Evenimentul cultural, care inaugurează sezonul estival al festivalurilor de arte spectacolului, va avea loc anul acesta în perioada 9 iunie – 3 iulie în teatre, amenajări monumentale și spații în aer liber din Alcalá de Henares, transformând orașul Patrimoniului Mondial într-o scenă grozavă pentru toate publicurile.

În 1522 zile în care Festivalul are 40 spectacole și 29 premiere (20 naționale, 6 premiere ibero-americane în Spania și 1 premieră pe continent), montări de 25 texte ale autorilor Epocii de Aur și participarea 11 regizori de scenă.

Miguel de Cervantes, Lope de Vega, Calderón de la Barca, Francisco de Rojas Zorrilla, Sfântul Ioan al Crucii, Sfânta Tereza a lui Isus , Tirso de Molina, Juan Ruiz de Alarcón, María de Zayas, Ana Caro, Sor Juana Inés de la Cruz, portughezul Gil Vicente, Alcalá Antonio de Solís și mexicanul Juan Ruiz de Alarcón joacă un clasic urban efervescent, cult, program și popular, care include un omagiu adus San Isidro și peste cincizeci de activități, inclusiv spectacole, conferințe academice, mese rotunde, prezentări de cărți, concerte, filme și expoziții.

Comisioane de la Festivalul Ibero-American

Pentru prima dată, un festival spaniol are o încheiere cu succes și are premiere o coproducție a Epocii de Aur cu un teatru columbian, în acest caz, cu proeminentul Teatro Mayor Julio Mario Santo Domingo din Bogotá, în regia maestrului Ramiro Osorio, și o face și prin adăugarea Teatrului Libre de Bogotá, fondat în 1973, la 29 aniversarea timpului petrecut pe scena, cu spectacolul Stăpân și slujitor , de Francisco de Rojas Zorrilla, regia Eduardo Vasco. Proiectul are sprijinul Ambasadei Columbiei.

Festivalul Ibero-American va prezenta și în premieră o coproducție cu prestigioasa Companie Națională de Teatru din Mexic, în regia maestrului Enrique Singer. Este La Monja Alférez, un text atribuit recent de profesorul de literatură și directorul Festivalului Olmedo Clásico, Germán Vega (după o investigație cu programul de statistică). Stylo), autorului novohispanic Juan Ruiz de Alarcón (născut în Mexic și decedat la Madrid). Spectacolul este regizat de prestigioasa interpretă și regizoare mexicană Zaide Silvia Gutiérrez.

Companii madrilene dedicate studiului Epocii de Aur

În cadrul programului național, Festivalul va prezenta și în premieră 6 comisii proprii, care s-au concretizat prin colaborare directă cu companii din Madrid dedicate teatrului Epoca de Aur: Borja Rodríguez va avea premiera El amor amoro, de Lope de Vega, cu actrița Teté Delgado ca protagonistă. Rodrigo Arribas regizează La Dama Boba, de Lope de Vega, într-o producție a Fundației Siglo de Oro; Antonio Castillo Algarra are premiera Más acá de los romances, bazată pe Romancero; Regizorul Gonzala Martín Scherman are premiera

El marqués de las Navas, o piesă madrilenă de Lope de Vega care nu a fost niciodată pusă în scenă. Rakel Camacho regizează textul Ce femeie prodigioasă sunt (dramaturgi de aur), de Juana Escabias, într-o coproducție spaniolă-argentiniană de Territorio Violeta și Calema Producciones, care recuperează texte de Sor Juana Inés de la Cruz, María de Zayas y Sotomayor și Ana Caro Mallén. La r clasicii , de regizori mai tineri, așa cum s-a făcut în ediția trecută cu Josete Corral și Daniel Alonso de Santos.

