Victor Ponta, noul șef al stângii românești, nu a fost primit cu indulgență de mediile de informare. S-a spus despre el că este Domnul Futilescu, plastilina care umple găurile din PSD, marioneta și omul lui Nastase. Se repetă și în cazul său această viziune feudală asupra politicii în care fiecare este omul cuiva: Boc al lui Băsescu, Geoană al mogulilor, Ponta al lui Năstase.
Analiștii și liderii de opinie îi fac un portret de personaj inconsistent, beneficiarul fără vocație și forță al hazardului și jocurilor de culise. Ne putem întreba însă dacă această linșare prezumtivă nu este prematură? Nu cumva ne-am obișnuit cu o atitudine critica preconcepută și sterilă? Această cultură jurnalistică hipercritică în loc să fie tonică și să mențină treze conștiințele, nu a devenit oare demotivantă, sursă de depresie națională? S-ar putea crede că tirurile critice sunt interesate, că sunt parte a unui război mediatic de discreditare a adversarului, dar nu este întotdeauna adevărat. Cred că în multe cazuri e vorba de un simptom al psihologiei colective, de un mecanism de autovictimizare. Nu vreau să insist cu acest subiect acum, dar mi s-a părut semnificativă critica incontinentă bazată pe ipoteze și superstiții pe care o citesc în presă de o bună bucată de vreme.
Voi încerca să arăt mai departe de ce Victor Ponta nu se prezintă în acest moment ca un obiect de critică. În primul rând că este mai tânăr, prin urmare nu a avut la dispoziție prea multe ocazii pentru a se compromite. Nu am găsit nimic serios cu privire la moralitatea lui ca persoană publică. Multe speculații despre relațiile cu Adrian Năstase. Adrian Năstase este un politician poate corupt sau înfumurat, nu însă lipsit de anvergură. De un timp citesc săptămânal blogul pe care îl întreține. Chiar dacă nu sunt de acord cu toate opiniile exprimate, nu pot să nu recunosc forța analitică a unui politician care pare să fi evoluat învățând din propriile greșeli. Ar fi putut Victor Ponta să facă abstracție de Adrian Năstase sau să-l elimine pentru a apărea acum imaculat în fața jurnaliștilor? Desigur că nu. Din punct de vedere politic, Ponta a avut și are ce învăța de la Adrian Năstase. Victor Ponta nu are aproape deloc formație de ideolog. El aparține social-democrației prin adeziune și nu ca urmare a unei interpretări proprii. Adrian Năstase are însă capacitate de a teoretiza și este un observator experimentat care din păcate a reușit să-și facă o imagine proprie deplorabilă.
O altă dezamăgire a fost că Ponta nu a ridicat steagul reformării partidului și nu s-a delimitat de nimeni. Adevărul este însă că dacă vrea să realizeze ceva important în partid el nu-și poate permite această fantezie de a fi rebelul partidului. Dușmanul pe care nu îl poți învinge e mai bine să ți-l faci prieten, spune chiar și înțelepciunea populară. Victor Ponta are nevoie de un partid puternic pentru luptele politice și nu are nici un interes ca din funția de președinte să contribuie la slăbirea și divizarea lui. I se va putea reproșa lipsa de radicalism abia după ce această tactică se va dovedi ineficientă, iar PSD va continua să fie descris ca un partid „corupt, neo-comunist, nedemocratic, oligarhic, inconsecvent cu propriile decizii şi valori, dominat doar de o mână de lideri (cu mici excepţii, aceiaşi în ultimii 10 ani), fără perspective, fără coerenţă în mesaj şi cu electorat îmbătrânit” așa cum constata Victor Ponta însuși în documentul România Corectă.
Oricum ar fi, Victor Ponta este o speranță politică mai mare decât oricare altcineva în România din acest moment. Va fi el capabil ca în același timp să protejeze partidul și să-i menajeze sensibilitățile, dar și să-i impună penitența și rigoarea ideologică necesare? Va ști să negocieze în interior și să câștige autoritatea pentru a putea domina un PSD eterogen, divizat, dezorientat și cu orgolii inflamate? Până acum s-a dovedit a fi direct și spontan, fără antecedentele incomode și inhibițiile celor care l-au girat la congres. Dar, așa cum el singur spune într-un interviu, pe om nu-l cunoști cu adevărat decât atunci când are puterea. Abia acum vom ști prin urmare cine este sau poate deveni Victor Ponta.