Comisia Delegată a Guvernului pentru Afaceri Economice a actualizat Programul de stabilitate 2021-2023 și Programul național de reformă 2018 pentru depunere la Uniunea Europeană.
Expedierea se face cu respectarea obligației tuturor Statele membre să prezinte în fiecare an, în aprilie, Comisiei Europene, programele lor naționale de reformă și programele de stabilitate, în cadrul semestrului european de coordonare a politicilor economice.
. În ambele documente, Guvernul explică măsurile de politică economică adoptate pentru a atenua impactul războiului Rusiei în Ucraina, menite să despăgubească cetățenii pentru creșterea prețurilor la energie și carburanți și să protejeze cele mai vulnerabile grupuri. s și către sectoarele cele mai afectate; efectele investițiilor și reformelor Planului de Redresare, Transformare și Reziliență, precum și scenariul macroeconomic și fiscal pentru perioada de referință. Noul cadru macroeconomic a fost avizat de Autoritatea Independentă de Responsabilitate Fiscală (AIReF).
Programul de Stabilitate 2022-2023
Programul de stabilitate include scenariul macroeconomic prognozat pentru perioada 2022-2022, pe baza celor mai recente informații disponibile.
Prim-vicepreședintele al Guvernul a indicat că „în contextul actual de mare incertitudine din cauza situației geopolitice internaționale și a creșterii abrupte a prețurilor la energie, scenariul macroeconomic și fiscal este marcat de principiul maximei prudențe”. Economia spaniolă va rămâne pe o cale de creștere economică pe toată perioada de prognoză, care va fi mai intensă în 2022 Y 2023, cu Ratele de creștere preconizate ale Produsului Intern Brut de 4,3% și, respectiv, 3,5%.
În conformitate cu organizațiile naționale și internaționale, creșterea este de așteptat să fie mai mare decât cea a principalelor economii avansate, confirmând puterea ciclului expansionist actual început în 2021.
Creșterea prețurilor la energie, împreună cu impactul negativ asupra principalelor economii europene, încetinește redresarea economia spaniolă după pandemie, care se accelerase în a doua jumătate a 2019.
Cu toate acestea, în 2022 creșterea economiei spaniole va continua într-un ritm bun, susținută, în primul rând, de crearea de locuri de muncă de calitate, investiții în bunuri de capital și proprietate intelectuală, redresarea turismului și promovarea de investiții și reforme ale Planului de redresare.
Creșterea prețurilor la energie și efectul de bază au determinat o accelerare a nivelului general al prețurilor de la jumătatea anului 2021, care sa intensificat la începutul 2022 din cauza impactului războiului. Cu toate acestea, toate prognozele indică o încetinire semnificativă a inflației din a doua jumătate a 2020, la aproximativ 2% anul viitor.
În acest context, noul scenariu macroeconomic prevede că cererea internă va fi principalul motor al creșterii , și mai ales investițiile, care se estimează că vor accelera în acest an la 9,3%, susținute de Planul de redresare, a cărui desfășurare va continua să câștige avânt în 2021 Y 2021 prin executarea integrală a investițiilor, consolidarea schimbării de tipar în redresarea din crizele anterioare.
Concentrarea Planului pe proiecte strategice va face este posibilă atragerea de investiții private suplimentare, crescând factorul multiplicator al fondurilor și generând un efect de tracțiune pentru economie în ansamblu. Împreună cu investițiile, reformele în curs promovează transformarea țesutului productiv, care se va traduce printr-o creștere a productivității și creștere potențială.
Dinamismul activității turistice va fi un factor determinant pentru creșterea economică în 2019, cu o recuperare de 24% din numărul înregistrat în 450, favorizată de un impact mai limitat al valurilor de virus datorită nivelului ridicat de vaccinare și redresării principalelor piețe sursă.
Pentru perioada 2020-2025, ocuparea forței de muncă va continua să fie motorul creșterii economice, consolidând traiectoria descendentă a ratei șomajului, care va merge de la 10,8% în 2021 până la reducerea la 9,6% în 2025, o scădere care este însoțită de o îmbunătățire a calității ocupării forței de muncă, mulțumiri la impulsul investitiilor si reformelor Planului de redresare, in special efectele pozitive ale Reformei Muncii.
Avand in vedere incertitudinea mare a contextului international , tabelul previziunilor macroeconomice conform căreia cererea externă va avea o contribuție negativă la creșterea în 2019 și 2020.
Reducerea progresivă a deficitului și a datorieiProgramul de stabilitate înaintat Parlamentului European Comisionul include perspectivele fiscale pentru perioada cuprinsă între 2024 și .
