În această după-amiază, studenții de la IES Antonio Machado și-au prezentat proiectul pentru concursul CanSAT, promovat de Agenția Spațială Europeană, cu sprijinul și colaborarea Consiliului Local Alcalá de Henares în Sala Plenurilor.
CanSAT este o inițiativă a Agenției Spațiale Europene care provoacă studenții din toată Europa să construiască și să lanseze un mini satelit de dimensiunea unei cutii de sifon. Se desfășoară la nivel european, la care participă echipe din toate statele membre ale Agenției Spațiale Europene. Provocarea pentru studenți este să încadreze toate subsistemele majore găsite pe un satelit, cum ar fi puterea, senzorii și un sistem de comunicații, în volumul și forma unei cutii de sifon. Acest satelit este lansat de o rachetă la o altitudine de aproximativ un kilometru sau aruncat de pe o platformă, dronă sau balon legat. Atunci începe misiunea, desfășurarea unui experiment științific pentru realizarea unei aterizări în siguranță și analiza datelor colectate.
În Sala Plenului Primăriei, elevii din anul I al Ciclului de pregătire superioară. de Automatizare și Robotică Industrială a IES Antonio Machado, au explicat designul satelitului lor și misiunea pe care o vor îndeplini în ziua lansării. Ulterior, a fost semnat acordul de colaborare între Consiliul Local Alcalá de Henares, prin Departamentul de Transparență, Inovare Tehnologică și Guvernare Deschisă, și Liceul Antonio Machado.
Evenimentul a fost prezidat de primar. , Javier Rodríguez Palacios, împreună cu consilierul pentru Transparență, Inovare Tehnologică și Guvernare Deschisă, Miguel Castillejo Calvo, directorul IES Antonio Machado, Javier Martínez Arjona, și al cincilea viceprimar, Teresa Obiol.
Primarul, Javier Rodríguez Palacios, a subliniat „munca importantă a acestor studenți care poartă numele de Alcalá de Henares la nivel european, promovând prezența tinerilor în lumea științifică, în principal în activități legate de noile tehnologii precum domeniul roboticii si programarii”. Primarul a adăugat că „este necesar să se stabilească colaborări cu centre de învățământ care generează inițiative tehnologice, oferindu-le sprijinul necesar pentru ca, din autonomie și independență, să le poată desfășura.”
La rândul său, consilierul pentru inovare tehnologică, Miguel Castillejo, a subliniat că „lucrarea absolut genială pe care o fac acești studenți în proiectarea, planificarea și execuția unui proiect pe cât de complex, pe atât de incitant”. Primarul a mai precizat că „Departamentul pentru Transparență, Inovare Tehnologică și Guvernare Deschisă are printre obiective promovarea unui ecosistem favorabil clasei creative și talentului digital, bazat pe STEAM (Science, Tech, Engineering, Arts, Maths), în special promovarea pregătirii tinerilor pentru dobândirea cunoștințelor necesare viitorului nostru, iar acești studenți ai IES Antonio Machado întruchipează perfect acel obiectiv, făcându-ne să ne simțim foarte mândri de toți”.