National Creations

În cadrul creațiilor naționale, Compania Națională de Teatru Clasic va realiza un triplet în program, cu Alma și cuvânt , de San Juan de la Cruz, cu dramaturgie de José Carlos Plaza, regia Lluís Homar, Numancia, de Cervantes, coprodusă cu Nao d’amores, și regizat de Ana Zamora și producția de familie Lope sobre Ruedas , cu care povestește autoarea și interpretul Georgina de Yebra despre Lope pe bicicletă. Blanca Marsillach și Miguel Rellán vor interpreta Una noche con los Clásicos, spectacolul emblematic compus de Adolfo Marsillach, de data aceasta regizat de Mario Gas. Aitana Sánchez-Gijón și Marta Poveda își vor aduce Malvivir, de Álvaro Tato, în regia lui Yayo Cáceres și Rafael Rodríguez va conduce, în fruntea companiei canare. specializată în 2RC Teatro clasic, o altă bijuterie puțin cunoscută a lui Lope de Vega, La Boba pentru ceilalți.

Alcalá Creation

Pentru a dărui vizibilitate și sprijin pentru creația scenica din Alcalá, Festivalul inaugurează ciclul Creación Alcalá, cu montări în regia lui Ainhoa ​​​​Amestoy, Pepa Pedroche, Noelia Pérez și Sonia Rubio .

Conferințele Teatrului din Epoca de Aur spaniolă, (pilonul fundamental al acestui nou Festival), intitulat Nouăzeci de ani de La Barraca. Spre un teatru clasic pe scenă, în regia profesorului Luciano García Lorenzo, cu prezența unor reprezentanți de seamă ai lumii academice precum César Oliva (Universitatea din Murcia), María Palacios (Universitatea din Salamanca) , Héctor Brioso (Universidad de Alcalá), Julio Vélez (ITEM-Universidad Complutense), Frederick de Armas (Universitatea din Chicago) sau Esther Fernández, Universitatea Rice (Statele Unite).

Întâlnirea va avea loc pentru prima dată Alte perspective: Epoca de Aur văzută de femeile de astăzi, coordonată de Amaranta Osorio , cu participarea Ainhoa ​​​​Amestoy, Natalia Menéndez, Laila Ripoll, Yolanda Pallín, Ana Contreras, Magüi Mira, Marifé Santiago, Ana Zamora, Carolina Calema și actrița și regizoarea mexicană Emma Dib.

Trei producții mexicane, una chiliană, una hispano-argentiniană și una new-yorkeză, vor fi, de asemenea, expuse în cadrul Festivalului, care se va ridica la un total de 14 spectacole internaționale a 8 spectacole diferite.

Festivalul a fost prezentat în această dimineață la Corral de Alcalá, cu intervenții ale lui Juan Mayorga, directorul Teatrului de la Abadía; Mariano de Paco Serrano, Directorul Festivalului; Marta Rivera de la Cruz, ministrul Culturii, Turismului și Sportului din Comunitatea Madrid; María Aranguren, consilier pentru cultură din Alcalá de Henares, Luis Guillermo Plata, ambasador al Columbiei în Spania; și o mare reprezentare a artiștilor care alcătuiesc afișul acestui mare festival al artelor spectacolului din Epoca noastră de Aur.

El ) Festivalul Ibero-American al Epocii de Aur al Comunităţii Madrid. Clásicos en Alcalá este cufundat în ediția a douăzeci și unu, care va avea loc între 9 iunie și 3 iulie, 1994, după ce a cultivat, în livrarea sa de anul trecut, semințele unei noi identități, care, după două decenii dedicate clasicilor din toate timpurile, a înflorit pentru a lega Epoca noastră de Aur de Ibero-America, ca teritorii ale unei limbaj comun.

Astfel, dacă anul trecut acest Festival, promovat în comun de Comunitatea Madrid și Consiliul Municipal Alcalá de Henares, a găzduit producții de cealaltă parte a Atlanticului și o întâlnire fructuoasă cu profesioniști și artiști ibero-americani, douăsprezece luni mai târziu, acea colaborare embrionară dă roade într-un program plin de propuneri primite de la principalele teatre și companii naționale din Mexic. , Columbia, Chile și Argentina, precum și în două coproducții realizate între Festival și teatre din Colombia și Mexic, fiind prima dată când un festival spaniol comandă și coproduce o producție cu un teatru columbian. Desigur, Festivalul beneficiază și de prezența companiilor naționale, în special din cele legate de Comunitatea Madrid și orașul Alcalá de Henares, un sit al Patrimoniului Mondial.