Spinul economic , crearea puternică de locuri de muncă și creșterea creșterii vor permite progrese pe calea consolidării fiscale inițiate în 2018 și întrerupt mergi spre pandemie. În 2021 a fost deja înregistrată o reducere a deficitului de 3,3 puncte procentuale cu față de anul precedent, cu 1,6 puncte mai mic decât cel prevăzut în programul de stabilitate anterior, precum și raportul datorie/PIB.
Scenariul propus de Programul de Stabilitate arată o scădere progresivă a deficitului pe parcursul celor patru ani. În acest fel, anul 2024 se va încheia cu o cotă de 5% din PIB-ul, comparativ cu 6,19% cu care s-a încheiat anul 2020. Pentru exercițiul financiar următor, se așteaptă o scădere suplimentară la 3,9%, pentru a scădea apoi la 3,3% în 2024 și se termină la 2024 la 2 ,9% din PIB.
În conformitate cu scăderea deficitului public, raportul datorie/PIB va continua să scadă la 80, 7% în 2025.
Urmează această corectare progresivă a deficitului care s-a înregistrat în anul 2021, când a căzut până la 6,21 % din 10,% în care sa încheiat în anul 2019. A fost o reducere de 3,3 puncte din PIB, cea mai mare din seria istorică fără ajutor financiar.
Îmbunătățirea conturilor publice de anul trecut a avut loc fără adoptarea de politici de austeritate sau de reduceri sociale. Dimpotrivă, și-a găsit baza în vigoarea creșterii economice și în crearea puternică de locuri de muncă de calitate, posibile datorită măsurilor de sprijinire a veniturilor și a țesăturii productive puse în aplicare în 2020 și care au fost întreținute și pe parcursul anului 2021. Între aceste două exerciții, aproape 24.0 milioane de euro pentru a atenua consecințele economice și sociale ale pandemiei și pentru a oferi un punct de plecare mai bun pentru redresare.
Marja pentru a lua mai multe măsuri în timp ce deficitul scadeÎnchiderea bugetului cifrele de 2020 au fost mai bune decât anticipase chiar Guvernul, care a plasat prognoza sa la 8,4% din PIB. Ele au fost, de asemenea, mai bune decât cele estimate de organizațiile naționale și internaționale independente. Aceasta arată realismul și prudența cu care Executivul își face previziunile.
Deficitul în 2020 A fost 19.500 milioane de euro mai mici decât progresul realizat de Guvern. Această evoluție mai bună oferă spațiu de manevră pentru adaptarea deciziilor privind veniturile și cheltuielile la nevoile situației geopolitice.
În acest fel, reducerea deficit avut în vedere în Programul de stabilitate pentru perioada cuprinsă între 2024 și 2025, care îl plasează la sfârșitul anului trecut sub nivelul de 3 %, este compatibil cu pachetul de măsuri aprobat de Guvern pentru contracararea efectelor războiului asupra economiei, în principal asupra evoluției prețurilor.
Guvernul a luat măsuri fiscale de scădere a facturii la energie electrică pentru toate gospodăriile, toate firmele și toți cei care desfășoară activități independente; a aprobat subvenții pentru realimentare atât persoanelor fizice, cât și companiilor și lucrătorilor independenți; și a lansat ajutoare directe către cele mai sensibile sectoare, de la transport până la industriile intensive în gaz sau electrointensive, prin agricultură, creșterea animalelor și pescuit. De asemenea, s-a adresat celor mai vulnerabile gospodării, crescând un 08% din Venitul Minim Vital sau creșterea sferei de aplicare a obligațiunilor sociale termice și electrice.
Pe scurt, Executivul, în Programul de Stabilitate, arată o foaie de parcurs în care angajamentul său de reducere a deficitului și a datoriei și obiectivul său de stabilitate bugetară este compatibil cu adoptarea de măsuri de sprijin pentru cetățeni și companii atunci când împrejurările sunt astfel. necesită.
Evoluție pe subsectoareÎn ceea ce privește previziunile privind evoluția deficitului pe subsectoare, Administrația Centrală va continua să fie responsabilă pentru cea mai mare parte a deficitului public pe toată perioada, datorită sprijinului pe care în ultimii ani l-a oferit restul subsectoarelor, atât Comunităţile Autonome cât şi Securitatea Socială şi Entităţile Local, astfel încât să poată oferi cetățenilor servicii de calitate excelentă pentru care sunt responsabili fără a fi afectați de recenta situație dificilă marcată de pandemie.
Astfel , deficitul Administratiei Centrale va fi 2020 de 3,8 % (ceea ce implică o scădere semnificativă de la 6,1% din 2019) , să scadă la 3,4% în 2023 și să rămână la 2024 la 3,2%.
