Sindicatele din educaţie au decis declanşarea grevei pe 22 aprilie. Începând din această săptămână, profesorii nu vor mai trece în catalog notele şi calificativele elevilor. Nu vor fi ţinute orele în nicio şcoală, pentru a se dezbate proiectul Legii educaţiei, susţine liderul Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor. În paralel are loc un miting în Piaţa Victoriei, va fi organizat un marş spre Ministerul Educaţiei şi un pichet la Ministerul Muncii.
Profesorii din România au început de două săptămâni acţiunile de protest, nemulţumiţi de disponibilizările din toamnă, neplata drepturilor salariale câştigate în instanţe, lipsa dialogului social cu sindicatele înainte de elaborarea Legii educaţiei şi a învăţământului, reducerea a 15.000 de posturi din învăţământ, insuficienţa fondurilor pentru cheltuielile de personal pe 2010 pentru angajaţii din educaţie, scăderea veniturilor salariale ale personalului didactic începând cu luna ianuarie 2010 şi creşterea vârstei de pensionare propusă de Guvern.
Profesorii din Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) vor continua protestele în întreaga ţară, după ce sindicatele afiliate FEN din câteva judeţe au pichetet sediile prefecturilor.
Federaţia „Spiru Haret” a lansat un referendum în luna februarie printre membrii săi, salariaţi din învăţământ care se confruntă cu pierderea locurilor de muncă, diminuarea veniturilor şi pierderea unor sporuri, peste 70% dintre membrii federaţiei votând pentru cele patru forme de protest propuse: miting în Bucureşti, grevă de avertisment, boicotarea examenelor naţionale şi grevă generală. Printre acţiunile de protest stabilite de aceştia se înscriu şi trimiterea unei delegaţii la Bruxelles, sesizarea Curţii Europene a Drepturilor Omului, lansarea unui sondaj de opinie în rândul membrilor de sindicat privind Legea educaţiei şi salarizarea personalului din sistem, boicotarea probelor examenelor naţionale (care ar trebui să înceapă la jumatatea lunii aprilie) şi blocarea sfârşitului de an şcolar.
Şi sindicaliştii din învăţământul superior, din federaţia „Alma Mater”, au anunţat organizarea de proteste şi mitinguri locale, iar în cazul în care cererile nu le vor fi îndeplinite ar putea organiza greva generală la începutul lunii iunie.
Potrivit graficului de proteste stabilit de consiliul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), până pe 2 aprilie vor avea loc mitinguri, pichetări şi greve de avertisment în toată ţara, iar în perioada 12-30 aprilie vor fi pichetate sediile Guvernului şi Ministerului Educaţiei. Între 1 şi 15 mai vor fi organizate mitinguri de protest la nivel central, care vor fi urmate de depunerea unor plângeri împotriva Guvernului la organismele internaţionale.
În perioada 15-31 mai va fi organizată o grevă de avertisment la nivelul întregii ţări, urmând ca Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ să se pregătească de grevă generală în prima decadă a lunii iunie, care ar putea duce la blocarea anului şcolar 2009-2010.
Ministerul Educaţiei susţine că federaţiile sindicale s-au pripit luând decizia organizării protestelor, deoarece vor fi găsite soluţii pentru rezolvarea nemulţumirilor. Reprezentanţii instituţiei precizează că vor chema sindicaliştii şi reprezentanţi ai ministerului Muncii la o întâlnire, pentru a clarifica o serie de interpretări legate de acordarea sporurilor.
Guvernul a emis pe 9 martie o ordonanţă de urgenţă potrivit căreia plata sumelor câştigate de profesori prin hotărâri judecătoreşti se va face eşalonat, în perioada 2011-2013.