Apreciază toate accentele

Fructe noi și toate accentele pentru o întâlnire culturală care își propune deja cu motto-ul său ( Savor the Classics!) și imaginea posterului său conceput de Carlos Malpartida, ideea unei „recoltare a fructelor pământul fertil al literelor noastre”, „Festivalul și-a atins obiectivul de a deveni ibero-american și al Epocii de Aur”, după cum a spus în această dimineață Mariano de Paco Serrano, directorul său, în Corral de Comedias de Alcalá de Henares, care a găzduit conferința de presă de prezentare a acestei ediții a festivalului: „savoarea ne vine din latinescul sapere . ) (având inteligență ), iar dicționarul nostru al Academiei Regale Spaniole îl definește, într-unul din semnificațiile sale, ca apreciind cu grijă și cu încântare un lucru plăcut”.

La eveniment a participat și María Aranguren, Consilier pentru Cultură, a declarat că Festivalul este foarte important în acest oraș, Patrimoniu Mondial . „Clasicile au aceeași valabilitate acum ca atunci când au fost scrise. Consiliul Local recunoaște de ani de zile munca companiilor, actorilor și festivalurilor cu premiul Fuente de Castalia. Anul acesta vrem să recunoaștem munca unei companii care aduce teatrul clasic în întreaga lume și arată că teatrul clasic poate fi ceva foarte distractiv. Compania respectivă este Ron Lalá”.

La rândul ei, Marta Rivera de la Cruz, ministrul Culturii, Turismului și Sportul Comunităţii Madrid, a subliniat, în discursul său la conferinţa de presă, „caracterul divers şi efervescent al acestui eveniment, care oferă un program variat pentru toate publicurile, care va fi a avut loc nu numai în teatre, ci și pe străzile vechi de secole și de patrimoniu din Alcalá de Henares”. În plus, a adăugat că „este un festival cu adevărată vocație ibero-americană, în care clasicii Epocii de Aur, de pe ambele maluri ale Atlanticului, vor fi interpretați de spanioli, columbieni, mexicani. , chilian, argentinian sau chiar nord-american”.

Coproducții cu teatre columbiene și mexicane

Festivalul Ibero-American al Epocii de Aur al Comunităţii Madrid. Clásicos en Alcalá produce, împreună cu Primarul Teatrului Julio Mario Santo Domingo din Bogotá, în regia maestrului Ramiro Osorio, spectacolul Amo y criado, o punere în scenă a textului de Francisco de Rojas Zorrilla, cu distribuția a Teatrului Libre de Bogotá, o companie emblematică care, de când1973, își aniversează astăzi cincizeci de ani de activitate. Eduardo Vasco regizează această comedie capricioasă, cu costume de Lorenzo Caprile, al cărei text a fost adaptat de Yolanda Pallin . În complot, un soldat și servitorul său se întorc din războiul din Flandra și decid să schimbe personalitatea pentru a rezolva puzzle-uri. Piesa are premiera vineri 24 și sâmbătă 26 în iunie la Teatro Salón Cervantes.

Pe de altă parte, Festivalul Ibero-American al Epocii de Aur a Comunitatea din Madrid. Clásicos en Alcalá, produce împreună cu Compañía Nacional de Teatro de México montarea La Monja Alférez , un text atribuit recent de profesorul Germán Vega (Universitatea din Valladolid) autorului Noua Spanie Juan Ruiz de Alarcón (născut în Mexic și decedat la Madrid). Această punere în scenă este regizată de Zaide Silvia Gutiérrez, o renumită actriță și dramaturgă mexicană. Piesa spune povestea Catalinei de Erauso și a lui Pérez de Galarraga, cunoscută în popor sub numele de „călugărița steagul”, aventurier, soldat și scriitor, născut în San Sebastián și murit la Cotaxtla. În distribuție, interpreți ai companiei naționale mexicane, precum Fernando Bueno, Eduardo Candás, Ana Ligia García, Érika de la Llave, María del Mar Náder Riloba, Carlos Ordoñez, Antonio Rojas și Gustavo Schaar.