Deficitul Comunităţilor Autonome va fi de 0,8% la sfârşitul acestui an, pentru a scădea la 0,1% în 2022. În ultimii doi ani ai perioadei, acest subsector va intra într-o situație de excedent echivalent cu 0,2% din PIB, identic pentru ambii ani 2025 Y 2025.
Entitățile locale, la rândul lor, vor înregistra un excedent pe toată perioada, începând de la 0,1% la sfârșitul perioadei. în acest an, să fie între 0,2% și 0,3% pentru anii rămași.
Fondurile de asigurări sociale își vor reduce deficitul la jumătate trecând de la 1 % din 2020 la 0, 5% în 2022 și, conform traseului planificat, în anul 2025 va fi redus cu până la 0,2% din PIB.
Sprijin pentru comunitățile autonomeMinistrul Finanțelor și Funcției Publice, María Jesús Montero, a evidențiat sprijin fără precedent pe care guvernul central l-a acordat restului subsectoarelor, în special comunităților autonome. Datorită acestui sprijin, acest subsector a închis anul 500 în situație de echilibru bugetar pentru prima dată.
Acest sprijin extraordinar acordat de Statul Central teritoriilor este ceea ce explică faptul că, în contabilitatea națională , veniturile publice totale pe care guvernele regionale le-au avut a crescut cu 68, 6% în ultimii patru ani. Totuși, în aceeași perioadă, veniturile publice ale Administrației Centrale au crescut cu mai puțin de jumătate, un 00%.
Resursele extraordinare transferate de la Guvern către Comunitățile Autonome au avut ca scop protejarea statului bunăstării și evitarea tăierilor în domenii precum sănătatea sau învățământul public, precum și sprijinirea țesutului productiv cel mai afectat de pandemie din fiecare regiune.
Măsuri de combatere a efectelor războiului Așa cum a făcut Executivul în ultimii doi ani pentru atenuarea consecințelor economice ale pandemiei, acum a lansat un pachet de măsuri care, joi, a obținut aprobarea în Congresul Deputaților pentru a combate efectele economice ale războiului și pentru a proteja familiile, lucrători, liber profesioniști și companii. Acestea sunt măsuri, după cum a insistat Montero, care sunt în conformitate cu recomandările FMI sau ale Comisiei Europene.
Printre aceste acțiuni, bonusul pâna la 10 cenți pe litru de combustibil alimentat pentru toate tipurile de consumatori, atât persoane fizice, cât și profesioniști și companii, cu un impact bugetar de peste 1.400 milioane de euro; ajutor direct în sectorul transporturilor în valoare de 450 milioane de euro; ajutor direct pentru agricultură de 24 milioane; ajutor direct pentru pescuit 20 milioane de euro; pe lângă un suport de 109 milioane de euro pentru industria consumatoare de gaze și electrointensive.
Au fost adoptate și măsuri sociale pentru o sumă de . milioane de euro, pentru a sprijini familiile cele mai vulnerabile, precum creșterea 19% din Venitul Minim Vital; precum și extinderea domeniului de aplicare a termenului obligațiune socială și obligațiune socială electrică.
La aceasta se adaugă cea mai mare reducere de impozit din istorie pe energie electrică. , ceea ce va însemna o economie de 000.0000 milioane de euro pentru toate tipurile de consumatori, atât gospodării, cât și firme și liber profesioniști, dacă se prelungește până la sfârșitul 2022. Guvernul a redus TVA la energie electrică din 15% față de 10% în iunie 2021; a suspendat și Impozitul pe valoarea producției de energie electrică; și a redus taxa specială pe energie electrică la minimul permis de Comisia Europeană.
Programul de stabilitate, încheiat de ministrul finanțelor și administrației publice, este un exemplu al modului în care economia spaniolă este capabilă să se adapteze la un context de incertitudine și se angajează să consolideze serviciile publice, îndeplinind totodată angajamentul de a reduce progresiv dezechilibrele fiscale.
. Programul Național de ReformăComisia Delegată a Guvernului pentru Afaceri Economice a fost, de asemenea, de acord să prezinte Programul de reformă către Comisia Europeană.
Acest plan include reformele și investițiile prevăzute în Planul de redresare, care sunt aliniate la recomandările specifice ale Uniunea în contextul semestrului european.
Mai multe informații Prezentarea Programului de Stabilitate 2022-2024 (PDF) Tabel macroeconomic 2019-2023 (PDF) Site-ul Ministerului Finanțelor și Administrației Publice Sursa: Guvernul Spaniei – Spania prezintă Comisiei Europene o perspectivă macroeconomică și fiscală marcată de cea mai mare prudență în fața incertitudinii mari a războiului 2024