Secretarii de stat Daniela Gîtman și Iulian Fota au avut joi, 7 aprilie 2022, consultări cu secretarul general din cadrul Ministerului federal pentru afaceri europene și internaționale al Republicii Austria, Peter Launsky-Tieffenthal.
Întrevederile au evidențiat interesul celor două părți pentru consolidarea dialogului politico-diplomatic bilateral, fiind abordate teme de actualitate de interes reciproc, atât în planul relațiilor bilaterale, cât și în ce privește cooperarea în domeniul afacerilor europene și evoluțiile situației de securitate din Ucraina.
Secretarul de stat Daniela Gîtman a salutat nivelul avansat al relațiilor economice bilaterale, Austria fiind de mulți ani al doilea cel mai mare investitor străin în economia României. Cei doi oficiali au evidențiat importanța continuării stimulării schimburilor comerciale şi a investițiilor, precum și a cooperării sectoriale, fiind evidențiat potențialul oferit de domenii precum cel energetic, al tranziției verzi, dezvoltării durabile, schimbărilor climatice, afacerilor sociale, digitalizării și conectivității. Totodată, a fost evidențiată importanța consolidării cooperării în domeniul educației, inclusiv din perspectiva promovării învățământului dual.
Secretarul de stat pentru afaceri europene a evocat puntea solidă de legătură dintre cele două țări reprezentată de comunitatea românească din Austria, aflată în continuă creștere, precum și aportul său activ la societatea austriacă. Partea austriacă a apreciat contribuția deosebită, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, a unor categorii profesionale precum lucrătorii români din sectorul îngrijirii sau din cel agricol din Austria. Cele două părți au susținut, în context, importanța consolidării cooperării bilaterale în domeniul afacerilor sociale, astfel încât lucrătorii români, atât din sistemul de îngrijire austriac, cât și din alte domenii, să beneficieze de cele mai bune condiții de muncă.
Discuțiile dintre cei doi demnitari au prilejuit și o trecere în revistă a evoluțiilor în raport cu agenda curentă de la nivelul Uniunii Europene. În context, ambele părți au exprimat dorința comună de dezvoltare a cooperării dintre cele două țări în plan european si regional, prin inițiative cu valoare adăugată, inclusiv în direcția sprijinirii parcursului european al statelor din Balcanii de Vest în cadrul politicii de extindere și pentru consolidarea rezilienței acestei regiuni, ca parte a obiectivului mai larg de întărire a rezilienței Uniunii. Ambii demnitari au reiterat necesitatea organizării cât mai rapid a Conferințelor Interguvernamentale cu Albania și Republica Macedonia de Nord, precum și necesitatea menținerii angajamentului european față de partenerii din regiune.
În cadrul discuțiilor au fost abordate și alte subiecte de interes prioritar în raport cu agenda europeană, precum schimbările climatice și problematica energetică, în special din perspectiva crizei actuale a prețurilor la energie și a evoluției negocierilor privind pachetul Fit for 55, evoluția discuțiilor privind reforma spațiului Schengen și gestionarea migrației. În context, secretarul de stat Daniela Gîtman a reiterat obiectivul României privind aderarea la spațiul Schengen, evocând argumentele privind îndeplinirea de către România a criteriilor prevăzute de acquis, precum și acțiunea responsabilă și în deplin spirit al solidarității europene de gestionare a situației de la frontiera cu Ucraina și de acordare a sprijinului necesar pentru refugiații ucraineni, aspecte apreciate în mod deosebit de către demnitarul austriac.
Secretarul general Peter Launsky-Tieffenthal a fost primit și de secretarul de stat Iulian Fota, în discuție fiind abordate relațiile cu statele Vecinătății Estice și aspecte ale situației de securitate regionale.
Secretarul de stat Iulian Fota a condamnat în cei mai fermi termeni agresiunea Federației Ruse în Ucraina, subliniind importanța menținerii unității și coordonării la nivelul Uniunii Europene, precum și cu partenerii cu viziuni similare. A evidențiat angajamentul României pentru formularea unui răspuns robust la agresiunea rusă, inclusiv prin intermediul pachetelor de sancțiuni adoptate la nivelul UE. A evidențiat nevoia unei anchete internaționale privind posibilele crime de război comise de trupele ruse în Ucraina și necesitatea tragerii la răspundere a celor responsabili, în conformitate cu normele și principiile de drept internațional. A reliefat importanța identificării la nivelul UE de surse alternative de energie, inclusiv dezvoltarea energiei verzi, regenerabile, pentru a înlocui livrările din Rusia.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice a evidențiat sprijinul României, pe multiple planuri, pentru Ucraina și poporul ucrainean. Totodată, a menționat asistența oferită de autoritățile române Republicii Moldova pentru gestionarea consecințelor agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, informând cu privire la rezultatele Conferinței internaționale de sprijin pentru Republica Moldova (Berlin, 5 aprilie), co-prezidată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și omologii din Germania și Franța.
În încheiere, secretarul de stat Iulian Fota a evidențiat consecințele și învățămintele preliminare ale actualei crize de securitate din Ucraina asupra situației geopolitice la nivel regional și european, între care necesitatea adoptării unui comportament ferm în relația cu Federația Rusă. A evidențiat importanța combaterii dezinformării prezente la nivelul comunității internaționale și în statele partenere din regiunea Mării Negre și din Balcanii de Vest. În context, a subliniat importanța creșterii rezilienței statelor partenere din Vecinătatea Estică, Republica Moldova, Georgia și Ucraina, alături de întărirea sprijinului pentru acestea, în sensul consolidării procesului de reforme democratice și a rezilienței prin intermediul tuturor instrumentelor și mijloacelor disponibile la nivelul UE.