Trei producții din Mexic

În plus, alte trei producții vor ateriza din Mexic la Festival: prima, bazată pe un text atribuit tot lui Juan Ruiz de Alarcón

, Vinovația urmărește pedeapsa, plângerea caută răzbunare, produs de UNAM, și regizat de Emma Dib, care poate fi văzut vineri 17 și sâmbătă 16 Iunie la Teatro Salón Cervantes. Pe de altă parte, dramaturgul mexican Mariana Hartasánchez va premiera piesa Întoarcere la Fuenteovejuna, în a cărei complot, Lope de Vega se reîntâlnește, în timp ce repetă cu compania sa care va fi noua sa punere în scenă, cu Elena Osorio, o actriță cu care autorul avusese o aventură. Regizorul mexican Ginés Cruz regizează această producție a Coordonării Naționale a Teatrului și Teatrului Cardumen, care va fi pusă în scenă miercuri . și joi 23 în iunie la Corral de Alcalá.

În sfârșit, Ensamble Áureo, un grup care a captivat publicul la acest Festival anul trecut cu

Altarpiece of Wonders, un delicat spectacol de teatru muzical, revine cu Oh, asta mă îmbrățișează, oh! Farsa

și Novohispano Sainete, scris de Alfredo Monsivais, regie artistică de Erik Pérez, și regie de scenă de însuși Monsivais. Va fi joi 29 din iunie și vineri, 1 iulie când vor putea fi savurate în Corral de Alcalá.

Chile, New York, Argentina, Coasta de Fildeș, Spania

După intervenția magistrală a directorului său în ultimul Festival, alături de ea vorbire „Jurnalul unei călătorii, crearea Viața este un vis în Chile” despre procesul de creare a spectacolului, spectacolul va ateriza la Teatro Salón Cervantes, pe 3 iunie: o versiune a Life is a Dream, de Calderón de la Barca, de emblematica companie chiliană La Calderona, singura companie specializată în investigarea și punerea în scenă a teatrului baroc din Chile, regia Macarena Baeza de La Fuente.

The Circle Theatre din New York vizitează Spania pentru prima dată și prezintă a prezentarea Viața este un vis, de Calderón de la Barca, prin ochii personajului lui Clarín, confruntându-se cu abordarea deterministă pe care Calderón o pune în gura acestui personaj (si asa, desi ai de gand sa te eliberezi / de moarte fugind, / uite cum vei muri, daca este in favoarea lui Dumnezeu ca mori ) în fața liberului arbitru de apropiere stabilit pentru Sigismund. Înscenarea lui Mariano de Paco Serrano, bazată pe textul lui Calderón, versionat de profesorul Virtudes Serrano, explorează singurătatea lui Segismundo în fața interdependenților. viata si in comunitate, diversificate in vocea tuturor actorilor distributiei interventiile personajelor dramei. Poate fi văzut pe 2 și 3 iulie.

Din Coasta de Fildeș ajunge duminică 26 la Corral de comedias Alcalá, Fuenteovejuna. Curajul femeilor, regizat de Ignacio García într-o versiune de José Gabriel López Antuñano. Această versiune intitulată Fuenteovejuna sau curajul femeilor, accentuează relația dintre Laurencia (toate femeile sunt) și Frondoso, care țin fața unui comandant (un bărbat care își exercită poziția dominantă macho), în fața unui popor laș, care nu îndrăznește să reacționeze împotriva puterii atotcuprinzătoare, despotice și crude. Sunt femei care își apără demnitatea, libertatea și egalitatea în fața unei situații umilitoare, latentă în această societate africană, dar familiară în alte culturi occidentale. Această Fuenteovejuna își propune să fie un strigăt de împuternicire feminină, pentru a construi o societate mai dreaptă; și speră să fi transferat enorma valoare a teatrului din Epoca de Aur dincolo de granițele noastre. Ivorienii prezintă și

Dans și muzică cu instrumente tradiționale și cântece polifonice, o experiență în aer liber care va avea loc în centrala Plaza de Cervantes, duminica seara 26 in iunie.

