Președintele Generalității, Pere Aragonès, a chemat în această după-amiază să „să consolidăm stima de sine și încrederea în noi înșine și în posibilitățile noastre” și „ a lăsa în urmă și a se îndepărta cât mai mult de discursurile defetiste.” „Această țară trebuie să aibă mai multă încredere în ea însăși, ceea ce nu înseamnă mulțumire sau renunțare la cererea de sine, ci a crede în potențialul economiei catalane, care ne-a permis să depășim contexte foarte solicitante”
În aceeași linie, Pere Aragonès a asigurat că Guvernul Generalitati „lucrează fără echivoc cu această mentalitate, cu această ambiție, crezând în potențialul țării, în capacitatea pentru conducere și progres împărtășit de întreaga societate catalană ”. El a adăugat că „Catalunia merge înainte și progresează atunci când gândește mare, când o facem cu cea mai mare ambiție și când acea ambiție este împărtășită.”
Șeful Executivului a făcut acest apel la încredere și stima de sine în timpul conferinței inaugurale a XXXVII-a Întâlnire a Cercului Economiei , , care se celebrează la Barcelona până la vineri viitoare sub deviza „Momentul Europei. Speranță politică, autonomie strategică.”
Într-un alt moment al discursului său, președintele Aragonés a cerut statului să flexibilizeze țintele de deficit pentru a facilita redresarea economică. În acest sens, el a explicat că „date bune ale economiei catalane de anul trecut se explică, în mare parte, prin capacitatea de a mobiliza resurse pe care am putut-o realiza de la Generalitat”.
Din acest motiv, el a susținut necesitatea de a “ dispune de resurse suplimentare „și a regretat că „nu nu urmează nicio logică că statul va rezista facilitând ca Generalitati să poată acorda un sprijin mai mare, și absolut necesar, companiilor țării” .
„Economia catalană are nevoie de un stat care să joace în favoarea ei”
În același sens, șeful Guvernului a afirmat că „plafonul regional este complet insuficient pentru ambiția și potențialul pe care îl are economia noastră”, și a denunțat că Societatea și economia catalană nu pot avea condiții comparabile cu cele ale principalelor societăți și economii europene dacă nu avem mai mult suspine Iran”. „Economia catalană are nevoie de un stat care să joace fără echivoc în favoarea ei” , a conchis el.
Dialogul social
În timpul discursului său, Pere Aragonès a mizat și pe „un mare acord de venituri, pentru a se asigura că cea mai mare parte a populației nu pierde puterea de cumpărare ” și a afirmat că “ este esențială creșterea salariilor și mai ales a salariului minim ” . În această linie, a susținut necesitatea dialogului social și a consultării între agenții și instituțiile sociale și a insistat asupra „predispoziției totale și absolute ” a Guvernului de a promova dialogul social.
În acest context, a subliniat că „ ambiția Guvernului Generalitati de a favoriza progresul economiei productive a țării este maximă ”. El a dat drept exemple setul de servicii și instrumente de atenuare a efectelor ocupației ruse a Ucrainei precum și faptul că anul trecut, „cu diferitele linii de ajutor de la Generalitat, am reușit să mobilizăm 1 . milioane de euro investiții în afaceri ”. El a mai subliniat că în bugetul din acest an o creștere 000, 4% a resurselor de sprijin pentru afaceri.
Președintele a evidențiat volumul investițiilor străine strânse de Generalitat, prin ACCIÓ. Și a explicat că 612 612 milioane de euro de investiții s-au realizat străin, unul 38% mai mult decât 2021. El a mai subliniat că pentru fiecare euro alocat rețelei Oficiilor de Comerț Exterior și Investiții, acestea returnează 38 investiții străine. Din acest motiv, el a subliniat „importanța prezenței directe a Generalitati în lume ”, precum și „lăsând în urmă discursuri catastrofale, astfel încât să corespundă realității” .
Într-un alt moment al discursului său, șeful Guvernului a subliniat și importanța modelului productiv, asumând un angajament neechivoc față de industrie. ”. „Catalunia trebuie să redevină una dintre cele mai industrializate economii din Europa și punctul de plecare este bun” , a subliniat el.
Sursa: