Ministrul Consumatorului, Alberto Garzón, a susținut modelul de producție și consum de proximitate în fața amenințărilor și provocărilor globale precum schimbările climatice, pandemia sau războiul.
În discursul său la comemorarea lui de Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorului, Garzón a subliniat că, în ciuda progreselor înregistrate pentru a fi mai puțin dependent de exterior, mai puțin vulnerabil și mai durabil, mai sunt încă obiective de atins pentru a preveni evenimente precum pandemia sau instabilitatea internațională cauzate de războiul din Ucraina au „consecințe neîndoielnice” pe o bază de zi cu zi.
„Dacă a fost dezvăluit ceva de contextul pandemiei și de războiul este că avem nevoie de un model local de producție și consum care să dea naștere la o dependență mai mică de țările străine, care să provoace mai puține vulnerabilități și care să pună sustenabilitatea în centru”, a afirmat el.
Potrivit ministrului, deși două evenimente au arătat „puncțiile” actuale ale modelelor de producție și consum , acestea nu sunt singurele care ar trebui să ne pună în alertă, întrucât există „alte probleme și provocări eco-sociale care își au rădăcinile în modelele noastre de producție și consum”.
Având în vedere acest lucru, Garzón a arătat angajamentul Ministerului Consumatorilor de a „democratiza relațiile sociale de consum” și de a lupta împotriva „inegalităților” generate de un sistem în care, pe de o parte, „există consum excesiv „și, pe de altă parte, există persoane care nu își pot satisface cele mai elementare nevoi de hrană, locuință sau energie.
În acest sens, a subliniat că Guvernul „își va pune toate forțele pentru ca contextul actual să nu agraveze” acest tip de situație de sărăcie și a pledat pentru „reducerea cererii celor care au cel mai mult” pentru, în acest fel, a fost „redistribuirea veniturilor și a bogăției”. „Confruntarea acestor asimetrii sociale trebuie să fie și este o prioritate pentru un guvern progresist precum cel actual”, a insistat el.
Provocări care devin oportunități Garzón a reamintit și de Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorului că, în calitate de consumatori și cetățeni, „pe toți avem posibilitatea de a-i genera schimbări importante”.
Pentru a face acest lucru, ministrul Consumului a cerut să nu cadă în „anxietate eco” și să se uite la eco-social provoacă „o oportunitate de a reformula obiceiuri și stiluri de viață care să conducă la societăți mai sănătoase, mai corecte și mai echilibrate cu planeta.”
În acest sens, El a a reamintit că modelele de consum „nu trebuie să fie aleatorii, ci rezultatul unui proces de conștientizare”, pentru care consideră „esențial să existe informații despre întregul lanț de producție al unui produs”.
Sursa: Guve rnul Spaniei – Garzón revendică producția și consumul local în fața amenințărilor globale precum schimbările climatice, pandemia sau războiul