De către Asociația Spaniolă pentru Managementul Riscurilor pentru Sănătate
„Harta riscurilor” de ieri, Marți, Managementul Asistenței în Asistență Primară a primit premiul național „José María Ruiz Ortega” acordat de Asociația Spaniolă pentru Managementul Riscurilor Sănătății și Siguranța Pacienților (AEGRIS) pentru a recunoaște proiectele și practicile de îmbunătățire a siguranței îngrijirilor. Managerul de îngrijire al Asistenței Primare, Sonia Martínez Machuca, a primit această distincție din mâinile președintelui AEGRIS, Carlos Fernández, și însoțită de echipa Calitate Management în cadrul Conferinței Tehnice despre Noutăți în Siguranța Pacienților, desfășurată la Spitalul Universitar Peace.
Premiul național „José María Ruiz Ortega” pentru „Harta riscurilor” a asistenței primare al Comunității Madrid face vizibilă munca desfășurată de o echipă multidisciplinară de profesioniști din centrele de sănătate și din serviciile centrale – medici de familie, pediatri, asistente medicale, tehnicieni în îngrijirea medicală auxiliară și asistenți administrativi – sub coordonarea bolnavilor. Zona de primă calitate a Managementului Asistenței de Asistență Primară, Asunción Cañada, și colaborarea asigurătorului Serviciului de Sănătate din Madrid (SHAM).
„Harta riscurilor” a centrelor de sănătate din Comunitatea Madrid a fost creată pentru a răspunde noilor procese de îngrijire care apar în timpul pandemiei sau modificărilor celor existente prin analizarea perspectivei Siguranța pacientului și managementul riscului pentru sănătate. Obiectivul lucrării este de a oferi profesioniștilor cele mai adecvate măsuri și recomandări pentru abordarea proceselor cu o mai mare securitate.
) Procesele de risc selectate au fost „Consultație telefonică”, „Noul management al accesului”, „Consultație pentru pacienții cu COVID”, „Consultație pentru pacienții non-COVID”, „Îngrijire la domiciliu pentru pacienții cu COVID”, pentru pacienții non-COVID. „.
După aplicarea instrumentului de analiză a modului de defecțiune și a efectelor (FMEA), a identificat mai mult de 300 moduri de eșec, în principal comune diferitelor procese de risc și prioritizate pe cele mai critice, inclusiv unele care necesită măsuri simple de implementare. Întreruperile, încărcătura de îngrijire, uitarea/desconsiderarea au fost cele mai frecvente cauze de eșec în procese, precum și necunoașterea protocoalelor și aspectelor legate de boala coronavirus.Toți membrii grupurilor de lucru au convenit asupra măsurilor și le-au prioritizat pe cele care au un impact ridicat și fezabilitate ridicată.
Recomandări în teleconsultație și îngrijire la domiciliu
În total, au fost prioritizate 154 măsuri de îmbunătățire. Pentru îngrijirea prin consultație telefonică s-au prioritizat recomandările în screeningul semnelor și simptomelor urgente/grave, a simptomelor de alarmă la pacienții cronici sau evaluarea și examenul fizic la pacienții cronici. De asemenea, au fost făcute recomandări pentru a reduce riscurile derivate din îngrijirea la domiciliu, cum ar fi pregătirea unei liste de verificare (pregătirea vizitei, evaluarea riscului COVID), luați acasă avizul tipărit care include datele pacientului și datele din istoricul clinic relevant (lista de tratamente) .
În prezent, se lucrează la elaborarea planurilor de acțiune pentru acele măsuri de elaborare mai complexă (care necesită proiectarea proiectului ) și cele care necesită dezvoltare informatică, aplicații tehnologice sau coordonare între instituții.
Pe lângă Premiul Național Agris și Prezentarea acestui proiect astăzi la Spitalul La Paz, Harta Riscurilor de Asistență Primară a Comunității Madrid a fost recent anunțată la cel de-al II-lea Congres Virtual al Societății Spaniole pentru Calitatea Asistenței Sanitare (SECA) și la Conferința a XIII-a Siguranța Pacienților în Asistența Primară, unde comunicarea orală „ Ce riscuri ascunde îngrijirea la domiciliu? O imersiune în originile sale, efectele și posibilele soluții”.