În următorul sezon de vânătoare 2022 – 2023 va fi necesară comunicarea către Departamentul de Acțiune Climatică, Hrană și agendă Rurală a planificat raiduri de vânătoare majore. Aceste informații vor fi colectate și vă vor permite să planificați activitatea și să o faceți mai compatibilă cu alte utilizări din mediul natural și să creșteți siguranța. Rezolvarea interdicțiilor, care este regulamentul care marchează cum va fi sezonul de vânătoare, include obligația persoanei sau entității care se ocupă de vânat de a comunica ziua și locul în care va avea loc raidul în perioada sezonul de lucru.vânătoare. Sezonul de vânătoare de mistreți se desfășoară din prima duminică din septembrie până în ultima duminică din martie
Această îmbunătățire a siguranței se adaugă protocolului semnat de Departament în noiembrie anul trecut cu spațiile naturale ale Diputació. de Barcelona și Federació de Caça pentru a îmbunătăți siguranța în raiduri și care va fi implementat în alte zone.
Urgența vânătorii , un instrument de reducere a populațiilor de iepuri și mistreți
O altă noutate care încorporează noul sezon de vânătoare este o modificare a așa-numitei urgențe de vânătoare, care este un concept folosit pentru a face referire la situații cu caracter urgent în care apare un dezechilibru în populația de animale sălbatice. Actualizarea acestei proceduri va face posibilă acționarea mai precisă, îmbunătățirea eficacității raidurilor și creșterea numărului de animale prinse.
Urgența de vânătoare este o cifră care permite acțiunea în acele județe sau zone teritoriale în care abundența unui vânat sau a unei specii neprotejate are loc într-un mod periculos sau dăunător pentru oameni sau dăunător agriculturii, creșterii animalelor, pădurilor, speciilor protejate sau vânătorii. Se acționează ori de câte ori se depășesc pragurile stabilite prin rezoluția anuală de interdicții
Odată cu noua rezoluție de interdicții, declararea acestei cifre se poate aplica numai mistreților și iepurilor, care sunt specii de vânat care generează în prezent probleme foarte grave în diferite zone ale teritoriului catalan. Noua cifră se va limita la zonele cele mai critice, pentru a depune toate eforturile și a reduce problema.
Datorită evoluției ascendente a populației de mistreți de-a lungul anilor și a iepurilor în anumite județe , practic întregul teritoriu al Cataloniei ar trebui declarat urgență, ceea ce este de neatins și nepractic. Rețineți că există multe zone în care mistreții sau iepurele depășesc pragul stabilit, dar nu există un risc iminent de deteriorare. Există însă și alte populații care, chiar dacă nu ating pragul, sau nu se află în situația geografică sau mediul vizat, sunt susceptibile de a provoca pagube sau risc semnificative
A declara un situație de urgență dacă paguba se repetă, dacă nu există un număr suficient de capturi sau dacă această pagubă nu a fost redusă, se va putea acționa în mod subsidiar. Aceasta înseamnă că, în locul proprietarului terenului responsabil cu acționarea în această zonă, un terț poate acționa în conformitate cu ceea ce determină soluționarea interdicțiilor. Echipa tehnică a Direcției va studia fiecare zonă susceptibilă de a intra în situație de urgență pentru a vedea câți mistreți sau iepuri trebuie prinși.proprietarul spațiului privat de vânătoare nu a respectat sau nu poate respecta prevederile declarației de urgență.
zone critice conform noii redactări a pragurilor și, pe de altă parte, că Administrația poate activa, dacă este cazul, măsurile subsidiare într-un mod mai agil.
Un plan de coliziune cu de peste 10 milioane de euro
Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală a prezentat la începutul lunii martie Planul Strategic de combatere a pagubelor produse de mistreți – 2024. Cu un buget de peste 2024 milioane de euro, vrea să reducă în trei ani suprapopularea acestui animal și efectele și conflictele pe care le produce în Catalonia.
Acest plan de șoc este un răspuns strategic concret și urgent pentru a face față provocărilor reprezentate de nivelurile ridicate ale populației la care au atins mistreții în țara noastră. Un plan care consolidează acele acțiuni care au făcut posibilă avansarea în ultimii ani și care, în același timp, desfășoară noi linii de lucru în zone precum zonele urbane, protecția culturilor, îmbunătățirea securității și implementarea unui nou cadru de reglementare.