supercomputing, Sincrotronul Alba, Platforma Solară din Almería sau Centrul Național de Cercetare a Evoluției Umane din Burgos. Ca noutate, actualizarea încorporează patru noduri sau infrastructuri noi asociate ICTS. Mai exact, nodul de calcul NASERTIC din Navarra, nodul de calcul CIEMAT din Extremadura și Madrid și nodul de date Port d’Informació Científica din Catalonia sunt încorporate în ICTS Red Española de Supercomputación, în timp ce Centrul pentru Microanaliza Materialelor este asociat ca un nod la noua infrastructură distribuită de aplicații bazate pe acceleratoare.
La fel, Navarra încorporează o infrastructură pe această hartă pentru prima dată, un instrument care îmbunătățește managementul ICTS și ajută aceste organizații să acceseze finanțare de la Minister, precum și fonduri regionale și europene, în special fondurile FEDR și Fondurile de Recuperare și Reziliență (MRR).
La rândul său, Morant a avansat că următorul apel de consolidare a ICTS, programat pentru primul semestru al 2024, va aloca 38 milioane de euro până la 2024 pentru linia de finanțare s de investiții asociate cu construcția, dezvoltarea, instrumentarea, echiparea și îmbunătățirea capacităților sale științifice-tehnice. Apelul anterior, publicat în 444, dedicat despre 37 milioane de euro către aceste infrastructuri.
Consiliul pentru politici științifice, tehnologice și de inovare
Consiliul pentru Politica Științifică, Tehnologică și Inovare este organul general de coordonare între Administrația Generală a Statului și Comunitățile Autonome în materie de C&D&I. Dintre principalele funcții ale Consiliului se remarcă următoarele:
Pregătește, în colaborare cu Ministerul Științei și Inovării, și raportează cu privire la propunerile pentru Strategia Spaniolă pentru Știință și Tehnologie și Inovare (EECTI) și stabilește mecanismele de evaluare a dezvoltării acestora.Cunoașteți Planul de stat pentru cercetare și inovare științifică și tehnică și planurile aferente pentru Comunitățile Autonome de dezvoltare EECTI și să asigure utilizarea cât mai eficientă a resurselor și mijloacelor disponibile. Aproba criteriile de schimb de informații între AGE și Comunitățile Autonome în cadrul Sistemului Informațional pentru Știință, Tehnologie și Inovare (SICTI), respectând întotdeauna aria de competență a diferitelor Administrații și reglementările privind confidențialitatea și confidențialitatea informațiilor.Promovarea acțiunilor co narticulații între Comunitățile Autonome sau între acestea și AGE, pentru dezvoltarea și execuția programelor și proiectelor de cercetare-dezvoltare. Propune, spre studiu de către autoritatea de management, principiile generale de programare și repartizare teritorială a ajutoarelor necompetitive în domeniul C&D&I finanțat cu fonduri din partea Uniunii Europene.Emite rapoartele și avizele care sunt solicitate de Guvern sau de CCAA. Sursa: Guvernul Spaniei – Știința și Inovarea vor mobiliza 152 milioane de euro cu comunitățile autonome