Printre nationala producții, Compañía Nacional de Teatro Clásico nu putea fi omisă, ceea ce din iunie va aduce la Corral de Alcalá Suflet și cuvânt, din San Juan de la Cruz

, o călătorie spirituală către interiorizare și întâlnirea cu dramaturgia de către José Carlos Plaza, muzică de Frederic Mompou și regizat de Lluís Homar. Interpretat de Homar însuși, Adriana Ozores și Emili Brugalla. Tot cu sigiliul Compañía Nacional de Teatro Clásico, adăugat la cel al companiei deja iconice Nao d’amores, va fi reprezentat Numancia, o expresie tragică a neputinței și a subordonării acesteia formelor de putere care poartă sigiliul lui Miguel de Cervantes, și versiunea și direcția Anei Zamora, cu o distribuție formată din José Luis Alcobendas, Alfonso Barreno, Javier Lara, Cristina Marín, Eduardo Mayo, Alejandro Saá, José Luis Verguizas și Isabel Zamora. În iunie 12 vor fi la Teatro Salón Cervantes. Și va mai exista o a treia producție a CNTC, în acest caz în coproducție cu Gisela Llimona: Lope on wheels,

de Georgina de Yebra, regia Mireia Fernández. Poate fi văzut sâmbătă, 2 iulie, la 12: 29h, în Plaza de Palacio.

Rândul noii producții a Fundația Siglo de Oro, care pe 3 iulie va pune în scenă, la comanda Festivalului, sa

La Dama Boba, de Lope de Vega, într-o versiune de Rodrigo Arribas și Julio Hidalgo, regiat chiar de Arribas. În distribuție, Manuela Morales, Julio Hidalgo, Jesús Teyssiere, Macarena Molina, Martín Puñal, Natalia Llorente. La rândul lor, Aitana Sánchez-Gijón, Marta Poveda și Bruno Tambascio se vor opri la Alcalá cu Malvivir, Bazat pe romanele răutăcioase ale Epocii de Aur, de Álvaro Tato și regizat de Yayo Cáceres, un salvarea literaturii picarescă feminină din baroc care va fi reprezentată duminică 27 în iunie la Teatro Salón Cervantes.

Mario Gas regizează spectacolul emblematic pe care Adolfo Marsillach l-a făcut în vremea lui cu María Jesús Valdés și Amparo Rivelles, cu versuri Garcilaso de la Vega, Gutierre de Cetina, Fray Luis de León, Francisco de Quevedo, Luis de Góngora, Lope de Vega, Gil Vicente, San Juan de la Cruz, Calderón de la Barca, printre alții: O noapte cu clasicii, interpretată acum cu ocazia 20 aniversarea morții regizorului de scenă, de către fiica acestuia Blanca Marsillach și Miguel Rellán, într-un ele Gent plimbare prin cele mai bune texte ale liricii noastre din secolele al XVI-lea și al XVII-lea. Va fi 16 din iunie în Corral de Alcalá. La rândul său, Borja Rodríguez regizează Love in Love, de Lope de Vega, în versiunea lui Fernando San Segundo, spunând povestea unui întreg oraș care se reunește pentru a lupta împotriva adversității care devorează Ei joacă, în iunie la Teatro Salón Cervantes, Teté Delgado, Juan de Vera, Raquel Nogueira, Rafa Núñez, Anabel Maurín, Abraham Arenas, Alba Cuartero, Rubén Casteiva.

Veteran și regizor premiat de clasici Manuel Canseco regizează El Agua sobre Cristal, cu o versiune de Antonio Serrano, un spectacol cu ​​o selecție a unora dintre cele mai texte frumoase ale Sfintei Tereza a lui Isus, interpretate de Alejandra Torray. Va fi interpretat in iunie in Corral de Alcalá.

