Ministerul Afacerilor Externe salută adoptarea, de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (AG ONU), reunită în sesiune extraordinară de urgență, a rezoluției intitulate „Consecințe umanitare ale agresiunii împotriva Ucrainei”, cu o largă majoritate, de 140 membri ai ONU. România a co-sponsorizat, alături de 88 de State Membre ONU, rezoluția inițiată de Franța și Mexic. Împotriva rezoluției au votat 5 state membre ONU.

Susținerea acordată documentului reconfirmă sprijinul istoric de care a beneficiat, la 2 martie 2022, prima rezoluție privind situația din Ucraina generată de invazia și agresiunea Federației Ruse împotriva acestei țări, adoptată de Adunarea Generală a ONU în prima parte a celei de-a 11-a sesiuni de urgență, document intitulat „Agresiune împotriva Ucrainei”.

Rezoluția de la 24 martie reafirmă sprijinul pentru suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în limita granițelor sale recunoscute internațional, și subliniază necesitatea aplicării depline a Rezoluției Adunării Generale din 2 martie 2022. Marea majoritate a statelor membre ONU solicită încetarea imediată a ostilităților, condamnă încălcările dreptului internațional umanitar și cere respectarea deplină a prevederilor acestuia, documentul încurajând soluționarea conflictului prin mijloace pașnice.

De asemenea, documentul exprimă profunda îngrijorare privind deteriorarea situației umanitare din Ucraina, în special față de numărul ridicat de victime civile, printre care se numără și copii, precum și față de situația persoanelor strămutate sau refugiate, care necesită asistență umanitară.

Rezoluția conține, totodată, elemente de mesaj ferme cu privire la repercusiunile la nivel global ale agresiunii Rusiei, cu precădere la impactul conflictului asupra creșterii insecurității alimentare și energetice. Totodată, este subliniată necesitatea asigurării protecției civililor, fără discriminare, a personalului umanitar și medical, precum și a obiectivelor și infrastructurii indispensabile supraviețuirii populației civile.

Ca răspuns la amenințările ruse privind utilizarea armelor nucleare, precum și la acțiunile armate împotriva unor centrale nucleare ucrainene, Rezoluția exprimă îngrijorarea legată de consecințele grave, umanitare și de mediu, rezultate din accidente care ar putea surveni în urma bombardării infrastructurii nucleare ucrainene. Astfel, documentul subliniază obligativitatea garantării siguranței și securității întregii infrastructuri nucleare.

 

Sursa: MAE salută adoptarea, de către Adunarea Generală a ONU, cu o largă majoritate, a rezoluției cu titlul „Consecințe umanitare ale agresiunii împotriva Ucrainei”