Galerie foto

Declarații susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă la începutul ședinței de guvern


[Check against delivery]

Nicolae Ciucă: Bună ziua! Începem ședința de guvern. O să fac apel la toți miniștrii, astfel încât pe baza deciziei pe care am luat-o, ieri, în coaliție, privind evaluarea măsurilor socio-economice, pe care Guvernul trebuie să le întreprindă, astfel încât să putem să continuăm măsurile de protejare a populației și a economiei, să finalizați toate elementele de analiză și de impact, astfel încât, până luni, când va avea loc ședința finală de coaliție, să putem să facem public anunțul cu setul de măsuri care vor fi adoptate.

În ședința de astăzi vom adopta o ordonanță de urgență prin care vom institui o serie de măsuri în vederea creșterii gradului de absorbție pentru fondurile europene și, în acest sens, pentru toți beneficiarii Programului Operațional Infrastructură Mare, Taxa pe Valoarea Adăugată va fi suportată de la bugetul de stat pentru domeniile care privesc dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor și creșterea producției de energie din resurse regenerabile mai puțin exploatate și aici vorbim de biomasă, de biogaz și geotermal și, desigur, sunt o serie de alte elemente de decizie, pe care le vom lua, astfel încât fondurile europene să poată fi direcționate către domeniile unde este cea mai mare nevoie de ele.

Tot în baza unei hotărâri, pe care am luat-o ieri, în coaliție, vom adopta un act normativ, prin care vom suplimenta bugetul la Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, cu aproximativ 15,5 miliarde: 10 miliarde vor fi destinați pentru construcția și modernizarea drumurilor, iar 5,5 miliarde pentru extinderea rețelei de gaze. În felul acesta, suma totală a programului va fi de 65,5 miliarde și ea va viza, cu preponderență, modernizarea drumurilor, extinderea rețelelor de apă și canalizare și, așa cum menționam, extinderea rețelei de gaze.

Având în vedere impactul pe care îl produce actuala criză și, în mod special, actuala criză a prețurilor la energie și gaze, precum și efectele generate de războiul din Ucraina, vom adopta un act normativ, prin care vom continua să protejăm economia și locurile de muncă și, astfel, pentru companiile unde se încetează activitatea vom asigura o indemnizație lunară similară celei plătite în perioada de pandemie, respectiv 75% din salariul de bază.

Sunt trei acte normative pe care Ministerul Mediului le-a înaintat spre analiză și aprobare. Primul dintre ele se referă la măsuri astfel încât să putem să combatem episoadele repetate ale incendiilor necontrolate, inclusiv în proximitatea Capitalei, și acestea trebuie oprite. Astfel, prin ordonanță de urgență, includem aceste fapte la categoria infracțiunilor. Cel de-al doilea se referă la o campanie de împădurire. Discutăm de împădurirea a 25.000 de hectare până la finele anului 2023 și în perioada 2024 – 2026 aprobăm împădurirea a 30.000 de hectare. Al treilea act normativ vizează măsuri pentru îmbunătăţirea supravegherii calităţii aerului şi astfel, printr-un program de 57 de milioane de lei, se vor extinde capacităţile de monitorizare pe care Ministerul Mediului le gestionează.

În încheiere, insist pe a identifica în continuare măsurile pe care trebuie să le luăm astfel încât să putem să asigurăm funcţionarea normală a tuturor domeniilor de activitate şi, în felul acesta, în funcţie de evoluţia şi dinamica aprobări şi avizării documentelor, vom fi pregătiţi să desfăşurăm activităţi în regim de urgenţă la nivelul Guvernului. Vă mulţumesc.

Sursa: Ședința de guvern din 6 aprilie