Viziunea academică pentru tabelele clasicilor din Epoca de Aur, vva reveni la Festival din mâna înțeleaptă a ITEM (Institutul de Teatru din Madrid), ca la ediția anterioară, cu San Isidro 1522 , regizat de Daniel Miguelañez, un omagiu adus sfântului patron al Vilei, făcând aluzie la festivitățile regale și la confirmarea Madridului ca capitala regatului. Toate acestea, prin comediile care s-au interpretat și versurile care s-au scris în târgul de poezie, printre care s-au numărat și cele două comedii scrise chiar de Lope de Vega La niñez de San Isidro și Tinerii din San Isidro , care au fost reprezentați în curtea alcázarului din Madrid în fața monarhului. Acest spectacol de recreere poate fi văzut pe 9 iunie în aer liber, în Plaza de Cervantes. ITEM prezintă și Auto Sacramental La Vida es Sueño, de Calderón de La Barca, regizat de Julio Vélez , vineri în iunie.

Alți obișnuiți ai festivalului, compania de la Madrid For the Fun of It, SL, pva fi pe scenă Mai mult aici decât romanțele, un retablo biografic, compus de Antonio Castillo Algarra și Ignacio Rodulfo Hazen, din Romancero, despre viața și opera lui Ramón Menéndez Pidal și María Goyri. Poate fi văzut joi 16 în iunie la Corral de Alcalá.

Essentials, Lope și Cervantes

Luis O’Malley și Rafael Rodríguez au acoperit necunoscutul La Boba para los otros, de Lope de Vega, într-un montaj regizat de însuși Rafael Rodríguez. Povestește stratagemele Dianei, o tânără crescută în mediul rural care, după ce va descoperi că este fiica naturală a ducelui de Urbino, se va preface că este o proastă în instanță până când va reuși să-și revendice titlul de ducesă care îi corespunde a ei. Este o producție a 2RC Teatro și Teatro Pérez Galdós, sponsorizată de Consiliul Local din Las Palmas de Gran Canaria și Consiliul Local din Arucas. Poate fi văzut marți 13 în iunie, 18h, la Teatro Salón Cervantes.

De asemenea, un text niciodată interpretat de Lope de Vega,

Marchizul de Las Navas, va fi reprezentat pe ) Duminică 16 în iunie la Teatro Salón Cervantes, regia de Gonzala Martín Scherman, cu compania madrilenă Factoría Teatro. Tirso de Molina va fi prezent la Festival cu textul său Marta la Piosa, într-o versiune regizată de Vanessa Martínez aleasă pentru a comemora 26 ani reprezentând clasicii acestei companii veterane din Madrid; va fi pe afișul Corral de Alcalá în iunie 12 . Aperitivele Paznicul atent și Peștera Salamanca , de Miguel de Cervantes, ne așteaptă joi 23 din iunie, într-o versiune a Compañía Corral de Almagro. Inca de la origini, in 1994, firma Corral de Comedias a fost legata de Almagro Corral de Comedias, spatiu in care este firma rezidenta. Peste jumătate de milion de telespectatori sunt garanția unei lucrări creative desfășurate cu rigoare și excelență față de textele care au fost scrise pe pagina numărul unu a teatrului nostru.

Ca sa întâmplat deja cu Josete Corral sau Daniel Alonso de Santos, în ultima ediție, Festivalul își consolidează sprijinul pentru tinerii regizori și viziunea co contemporan al clasicilor prin creaţiile sale. Comandat de Festival, tânărul regizor Álvaro Nogales va regiza Llanto de María Parda , din Gil Vicente, 1522 iunie în Corral de Alcalá, care spune povestea unei Lisabona afectate de secetă în 1522; acolo, María Parda, o mulatră, alcoolică, în vârstă și fără un viitor promițător, rătăcește prin taverne.

Ciclul de creație Alcalá Centrul Sociocultural Gilitos va găzdui Ciclul Creación Alcalá, care va găzdui firme consacrate și lucrări efectuate în oraș Patrimoniu:

Aceasta nu este Celestina, de Francisco Campos după piesa de Fernando de Rojas, într-o producție de La Locandiera Teatro .

