Luni, 11 Aprilie 2022

Galerie foto

***

COMUNICAT DE PRESĂ


 

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o întrevedere cu delegația congresman-ilor SUA condusă de liderul minorității republicane din Congres, Kevin McCarthy.

Discuțiile au avut în vedere situația generată de agresiunea militară din Ucraina,  gestionarea fluxului de refugiați în contextul crizei umanitare, precum și efectele asupra regiunii.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a menționat că România a oferit sprijin cetățenilor ucraineni refugiați în țara noastră, precum și autorităților ucrainene, prin implicarea și coordonarea eforturilor societății cu cele ale instituțiilor statului. Guvernul a pregătit a două etapă de răspuns la criza refugiaților, respectiv integrarea lor socială, prin asigurarea dreptului la muncă cetățenilor ucraineni care rămân în România și a dreptului la educație pentru copiii și tinerii din Ucraina.

De asemenea, premierul a prezentat perspectivele Guvernului și importanța creșterii prezenței americane în Estul Europei și în România pentru întărirea posturii de apărare și descurajare în țara noastră, în perspectiva Summit-ului NATO de la Madrid.

Tema legată de resursele energetice actuale, precum și de perspectiva asigurării independenței energetice a României a fost abordată în cadrul discuției. În acest context, premierul a subliniat importanța colaborării bilaterale pentru construirea grupurilor 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă și transferul tehnologic de SMR-reactoare mici modulare.

Reprezentanții Congresului SUA au mulțumit României pentru modul exemplar în care a reușit să se mobilizeze pentru a gestiona fluxurile de refugiați – la nivel instituțional, al societății civile și al cetățenilor.

Șeful delegației americane, congressman-ul Kevin McCarthy, a dat asigurări că revine la Washington pregătit pentru a susține sprijinul american urgent pentru România la toate nivelurile solicitate: transferul tehnologic american la nivelul SMR-urilor, soluția de finanțare pentru reactoarele nucleare de la Cernavodă și celelalte programe, care iau în considerare cunoașterea în domeniul nuclear și existența forței de muncă specializată, dar și perspectiva dezvoltării tehnologiei și utilizării la nivelul întregii Europe.

De asemenea, vor fi adăugate elementele de sprijin pentru întărirea flancului Estic, livrările la timp de echipamente și aprobarea transferurilor tehnologice în materie care vor fi solicitate de către partea română.

Sursa: Întrevederea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu o delegație a Congresului SUA