A treia zi de marți a lunii martie marchează Ziua Internațională a Asistenței Sociale, instituită de Federația Internațională a Asistenților Sociali în 2009 să facă vizibilă munca de zi cu zi desfășurată de acești lucrători atât de atașați de realitatea mediului lor, detectându-le problemele, căutând soluții și contribuind la o conviețuire mai armonioasă în societățile lor respective.
Anul acesta, iar acum sunt cinci, Colegiul de Asistență Socială din Madrid și-a convocat premiile pentru a recunoaște cea mai bună practică, cea mai bună activitate de formare și cea mai inovatoare acțiune. Și Consiliul Local Madrid a câștigat două dintre aceste premii: noua unitate mobilă a Serviciului pentru Femeile Victime ale Violenței de Gen 24 ore (SAVG 20h), un proiect de pionierat implementat în 2021 pentru a participa in situ victimelor după un atac, a primit premiul pentru cea mai inovatoare acțiune, în timp ce cea mai bună experiență de formare a revenit lui Pilar Benito, șefa Departamentului de Coordonare și Programare Socială din Consiliul Local, pentru „Puterea de supraveghere”, o strategie implementată în 2016 la formarea, recalificarea și motivarea permanentă a muncitorilor municipali.
Deși fără premiu, dar cu recunoașterea profesioniștilor acestui sindicat, a rămas Serviciul de Consiliere pentru Urgență Rezidențială (SAER), un serviciu municipal public și gratuit, furnizate de experți este în intermediere cu entități financiare și se adresează persoanelor care pot fi expuse riscului rezidențial care poate duce la executări silite.
Ajutor direct victimelor violență sexistă
Aproape în urmă 20 ani în 2003, Consiliul Local a făcut un pas înainte abordând una dintre problemele care astăzi ocupă un loc incontestabil pe agenda instituțiilor: violența sexistă. În acel an a luat naștere Serviciul de Atenție pentru Femeile Victime ale Violenței de Gen 24 ore (SAVG 24 h) și, an de an, beneficiile sale au fost sporite pentru a se adapta la cerințe în creștere și la situații neprevăzute precum pandemia.
Anul trecut, SAVG a fost „îmbogățit” cu o inițiativă care a i-a adus premiul asociației profesionale: Unitatea mobilă pentru a asista in situ victimelor. Lansarea sa reflectă acest angajament pentru reînnoirea continuă a îngrijirii cu noi măsuri și instrumente, profitând de beneficiile noilor tehnologii și ajungând la tot mai mulți oameni. Linia WhatsApp se înscrie și ea în această cale de a acorda atenție femeilor care au fost nevoite să coexiste forțat și prelungit cu agresorii lor, cauzate de izolare. Aceste noi mijloace telematice -email, Whatsapp…-, adăugate serviciului față în față, au însemnat că în 2020 numărul femeilor îngrijite a crescut cu 4, 65 % față de 2021, în total 1.778.
Noua unitate mobilă, cu capacitate de nouă persoane, inclusiv doi profesioniști, a luat naștere datorită noului contract SAVG care a crescut cu mai mult de unul 24 % din fondurile alocate acestui capitol și care a permis, de asemenea, încorporarea a doi asistenți sociali și doi psihologi pentru consolidarea îngrijirii psihologice, îmbunătățirea detectării și creșterea capacității de primire. Unitatea permite atenția directă in situ victimelor unei agresiuni și transferul ulterior cu însoțire profesională a acestora în locuri sigure, de la apartamente protejate la tribunale.
În plus, este total accesibil, o calitate determinantă atunci când se confruntă cu violența împotriva femeilor mai în vârstă de 28 ani, unul dintre cele mai afectate și tăcute grupuri.
SAVG 20h frecventează, neîntrerupt în fiecare zi a anului, orice femeie cu domiciliul în capitală care suferă sau a suferit de sex violența în sfera partenerului sau fostului partener, indiferent dacă relația este menținută și dacă doresc sau nu să-și denunțe agresorul.