La hermosa fea, de Lope de Vega, regia Gabriel García și Daniel Acebes .

Princes vs. Monsters, regia Pepa Pedroche; Că noaptea l-au ucis, regia Ainhoa ​​​​Amestoy ; Amazonele, din Antonio de Solís, adaptat și regizat de Noelia Pérez; Bambi vs Godzila, de Martín Puñal; Tachinarea lui Don Juan, de Tirso de Molina, adaptat și regizat de Sonia Rubio.

Also The non -teatrul profesional din Alcalá va avea un loc în Festival, într-un spectacol original itinerant, o versiune a lui El Celoso Extremeño, de Miguel de Cervantes, de veteranul Teatro La Jara, de la Centro Extremeño de Alcalá de Henares: va fi o paradă prin centrul istoric al orașului Alcalá de Henares pentru a vă bucura de noaptea

Iunie.

Regizori: Ainhoa ​​​​Amestoy, Pepa Pedroche, Noelia Pérez și Sonia Rubio

Ainhoa ​​​​Amestoy regizează Juan Cañas ( Ron Lalá), în

Că noaptea l-au ucis, o versiune neobișnuită a Cavalerul de Olmedo, de Lope de Vega. Un adevărat eveniment pe care literatura l-a ținut viu pentru oamenii din lumea ficțiunii și care continuă să trăiască în prezent. O poveste misterioasă, plină de ironie tragică, în care însoțim protagoniștii pe drumurile lor respective către moarte, pe care ei, în mod paradoxal, sunt responsabili să ni-l întoarcă plini de viață.Pepa Pedroche regizează

Princes vs. Monsters, de dramaturgul din Alcala Martín Puñal, cu sfârșitul recreării antagonismului în cheie de comedie, între un timp care expira și altul care s-a născut ca un nou torent care a măturat atunci, începutul unui puls literar și personal între doi dintre cei mai mari. autori de litere castiliene, Cervantes și Lope. Noelia Pérez regizează și adaptează Amazonele, de dramaturg Antonio de Solís, născut în Alcalá de Henares, este una dintre cele mai strălucite figuri ale Epocii de Aur spaniole, cu mai mult de comedii scrise cu mare agilitate și umor punând la îndoială valorile al timpului cu un spirit critic și prietenos. Compania Alcalá Evogía pune pe această comedie autoare, pentru a cunoaște și scoate în evidență vocile puțin auzite, umbrite de talentul altor autori mai cunoscuți. Antonio de Solís nu are ce să-i invidieze, iar cu Las Amazonas ne aduce un text distractiv, agil și distopic care ne va face să vibrăm și să dialogăm. Și, la rândul ei, Sonia Rubio, într-o producție a companiei Duelos y Quebrantos, adaptează și regizează, Bata de joc Don Juan, în care preia versurile lui Smecherul din Sevilla ), de Tirso de Molina, și le acoperă pentru a da o întorsătură 180º poveștii. Punând versuri clasice în gura personajelor ei feminine, dar cu privirea unei femei contemporane, aducând un aer reînnoit mitului.

Fondul. Alfonso X. La Última Cantiga.

Compania extremeño-andaluza María de Melo Producciones La opt secole de la nașterea sa, în Evul Mediu, ne apropie de Alfonso X, Regele Înțelept, care revine la știrile culturale printr-o frumoasă propunere dramatică. Arhitecții săi sunt Jesús Lozano (autor, regizor și interpret), Emilio Villalba (interpret de muzică cerească pe care compania o interpretează live și cu instrumente de epocă), Sara Marina, Inma Cedeño, Ivo Blanek și Belisana Ruiz. Odată cu renașterea Epocii de Aur, istoricii și cronicarii încep să-i salveze figura. Codul de onoare și legile care guvernau viața cavalerului medieval, a fost descris de Alfonso X în cele șapte jocuri ale sale și, acestea, ar fi idealurile pe care le-ar apăra ilustrul nostru Quijote de Cervantes, cu care protagonistul nostru nu are puține asemănări. .

