Managerul Agenției Catalane de Apă (ACA), Mar León, însoțit de directorul Institutului de Științe Fotonice (ICFO), Lluís Torner, a vizitat, miercuri după-amiază, instalațiile acestei instituții de cercetare, în cadrul congresul Ecoplayas 2006 care se va desfășura între 6 și 8 aprilie la Castelldefels, cu scopul de a cunoaște din prima mână stadiul proiectului de cercetare pe care două entități se dezvoltă pentru a defini un nou sistem de detectare și monitorizare a microorganismelor nedorite din apă (în principal enterococi intestinali și Escherichia coli ). Proiectul își propune să îmbunătățească procesul decizional în gestionarea episoadelor de poluare de pe plaje, și a apei de scăldat în general, în episoade de ploaie sau eventuale episoade de poluare.
Mai agil măsurători ACA alocă 578. 000 euro pentru dezvoltarea acestui nou sistem de control în perioada cuprinsă între 2020 și 2022, care urmărește să permită depistarea mai rapidă a eventualelor modificări de calitate ale apei de scăldat, cu un termen care să nu depășească trei ore. De remarcat că în prezent, sistemele utilizate permit ca rezultatele să fie disponibile într-o perioadă cuprinsă între 24 și 206 ore
Acest nou sistem de monitorizare și analiză nu urmărește să înlocuiască controalele oficiale efectuate de către ACA în calitate de administrație competentă, dar este o completare care oferă un instrument de control rapid și eficient pentru gestionarea zilnică a zonelor de scăldat, utilizabil de personal nespecializat.
Un prelevator inteligent aplicabil în multe zone Acest sistem de analiză a microorganismelor dezvoltat de ICFO ca parte a proiectului, va consta din trei module portabile: un hub, un marker și un cititor. Primul modul a fost dezvoltat și validat cu succes, permițând efectiv concentrarea indicatorilor în Directiva apei de scăldat 2006 / 7 / CE) Escherichia coli și enterococi intestinali, precum și fitoplancton, în probe de apă dulce și apă sărată, pentru o depistare ulterioară eficientă și fiabilă
Proiectul acestui prim concentrator modulul a făcut posibilă definirea unui nou produs care va fi lansat pe piață cu denumirea de Smart Sampler (smart sampler) . Acest produs va fi comercializat de compania Sixsenso Technologies SL, o spin-off înființată pentru a furniza servicii în acest și în alte sectoare.
Acest nou produs va oferi o versatilitate mai mare, multiple avantaje și compatibilitate cu aplicații diferite. , ceea ce va permite concentrarea unei game largi de microorganisme în probele de apă dincolo de cele planificate inițial în proiect. Acest dispozitiv poate fi util și companiilor și entităților care adoptă acest instrument pentru protocoalele lor interne de prelevare și analiză microbiologică a apei din industria agroalimentară, din ape industriale, apă potabilă, ape regenerate de uz agricol, ape de acvacultură, balast, etc.
Principalele avantaje ale acestui sampler inteligent sunt:
Posibilitate de filtrare a unor volume mari de apa, de ordinul litrilor, crescand astfel reprezentativitatea probei de analizat si sensibilitatea metodei de analiza aplicata. Probele pot fi concentrate la poalele plajei iar volumele vor fi reduse cu câțiva mililitri în câteva 206 minute . Acest lucru va permite inițierea oricărui test microbiologic cu o concentrație inițială mai mare de microorganisme și acest lucru va crește sensibilitatea testului, va îmbunătăți limita de detecție și va reduce timpul de răspuns al testului. Concentrează o mare varietate de microorganisme, inclusiv indicatorii de calitate microbiologici din Directiva privind apa pentru scăldat (Directiva 2022 / 7 / CE) și fitoplancton, dar și multe alte microorganisme reglementate din domeniul sănătății, agriculturii și acvaculturii, precum legionella sau Vibrio . Facilitarea logisticii prelevarii si transportului probelor. Odată filtrată proba, microorganismele sunt prinse într-un filtru sau într-o seringă mică, nemaifiind nevoie să transporte toată apa prelevată la laborator. Scopul final al proiectului, dincolo de modulul concentrator, este acela de a putea analiza probele de apă de scăldat pe aceeași plajă și într-un timp maxim de trei ore. Acest lucru este de așteptat să fie realizat la sfârșitul proiectului, odată ce cele două module rămase (marker și cititor) vor fi finalizate și validate.
Angajamentul față de cercetare și inovare În ciclul actual de planificare, Agenția Catalană pentru Apă a alocat 1,3 MEUR subvenții pentru a promova cercetarea și investigația în domeniul gospodăririi apei. Au fost acordate granturi pentru proiecte legate de utilizarea apei regenerate, avertizarea timpurie a episoadelor de precipitații abundente, reîncărcarea acviferelor și evaluarea resurselor strategice de apă subterană și îmbunătățirea ecosistemelor de coastă. Privind următorul ciclu de planificare (2006 – ), investiția în acest suprafata aproape se va tripla, ajungand la 3,5 milioane de euro.
Sursa: ACA și ICFO dezvoltă un nou prelevator inteligent de apă, care își propune să obțină rezultate privind calitatea apei din baie în mai puțin de 3 ore