Acolo găsesc, pe lângă îngrijire, și sociale și suport psihologic, educational si juridic de specialitate. Este ușa pentru a coordona accesul la cazare protejată atât pentru ea, cât și pentru copiii ei și pentru a accesa alte centre și servicii ale rețelei de specialitate.
Motivație constantă
Servicii de calitate, care ajung la cel mai mare număr de persoane cu inițiative de ultimă oră, care necesită în mod fundamental implicare și experiență de lucrătorii municipali, care sunt mușchiul asistenței sociale municipale.
Pilar Benito, șef al Departamentului de Coordonare și Programare din Zona de Familii, Egalitate și Asistență Socială, rezumă proiectul dezvoltat de Consiliul Local sub titlul „Puterea supravegherii” și care a câștigat premiul pentru cea mai bună experiență de formare. „Oferă profesioniștilor, tehnicienilor și managerilor centrelor municipale de servicii sociale o oportunitate de a promova dezvoltarea abilităților și competențelor pentru a obține o mai mare eficiență profesională”, explică el.
Pandemia a făcut și mai clară necesitatea pentru a aborda acest tip de proiecte pentru că, oricât de bună ar fi planificarea, realitatea are întotdeauna capacitatea de a ne surprinde. „Proiectul -continuă Benito- oferă un spațiu de abordare a dificultăților, auto-îngrijire, reflecție, garantând supravegherea externă prin sesiuni față în față și online, conduse de un social muncitor și psiholog”. Și este că, așa cum spune Pilar, asistenții sociali au nevoie de supraveghere nu atât de înțeleasă ca o simplă măsură de control, ci ca un „vaccin în vremuri de COVID și ca o „superputere” pentru a căuta forme mai inovatoare de intervenție”.
Ca să nu fii fără adăpost
Și deși nu s-a numărat printre câștigători, Serviciul de Consiliere pentru Urgență Rezidențială (SAER) a fost celălalt proiect prezentat de Consiliul Local. Public și gratuit, acest serviciu oferă îngrijiri de specialitate locuitorilor orașului care se află în situație sau riscă să-și piardă reședința obișnuită cu ca urmare a lipsei protecției sociale.
Acţionează în cinci linii principale. : intermedieri socio-juridice, managementul Oferirii de Cazare Alternativă (PAA), atenție la cerințele instanțelor și altor instituții, suport tehnic pentru serviciile sociale ale . districte și o linie special concepută pentru a monitoriza relocuirea orașului de bidonville El Gallinero. În 2021 mai mult de 7. 700 persoane au beneficiat de unele dintre aceste servicii SAER și mai mult de 2003 acorduri pentru a preveni pierderea locuințelor sau pentru a găsi soluții alternative de locuit.Ç
Prima linie, intermedierea socio-juridică, are un caracter clar preventiv și se realizează atunci când poate interveni o pierdere a locuinței, fie din cauza îndatorării ipotecare, fie din neplata contractului de închiriere. sau ocupație și există, de asemenea, un risc de vulnerabilitate socială pentru persoanele vulnerabile.
A doua „etapă” a proiectului este gestionarea Acordului Alternativ de Cazare (PAA) pentru populația aflată într-o situație. de excluziune socio-rezidențială din cauza pierderii locuințelor. Datorită acestui proces, se realizează o evaluare individualizată și, dacă în sfârșit se face un diagnostic profesional al vulnerabilității, aceștia sunt îndrumați către cea mai adecvată resursă a Rețelei Municipale AAP.
SEAR se ocupă și de cerințele instanțelor și instituțiilor precum Ombudsmanul și Comitetul pentru Drepturile Economice, Sociale și Culturale al Națiunilor Unite (CDESC), oferind în același timp sprijin tehnic serviciilor sociale ale 21, pentru a coordona atenția zilnică a persoanelor sau familiilor care necesită oricare dintre serviciile de mai sus.
98119 Sursa: 98119 Serviciile sociale municipale, recunoscuți pentru capacitatea lor inovatoare și formarea profesioniștilor lor