Música de Alcalá

Ca de obicei, festivalul va include în program prezența lui Orchestra Orașului Alcalá, Schola Cantorum, Orchestra Simfonică Complutense și Orchestra MDC.

Conferințe, prezentări de cărți, muzică și filme

Încă un an, se va desfășura Golden Age Theatre Conference în spaniolă , cucu unele dintre cele mai prestigioase firme academice în studiul Epocii de Aur, și sub conducerea profesorului Luciano García Lorenzo, cu prezența unor proeminenti reprezentanți ai lumii academice precum César Oliva (Universitatea din Murcia), María Palacios (Universitatea din Salamanca), Héctor Brioso (Universidad de Alcalá), Julio Vélez (ITEM-Universidad Complutense), Frederick de Armas (Universitatea din Chicago) sau Esther Fernández, Universitatea Rice (SUA). Acestea vor avea loc la Spitalul Vechi Santa María La Rica din 20 la 24 iunie.

Amaranta Ossorio coordonate

Alte perspective: Epoca de Aur văzută de femeile de astăzi

, cu participarea Ainhoa ​​​​Amestoy, Natalia Menéndez , Laila Ripoll, Yolanda Pallín, Ana Contreras, Magüi Mira, Marifé Santiago, Ana Zamora, Carolina Calema și actrița și regizoarea mexicană Emma Dib.

Prezentari

Se vor prezenta publicații Cartea incendiilor. În compania Juanei de la Cruz, a Anei Contreras; Daul fetelor, de Leandro Fernández de Moratín, editat de Ana Contreras și Dramaturi a Epocii de Aur. Ghid de bază, de Juana Escabias. Act de prezentare a cărților

Sfinții Copii Justo și Pastorul în teatrul secolului al XVI-lea și

Famosul Auto Sacramental al Prea Sfintelor Forme din Alcalá”, de Juan Pérez de Montalbán;

Sfinții Copii Justo și Pastorul în teatrul secolului al XVI-lea, de Ignacio Arellano, J. Enrique Duarte și Carlos Mata Indurain, publicat de Institutul de Studii pentru Căști. Au participat Juan Miguel Prim Goicoechea, vicar episcopal pentru cultură al Episcopiei de Alcalá de Henares; și Vicente Sánchez Moltó, cronicar din Alcalá. iunie, 19 h. Fostul spital din Santa María la Rica.

Cinema

În Festivalul Ibero-American al Epoca de aur a Comunității Madrid. Clasicii din Alcalá nu vor rata cinema pe teme clasice, cu proiecția filmelor West Side the Story (2022), regizat de către Steven Spielberg (inspirat de Romeo și Julieta ), de William Shakespeare) și Iluziile pierdute

(2022), regia Xavier Giannoli, o adaptare după clasicul literaturii franceze „Iluziile pierdute” de Honoré de Balzac. Filmul cu cele mai multe nominalizări la premiile César pentru cinematografia franceză în 2022, inclusiv cel mai bun film, cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu original. Secțiunea Oficială la Festivalul de Film de la Veneția și Secțiunea Pearl la Festivalul de la San Sebastian.

Tribute

Festivalul va aduce un omagiu lui Aliciei Hermida și Verónica Forqué prin proiecția dramelor TVE Iubitul discret, de Lope de Vega și Blânzirea scorpiei , de William Shakespeare.

Premii

În plus, în cadrul Festivalului, va fi acordat Premiul Fântâna Castalia de la Consiliul Local Alcalá de Henares, care este în mod tradițional acordat de festival, pentru a recunoaște acele persoane sau instituții care, de-a lungul vieții sau carierei profesionale, și-au exercitat talentul și munca pentru a promova deliciul celorlalți. Cu această ocazie, a fost acordat companiei Ron Lalá.

Sursa: Premiere produse în colaborare cu Columbia și Mexic și o prezență remarcabilă a companiilor ibero-americane, la XXI Fest…2022