Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat miercuri, 6 aprilie 2022, în prima zi a reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, desfășurată la Bruxelles în perioada 6-7 aprilie, la discuția privind Noul Concept Strategic al Alianței, care va fi negociat în următoarea perioadă și adoptat de șefii de stat sau de guvern ai statelor NATO la Summitul de la Madrid din luna iunie 2022.
În cadrul discuțiilor, ministrul de externe Bogdan Aurescu s-a referit la mizele ridicate ale acestui document, a cărui oportunitate a susținut-o pentru prima dată încă de la reuniunea ministerială de externe a NATO din luna noiembrie 2019, fiind primul ministru aliat de externe care a indicat această necesitate strategică.
Șeful diplomației române a subliniat că, în contextul impactului negativ al crizei generate de Rusia asupra securității în Vecinătatea Estică a Alianței, în special asupra regiunii Mării Negre, și la nivel european și euroatlantic, Noul Concept Strategic trebuie să reflecte adecvat aceste schimbări majore care au afectat grav echilibrul de securitate la nivel regional și euroatlantic.
A susținut, de asemenea, că amenințarea pe care o reprezintă acțiunile Federației Ruse trebuie să se regăsească în modul în care Conceptul Strategic abordează relația Alianței cu acest stat, aceste acțiuni constituind principala amenințare la adresa securității aliate. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat că acest proces trebuie să pornească de la necesitatea consolidării apărării Aliaților și a descurajării proiectate de Alianță, cu referire inclusiv la transformarea și consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic și la Marea Neagră.
Șeful diplomației române s-a referit și la necesitatea ca Noul Concept Strategic să dezvolte funcția NATO de prevenire, management al crizelor și de răspuns la acestea și să faciliteze întărirea parteneriatelor Alianței, prin elaborarea unei agende adaptate și în același timp strategice dedicate acestora. De asemenea, documentul trebuie să reflecte adecvat importanța politicii ușilor deschise și să dezvolte conceptual și practic măsuri pentru creșterea rezilienței aliaților, prin elaborarea unei agende adaptate și în același timp strategice, precum și pe cea a partenerilor, aceste aspecte fiind interconectate.
Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, de asemenea, că noua viziune care va ghida acțiunea Alianței pentru cel puțin următorul deceniu trebuie să pună accent pe reconfirmarea apărării colective ca sarcină fundamentală prioritară a NATO, inclusiv din perspectiva consolidării substanțiale a posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic. Bogdan Aurescu a punctat că NATO trebuie să fie la înălțimea ei responsabilității sale de prezervare a păcii și securității în spațiul euroatlantic.
Reuniunea ministerială de externe a NATO de la Bruxelles va continua joi, 7 aprilie, cu două sesiuni distincte, prima cu participarea partenerilor din Ucraina, Australia, Coreea de Sud, Georgia, Finlanda, Japonia, Suedia, Ucraina, Noua Zeelanda, și a Înaltului Reprezentat pentru politica externă și de securitate al UE. A doua sesiune va fi dedicată implicațiilor agresiunii ruse asupra Ucrainei pentru securitatea euroatlantică.
Miniștrii de externe aliați vor aproba Carta Acceleratorului NATO pentru inovare în domeniul apărării, vor andosa agenda referitoare la provocările comune de securitate cu partenerii din Asia-Pacific și raportul asupra amenințărilor hibride.
De asemenea, ministrul de externe Bogdan Aurescu va participa și la evenimentul dedicat inaugurării biroului din Bruxelles al think tank-ului GLOBSEC, ca vorbitor de onoare în cadrul dezbaterii dedicate securității europene.